Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Receptköteles gyógyszerek és a szájszárazság

A legtöbb amerikai úgy érzi, hogy az elmúlt 20 évben a receptköteles gyógyszerek javították az Egyesült Államokban élők (73 százalék) életét, valamint saját és családjuk (63 százalék) életét is. Az összes felnőtt több mint fele szed jelenleg valamilyen receptköteles gyógyszert, és minden ötödik ember naponta négy vagy annál több receptköteles gyógyszert szed. (1)
A szájszárazság vagy xerostomia olyan állapot, amely akkor jelentkezik, ha a nyálmirigyek nem működnek megfelelően, ami a szájban a nyál elégtelen kiválasztását eredményezi. A szájban három nagy nyálmirigy van, és a receptköteles gyógyszerek ezek mindegyikét befolyásolhatják. Ha receptköteles gyógyszereket szed, tájékoztassa kezelőorvosát és fogorvosát arról, hogy milyen típusú receptköteles gyógyszereket szed.

Milyen gyógyszerek okoznak szájszárazságot?
Több mint 500 gyógyszer okoz szájszárazságot, és ha valaki egyszerre többféle gyógyszert szed, az fokozhatja a szájszárazság súlyosságát. (2, 3) A nyálmirigyek működését befolyásoló receptköteles gyógyszerek csoportjai a következők:

Antihisztaminok: Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek befolyásolják a nyáltermelést. Ide tartoznak a következők: Benadryl, Claritin, Zyrtec, stb.

Antidepresszánsok: Az antidepresszánsokat szedőket szintén érint a szájszárazság. Ezek a típusú gyógyszerek a megtermelt nyál mennyiségére hatnak. Ide tartozik a Zoloft, Flexaryl és az Elavil.

Hányingercsillapító szerek: Ezeket a gyógyszereket a kemoterápiás és sugárterápiás kezelések során a hányás és a hányinger megelőzésére írják fel, és a tengeribetegség kezelésére is használják (pl. Anzemet, Domperidone).

Vérnyomáscsökkentő szerek: A vérnyomáscsökkentő gyógyszereket (pl. Albuterol aerosol, Norvasc, Prinivil) a vérnyomás szabályozására kell szedni.

A Parkinson-kór gyógyszerei Az e csoportba tartozó gyógyszereket a Parkinson-kór és Parkinson-kór egyéb formái tüneteinek enyhítésére írják fel.

Görcsoldók: Ezeket a gyógyszereket a gyomor, vékony- és vastagbél, illetve a húgyhólyag görcseinek és görcsös összehúzódásainak kezelésére használják (pl. Dicyclomine).

Antipszichotikus szerek: Pszichiátriai rendellenességekre, szorongásra és depresszióra felírt gyógyszerek (pl. Zoloft, Lexapro).

Nyugtatók: Ezek olyan szerek, amelyek az izgalom vagy ingerlékenység csökkentésével nyugtató hatást váltanak ki (pl. Amytal, Valium, Lunesta).

Ha e gyógyszerek közül Ön bármelyiket szedi, konzultáljon háziorvosával vagy fogorvosával arról, hogyan tudja szabályozni a szájszárazságot. A szájszárazság enyhítésére léteznek receptköteles és recept nélkül kapható gyógyszerek. Kérje ki kezelőorvosa vagy fogorvosa tanácsát.

Szakirodalom:
1. USA Today/Kaiser Family Foundation/Harvard School of Public Health, The Public on Prescription Drugs and Pharmaceutical Companies, January 3-23,2008.
2 Porter SR, Scully C, Hegarty AM: An Update of the etiology and management of xerostomia, Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod 97:28-46, 2004.
3 Sreebny LM, Schwartz SS: A reference guide to drugs and dry mouth, ed 2, Gerodontology 14: 33-47, 1997.

© Copyright 2010 Colgate-Palmolive

Kapcsolódó videók

Hogyan legyen friss a leheletünk?

Hogyan legyen friss a leheletünk?

Ismerje meg a gyakori rossz lehelet okait, és tudja meg, hogy a napi szájápolási rutinjának egyszerű módosításával hogyan szüntethetőek meg.

Kapcsolódó útmutatók

Friss lehelet felmérés

Friss lehelet felmérés

Mennyire friss az Ön lehelete? Keresse fel a Friss Lehelet Intézetet, és tudja meg.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.