Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Otthoni elsősegély szájsérülések esetére

Valószínűleg Ön is tart otthon elsősegélycsomagot kisebb balesetek esetére. De vajon felkészült-e a száj- és fogsérülésekre is?

Dr. Susan Calderbank fogorvos (DMD), a Pittsburghi Egyetem Szájsebészeti Tanszékének adjunktusa szerint mindenkinek kellene otthon száj- és fogsérülések esetén alkalmazható elsősegélycsomagot is tartania.

„A fogsérülések és az ezzel kapcsolatos vészhelyzetek gyermekeknél és felnőtteknél is gyakran előfordulnak. Mindenki könnyedén összeállíthatja az ilyen problémák hatékonyabb kezeléséhez szükséges elsősegélycsomagot: ehhez mindössze néhány, patikában beszerezhető termék szükséges” – mondja Dr. Calderbank.

Az elsősegélycsomag nem helyettesíti ugyan a szakszerű ellátást, de jól alkalmazható a kisebb szájirritációk és szájsérülések kezelésére, valamint a súlyosabb szájüregi problémák enyhítésére vagy ellenőrzés alatt tartására a fogorvosi vagy orvosi kezelésig.

Dr. Calderbank a következők beszerzését javasolja a száj- és fogsérülések esetén alkalmazható elsősegélycsomaghoz: fogászati tükör, fogselyem, vattagolyók, pamuttamponok, steril géz, lezárható műanyag tasak (a véres géz vagy tamponok tárolására), fogkefe, csipesz, lemosókendő, aszpirin vagy aszpirinhelyettesítő, Colgate Orabase Soothe-N-Seal, NON EXISTING PRODUCT IN HUNGARY gyors jeges borogatás, palackozott víz, só, paraffin vagy fogászati viasz, orvosi vizsgálókesztyű, valamint oxigenizáló hatású szájtisztító szer, például Colgate Peroxyl fertőtlenítő. NON EXISTING PRODUCT IN HUNGARY

Dr. Calderbank emellett a következő tanácsokkal szolgál a gyakori problémák kezelésére.

Fogfájás: öblítse ki a száját langyos vízzel. Fogselyemmel távolítsa el a fogak közé ragadt ételmaradékot, majd öblítsen. Duzzanat esetén tegyen az arc külső részére jeges vagy hideg borogatást (20 percig hagyja rajta, majd 20 percre távolítsa el). Meleg borogatást vagy más hőhatású kezelést ne használjon. A fájdalomcsillapításhoz bevehet egy aszpirint vagy aszpirinhelyettesítőt. Ne helyezze közvetlenül az ínyszövetre, mert gyulladást okozhat. Minél hamarabb menjen fogorvoshoz.

Fogak közé beékelődött idegen test : próbálja fogselyemmel eltávolítani a tárgyat, majd öblítse ki a száját vízzel a maradványok eltávolításához. Az eltávolításhoz ne használjon éles vagy hegyes eszközt. Ha nem jár sikerrel, forduljon fogorvoshoz.

Fekély vagy szájüregi kisebesedés: a fekély kis fehér sebek formájában jelentkezik a szájüreg arctájéki részén, az ínyen vagy a nyelven. Okozhatja az arc belső részének rágása, a túl intenzív fogmosás, a forró ételek okozta égés és a fogszabályozó vagy fogpótlás miatti irritáció is. Az oxigenizáló szájtisztító szerek eltávolítják az ételmaradványokat és egyéb irritáló részecskéket a sebből. A Colgate Orabase Soothe-N-Seal folyadék hosszan tartó fájdalomcsillapító hatást képes kifejteni. A folyadék vékony, rugalmas védőréteget képez az érintett területen és órákra elszigeteli az idegvégződéseket, így fájdalom nélkül ehet és ihat.

Kiesett fog: ha lehetséges, keresse meg a fogat. Tejfog esetén helyezze azt egy tejjel, sós vízzel vagy a beteg nyálával megtöltött tárolóedénybe. Ha ezek közül egyik sem áll rendelkezésre, használhat vizet is. Maradó fog esetén ügyeljen arra, hogy ne érjen a fog gyökeréhez, és óvatosan helyezze vissza a fogat a helyére. Azonnal forduljon fogorvoshoz.

Kitört fog: óvatosan tisztítsa meg a sérült területet a szennyeződésektől fertőtlenítő hatású szájöblítővel. Helyezzen az arcára jeges vagy hideg borogatást a sérült fog helyénél, hogy megelőzze a duzzanatokat. Ha a letört fogon éles szegély keletkezett, paraffinnal (viasszal) fedje le, hogy megelőzze a sérüléseket az ínyen vagy az arc belső részén. Azonnal forduljon fogorvoshoz.

Ajak vagy nyelv elharapása: alkalmazzon nyomást a vérző területre 15–20 percig steril gézzel. Öblítsen szájfertőtlenítővel, hogy csillapítsa a vérzést és megtisztítsa a sebet. Ha duzzanat jelenik meg, alkalmazzon jeges vagy hideg borogatást. Ha a vérzés nem szűnik meg, menjen a kórházi ügyeletre.

Kapcsolódó videók

Hogyan legyen friss a leheletünk?

Hogyan legyen friss a leheletünk?

Ismerje meg a gyakori rossz lehelet okait, és tudja meg, hogy a napi szájápolási rutinjának egyszerű módosításával hogyan szüntethetőek meg.

Kapcsolódó útmutatók

Friss lehelet felmérés

Friss lehelet felmérés

Mennyire friss az Ön lehelete? Keresse fel a Friss Lehelet Intézetet, és tudja meg.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.