Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

A rossz lehelet, valamint a száj- és szisztémás betegségek közötti kapcsolat

„A rossz lehelet vagy halitózis (kellemetlen szájszag) oka az esetek kb.75%-ában a szájban keresendő. Más egyéb okok lehetnek többek között emésztési problémák, arcüreggyulladás vagy súlyos ínybetegség” – mondja Mark Wolff (DDS, Ph.D), a New York-i Stony Brook állami egyetem operatív fogászati tanszékének igazgatója.

A rossz lehelet kezelésének sikeressége részben a kiváltó ok megtalálásán múlik. Ha a fogorvos megtalálja a kiváltó okot, elkezdődhet a kezelés1.
Rossz leheletet a következők okozhatnak:

  • Külső tényezők pl. olyan ételek fogyasztása, mint a vöröshagyma és a fokhagyma, kávé- és alkoholfogyasztás, valamint dohányzás.
  • Rossz szájhigiéné, mert foglepedék és ételmaradványok maradnak a fogakon.
  • Szájbetegség pl. ínygyulladás vagy fogágybetegség.
  • Fogpótlások, amelyeken foglepedék telepedhet meg és étel maradhat, ezért napi rendszerességű tisztításuk szükséges.
  • Mandulák; a mandulákon található ún. barázdált, hézagos területeken ételmaradvány telepedhet meg.
  • Légúti fertőzések pl. torok-, arcüreg- és tüdőbetegségek.
  • Szájszárazság (xerostomia), amelynek oka lehet nyálmirigybetegség, gyógyszerek, szájlégzés, sugár- vagy kemoterápia.
  • Szisztémás betegségek pl. cukorbetegség, máj-, vese-, tüdőbetegség, az arcüreg megbetegedései és emésztési rendellenességek.

Mi a kapcsolat a szájbetegségek a szisztémás betegségek között?
A nemrégiben közzétett kutatások szerint van összefüggés a szájbetegségek és a szisztémás betegségek (cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, agyi érkatasztrófa, légúti fertőzések és Alzheimer-kór), illetve egyéb más betegségek kialakulása között. Ha ínygyulladás alakul ki a szájban, az ínyszövetben található, citokineknek nevezett gyulladásos mediátorok bekerülhetnek a nyálba és a tüdőbe is. A fogágybetegséget okozó baktériumok a fogak körüli érrendszerbe jutva a test más szerveihez is elvándorolhatnak. A szájüregben található baktériumok másodlagos fertőzéseket vagy más szövetek és szervek gyulladását is okozhatják (2).

Kihez fordulhat, ha rossz a lehelete?
Ha úgy véli, hogy étrendje okozza a rossz leheletét, konzultáljon dietetikussal vagy táplálkozási tanácsadóval, aki az Ön segítségével módosíthat az étrendjén. Ha rossz a szájhigiénéje és ínygyulladástól szenved (az ínyszövetek gyulladásos állapota), illetve fogágybetegsége van (a fogak körüli ínyszövet és csontállomány elvesztése), konzultáljon fogorvosával vagy parodontológusával és a szájhigiénikussal együttműködve kezelje ínygyulladását és kezdjen alaposabb szájápolást végezni otthonában. A mandulagyulladást és légúti fertőzéseket a háziorvosának, vagy más szakorvosnak, pl. fül-orr-gégésznek vagy pulmonológusnak (tüdőgyógyásznak) kell kezelnie. Az USA lakosságának nagy része szenved a gyógyszerek, a nyálmirigyek elégtelen működése, valamint a sugár- és kemoterápia okozta szájszárazságtól. Kérdezze szakorvosát (maxillofaciális sebész), háziorvosát vagy onkológusát arról, hogy milyen receptre felírt vagy vény nélkül kapható készítményekkel csökkenthetők a szájszárazság tünetei. A cukorbetegek, máj- és vesebetegségben szenvedők és emésztési rendellenességgel küzdő betegek keressék fel háziorvosukat, gasztroenterológusukat, akik tanácsokat adhatnak azzal kapcsolatban, hogy a szisztémás betegségben szenvedők hogyan kezeljék rossz leheletüket. Kérdezze fogorvosát, ha tudni szeretné, hogy milyen szakembert kell felkeresnie a rossz lehelet okának kiderítése érdekében.

© Copyright 2009, Colgate-Palmolive Company

Szakirodalom:
1. Ooh, That Smell: What to Do if It’s Coming From You – Dentists Discuss Treatments for Bad Breath. A legfrissebb információk a http://www.webmd.com/news/20010809/ooh-that-smell-what-to-do-if-its-coming-from-you webhelyen olvashatók.

2. A fogszuvasodásnak fontos szerepe van a szervezet általános egészsége szempontjából. A legfrissebb információk a www.oralsystemicconnection.com webhelyen olvashatók.

Kapcsolódó videók

Hogyan legyen friss a leheletünk?

Hogyan legyen friss a leheletünk?

Ismerje meg a gyakori rossz lehelet okait, és tudja meg, hogy a napi szájápolási rutinjának egyszerű módosításával hogyan szüntethetőek meg.

Kapcsolódó útmutatók

Friss lehelet felmérés

Friss lehelet felmérés

Mennyire friss az Ön lehelete? Keresse fel a Friss Lehelet Intézetet, és tudja meg.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.