Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Fogászati hidak és a szájápolás

Mint ahogy azt sokan tudják, már egy hiányzó fog is megnehezítheti a kommunikációt, a beszédet, a rágást, de még az emésztést is. Ha hiányzik egy fogunk, fontos, hogy felkeressük fogorvosunkat és megbeszéljük vele a fog pótlásának lehetőségeit. A fogászati hidakat a hiányzó fog pótlására, a hiányt határoló fogak összekötésére használják. A hiányzó fog/fogak két oldalán lévő fogakat hídpillérnek, pillérfognak nevezik, a hiányzó fogakat pótló műfogakat pedig hídtestnek nevezik.

Miért fontos a hídpótlás?
A fogászati hidak segítenek helyreállítani mosolyát és megtartani arcának formáját. A hidak segítenek az étel megfelelő megrágásában, a beszédben, és harapáskor az állcsontok összezárásában. A hídak segítenek megelőzni, hogy a többi fog a szájban elmozduljon vagy megdőljön.

Milyen fogászati hidak közül választhatok?
A fogászati hidak három leggyakoribb típusa a következő:

1. Hagyományos híd — ez a fogászatban használt legnépszerűbb híd, kerámiából vagy fémvázra égetett porcelánból készül. A hiányzó fog mindkét oldalán elhelyezkedő fogakra fogászati korona készül, amelyek között húzódik a hídtest.

2. Szabad végű (konzolos) fogászati híd — ezt akkor alkalmazzák, ha a páciensnek a hiányzó fog valamelyik oldalán nincs foga. Ebben az esetben legalább két, egymással szomszédos tartófogakat csiszolnak le és a hidat ezekhez rögzítik, a híd másik vége nem támaszkodik fogon, a „levegőben” van.

3. Maryland (ragasztott) híd — ez a híd fémvázból készül, ahol a hid (műfog) fém vagy porcelán „szárnyak” segítségével rögzítik. Ebben az esetben a híd ún. szárnyak segítségével rögzül a két szomszédos pillérfogra. Ez fajta híd a hagyományos híd egyik alternatívája.

Mennyibe kerül és mennyi ideig tart egy híd?
A fogászati hidak költsége a hídtagok számától és lakóhelyétől függően változhat. A rendszeres szakszerű ellenőrzésekkel és tisztításokkal karbantartott fogászati hidak sok éven keresztül szolgálhatnak.

Mire számíthatok a fogászati kezelés közben?
Az első kezelésen a fogorvos előkészíti a pillérfogakat, eltávolítja, lecsiszolja a fogállomány egy részét. Ezután lenyomatokat vesz a teljes fogazatról és elküldi azokat fogtechnikusának. A fogtechnikai laboratóriumában készül a fogászati korona és híd. Lecsiszolt fogaira fogorvosa ideiglenes hidat készíthet Önnek, arra az időre, míg a végleges híd el nem készül.

A következő kezelés alkalmával az ideiglenes hidat eltávolítja és az új végleges hidat helyére teszi, és ellenőrzi, hogy az megfelelően illeszkedik-e. Egynél több kezelésre is sor kerülhet, hogy a végleges híd biztosan és megfelelően illeszkedjen a szájban.

A fogászati híd karbantartása
A végleges fogászati hidat úgy kell ápolni, mint a saját maradó fogakat. A híd és a fogak közötti területeket fogköztisztító fogkefével és/vagy fogselyemmel kell megtisztítani. Szintén nagyon fontos a naponta kétszeri, fluoridos fogkrémmel, helyesen végzett fogmosás.
A híd tisztítása segít csökkenteni a fogszuvasodás és az ínygyulladás kialakulásának lehetőségét. Keresse fel rendszeresen fogorvosát ellenőrzés és professzionális fogtisztítás érdekében.

© Copyright Colgate-Palmolive Company 2010

Kapcsolódó videók

Hogyan mossunk fogat

Hogyan mossunk fogat

Tanulja meg a fogtisztítás technikáját a legjobb eredmény eléréséhez.

Kapcsolódó útmutatók

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.