Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Kérek részletesebb információt a fogászati koronáról

Az Egyesült Államokban és a világon több millió ember van, akik koronával pótoltatták hiányzó fogukat, vagy meggyengült fogállományukat azzal erősítették meg. A fogászati korona olyan fogpótlás, amelyet a fog koronájára rögzítenek (ragasztanak), hogy biztosítsák a fog védelmét és tartását.

A fogászati korona anyagának típusai
Fogászati koronák négy különböző anyagból készülhetnek:

  1. Teljes kerámia (porcelán alapú).
  2. Fémre égetett porcelán.
  3. Nemesfémötvözetek (arany, ezüst).
  4. Fémötvözetek.

A teljes kerámia korona porcelán alapú, mely elsősorban az elülső fogak helyreállításához javasolt, mivel színe jól harnonizál a természetes fogak színével. Előfordulhat, hogy a fogorvosnak több foganyagot kell eltávolítania ahhoz, hogy a végeredmény esztétikus legyen. Noha maga az anyag erős harapásra törékeny lehet, a kopásnak nagymértékben ellenáll.

A fémre égetett porcelán (fémkerámia) koronánál a porcelánt egy fémsapkára égetik, ami a koronát megerősíti, a fogcsonkot megfelelően lefedi, megelőzve ezzel a szivárgást és csökkentve az ismételt fogszuvasodás kialakulásának lehetőségét. Amikor a porcelánt fémvázra égetik, a helyreállítás erősebb lesz, mint a tisztán porcelán koronánál. A fogorvos mérsékelt mennyiségű foganyagot távolít el, de a korona nagyon erős és tartós lesz.

Az aranyötvözetek aranyat, rezet és más fémeket tartalmaznak, és erős alapanyagot biztosítanak a koronat felépítéséhez. Az aranyötvözet kopásnak és törésnek nagymértékben ellenálló, és nem koptatja el azokat a fogakat, amelyekkel érintkezik (antagonista fogak). Az anyag nagymértékben biokompatibilis az ínnyel.

A fémötvözetek olyan nem nemesfémeket tartalmaznak, amelyek nagy erőt biztosítanak a koronának és a fognak, és nagymértékben ellenállók a korrózióval szemben. Amikor fémötvözetek használata előtt a fogorvos előkészíti a fogat, a lehető legkisebb mennyiségű egészséges foganyagot távolítja el. Ez az anyag ellenálló a kopásnak, és gyengéd a szemben lévő, antagonista fogakhoz.

A fogászati koronák készítésének új technológiája
A CAD/CAM számítógéppel segített tervező és gyártó technológia. Ez a technológia segít a fogorvosoknak és fogtechnikai laboratóriumoknak a fogpótlásokat (pl. inlay és onlay (betét), korona és hid) pontos formában és méretben elkészíteni. A fogakról és ínyről készült 3D-s felvétel lehetővé teszi a fogorvos számára, hogy elkészítse a helyreállítás pontos tervét. A technológia drága, és nem minden fogorvosi rendelő rendelkezik ilyennel. Azonban a CAD/CAM technológia lerövidíti a kezelési időket és csúcstechnológiának számít.

Mikor lehet szükségem fogászati koronára?
A fogászati vizsgálat során a fogorvos meghatározza, hogy a páciens szájában fennáll-e a következők közül valamelyik, amely miatt korona készítését javasolhatja: törött vagy elkopott fog, meggyengült fogzománc, hiányzó fog, amely esetén hídkészítés javasolt, gyökérkezelt fog, amelynek védelmére és esztétikai megjelenésének javításához korona készítése indokolt, illetve korábban behelyezett fogászati implantátum.

Mi legyen az első lépés?
Ha fogorvosa koronát javasolt Önnek, beszéljen vele arról, hogy milyen anyagból szeretné elkészíttetni a koronát. Ezután kérdezze meg, hogy mennyi ideig tart a korona elkészítése és behelyezése, és hogy mit kell Önnek tennie ahhoz, hogy a kezelés sikeres legyen.

2010 Colgate-Palmolive Company

Kapcsolódó videók

Hogyan mossunk fogat

Hogyan mossunk fogat

Tanulja meg a fogtisztítás technikáját a legjobb eredmény eléréséhez.

Kapcsolódó útmutatók

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.