Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Rossz lehelet – Ön is érintett?

A legtöbb ember nem is tudja, hogy rossz a lehelete, vagy ahogy a fogorvosok mondják, halitózisban szenved. Valójában minden negyedik embernek rossz a lehelete és egyes tanulmányok szerint a felnőtt lakosság mintegy 50%-a szenved ettől az állapottól (1). Becslések szerint valójában közel 60 millió ember fog krónikus halitózistól szenvedni az Egyesült Államokban (2).
A rossz leheletért többek között általános és fogászati betegségek, egyes ételek fogyasztása és bizonyos szokások tehetők felelőssé. Ez az állapot sok esetben megfelelő szájhigiénével javítható.
Ha az egyszerű szájápolási technikák nem oldják meg a problémát, érdemes felkeresnie fogorvosát vagy háziorvosátt, hogy kizárja azokat a súlyos megbetegedéseket, amelyek rossz leheletet okozhatnak.

A rossz lehelet okai
Rossz leheletet külső és belső tényezők okozhatnak: Külső tényezők lehetnek bizonyos fűszeres vagy aromás élelmiszerek, amelyeket elfogyasztunk (egyes, főzéshez használt fűszerek, a fokhagyma, a vöröshagyma, vagy akár a tonhal és a taco). Ha úgy véli, hogy rossz leheletének oka az elfogyasztott élelmiszerekben keresendő, vezessen étkezési naplót az ok kiderítése érdekében. Cigarettázás és alkoholfogyasztás is okozhat rossz leheletet.
Belső tényezők többek között a szervezetet szisztematikusan befolyásoló szájüregi problémák lehetnek. A nyelven könnyen megtelepednek és elszaporodnak a baktériumok. A legtöbb, rossz leheletet okozó baktérium illékony kénvegyületeket termel. Ezek a vegyületek elsősorban a hidrogén-szulfid és a metil-merkaptán. A rossz leheletet okozó baktériumok többsége a nyelv hátsó részén telepszik meg.
A rossz lehelet okozói a következők is lehetnek (3):

  • Fogászati problémák (rossz szájhigiéné, ínygyulladás és fogágybetegség).
  • Rossz fogpótlások (a lepedék és ételmaradék jobban megtelepszik rajtuk).
  • Szájszárazság (a nyáltermelés hiánya).
  • Száj-, orr- és torokbetegségek (arcüreg- vagy torokfertőzések és mandulagyulladás).
  • Szisztémás betegségek (cukorbetegség, tüdőbetegségek vagy tályogok, vese- és májelégtelenség, emésztőrendszer megbetegedései).
  • Rendszeres diétázás.

Kérjen időpontot fogorvosától annak érdekében, hogy kiderüljön rossz leheletének az oka. Továbbra is megfelelő technikával, antibakteriális fluorid tartalmú fogkrémmel mosson fogat. Használjon naponta fogselymet és tisztítsa meg a nyelvét is a fogkefe nyelvtisztító részével vagy külön nyelvtisztítóval.


© Copyright 2009, Colgate-Palmolive Company

Szakirodalom:
1. American Dental Association, Council on Scientific Affairs: Association report: Oral Malodor, J Am Dent Asso 134:209-214, 2003.

2. The American Breath Specialists. Causes and Treatment of Bad Breath. A legfrissebb információk a www.breath-care.com webhelyen olvashatók.

3. Rossz lehelet, Mayo Clinic – a legfrissebb információk a www.mayoclinic.com webhelyen olvashatók.

Kapcsolódó videók

Hogyan legyen friss a leheletünk?

Hogyan legyen friss a leheletünk?

Ismerje meg a gyakori rossz lehelet okait, és tudja meg, hogy a napi szájápolási rutinjának egyszerű módosításával hogyan szüntethetőek meg.

Kapcsolódó útmutatók

Friss lehelet felmérés

Friss lehelet felmérés

Mennyire friss az Ön lehelete? Keresse fel a Friss Lehelet Intézetet, és tudja meg.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.