Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Mi a fogsor?

A fogsor a fogak helyettesítésére szolgáló kivehető eszköz. Bár a fogpótlásokhoz való hozzászokás beletelhet egy kis időbe, és az ilyen eszközök sohasem lesznek olyanok, mint a természetes fogak, a napjainkban elérhető fogpótlások természetesnek hatnak és rendkívül kényelmesen viselhetők.

A fogsoroknak két fő fajtájuk van: teljes és részleges pótlások. Fogorvosa a fogpótlás költségeinek figyelembevételével segít kiválasztani az Önnek legmegfelelőbb típust attól függően, hogy részleges vagy teljes fogpótlásra van-e szüksége.

Hogyan működnek a fogsorok?
Teljes fogsorok esetében az ínnyel megegyező színű akrilból/műanyagból készült „alaplemez” illeszkedik az ínyre. A felső fogsor alaplemeze a szájpadlásra fekszik, az alsó fogsor pedig patkó alakjának köszönhetően elegendő helyet hagy a nyelvnek.

A fogsorok fogtechnikai laboratóriumban készülnek a szájról készült lenyomatok alapján. A fogorvos dönti el, hogy az alábbi három fogpótlástípus közül melyik a legmegfelelőbb Önnek.

 • Hagyományosan készülő teljes, kivehető fogsor
  A hagyományos teljes fogsor készítése előtt eltávolítják a maradék fogakat, és megvárják, amíg az ínyszövet begyógyul. A gyógyulás több hónapot vehet igénybe, és ez idő alatt Önnek nincsenek fogai.
 • Azonnal felhelyezhető teljes, kivehető fogsor
  Az azonnal felhelyezhető teljes fogsort közvetlenül a fogak eltávolítását követően adják át. (Fogorvosa a korábbi kezelés során lenyomatokat vesz és modelleket készít az állcsontokról.) Habár az azonnali fogpótlásnak köszönhetően egy percig sem marad fog nélkül, ezeken azonban az átadás után több hónappal igazítani kell. Ennek az az oka, hogy a fogakat tartó csontszövet a gyógyulás során átalakul, és a fogpótlás lazává válhat.
 • Részleges, kivehető fogsor
  A részleges kivehető fogsort a természetes, maradék fogakhoz rögzülő fémkeretre építik rá. Előfordulhat, hogy a saját fogakra koronákat helyeznek, amelyek elhorgonyzási pontként szolgálnak a fogsorhoz. A részleges fogpótlások a ragasztott hidak helyett kínálnak eltávolítható alternatívát.

Mennyi időbe telik, amíg hozzászokom a fogsorhoz?
Az újonnan készült fogsorok kényelmetlenek lehetnek az első pár hétben vagy akár hónapban. Az étkezés és a beszéd szintén kis gyakorlásra szorulhat. A páciensek nem ritkán túl nagynak vagy lazának találják a fogsorokat mindaddig, amíg az ajkaik, arcuk és a nyelvük hozzá nem szokik a viselésükhöz. Szintén elég gyakori panasz a túlzott nyálfolyás, az enyhe ínyirritáció vagy fájdalom, és sokan érzik úgy, hogy nincs elég hely a nyelvüknek a szájukban. Ha irritációt tapasztal, keresse fel fogorvosát.

Meddig hordhatók a fogsorok?
Idővel a fogsorokon igazítani kell, újat kell készíteni, vagy új alaplemezt kell készíteni hozzá, mert az elhasználódott. Új alaplemez készítése során a régi fogsor fogait igazítják hozzá az új alaplemezhez. Ahogy öregszünk, a szájüregünk is változik. A változás miatt meglazulhatnak a fogsorok, ami megnehezíti a rágást, és irritálhatja az ínyt. Évente legalább egyszer keresse fel fogorvosát fogászati ellenőrzés céljából.

Íme néhány tanács a fogsorok ápolása érdekében:

 • A fogsorokat összehajtott törölköző vagy vízzel teli mosdókagyló fölött tartsa a kezében, mivel ezek eltölhetnek, ha leejti őket.
 • Ne hagyja, hogy a fogpótlása kiszáradjon. Ha nem viseli, helyezze az eszközt tisztítóoldatba vagy tiszta vízbe. Ne használjon forró vizet, mert az deformálhatja a fogsort.
 • A fogpótlás napi tisztításával eltávolíthatók felületéről az ételmaradékok és a lepedék, és megelőzhető a kőképződés. Ultrahangos tisztítók is használhatók a pótlások tisztítására, azonban ezek nem helyettesítik a mindennapos alapos tisztítást.
 • Mossa meg minden reggel az ínyét, a nyelvét és a szájpadlását puha szálú fogkefével a fogpótlás behelyezése előtt. Ez stimulálja a szövetek vérkeringését, és segít a lepedék eltávolításában.
 • Keresse fel fogorvosát, ha a fogpótlás eltörik, megreped, megsérül vagy túlságosan lazává válik. Ne próbálja meg otthon igazítani, mivel ezzel tönkreteheti, ahelyett, hogy javítana rajta.

Kapcsolódó videók

Hogyan mossunk fogat

Hogyan mossunk fogat

Tanulja meg a fogtisztítás technikáját a legjobb eredmény eléréséhez.

Kapcsolódó útmutatók

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.