Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Szájszárazság - Tények

Szájszárazságnak nevezzük a megszokott nyáltermelodés hiányát. Odafigyelést igényel, hogy ne okozzon még komolyabb problémákat a szájüregben. A szájszárazság az idosebb korosztály körében gyakoribb és gyakran szisztémás megbetegedések vagy a betegségek kezelésére szedett gyógyszerek következménye. Ennek oka, hogy több mint 500 gyógyszer okoz szájszárazságot és idosebbeknél azért no meg a szájszárazság gyakorisága, mert általában egyszerre több gyógyszert szednek.

Mi okoz szájszárazságot?
Sok receptköteles gyógyszer okozhat szájszárazságot, köztük: antihisztaminok, görcsoldók, antidepresszánsok, szív- és érrendszeri megbetegedésekre szedett gyógyszerek, hányáscsillapítók, antipszichotikumok, nyugtatók és dekongesztáns gyógyszerek. A recept nélkül kapható gyógyszerek hosszú idon keresztül történo szedése, mutét, sugárkezelés és kemoterápia szintén okozhat szájszárazságot. A mutétekkel és kemoterápiával összehasonlítva a legsúlyosabb szájszárazságot a fejen és a nyak területén végzett sugárkezelés okozza. A fejen és nyak területén végzett sugárterápia után a sugárkezelt nyálmirigyek kevesebb nyálat termelnek, vagy egyáltalán nem választanak ki nyálat és ez jelentos gondot okozhat a száj- és garatrákos betegeknek. Az olyan betegségek, mint a Sjögren-szindróma és a kapcsolódó szöveti megbetegedések (reumás ízületi gyulladás, szisztémás lupus erythematosus, szisztémás szklerózis, polymyosistis vagy vegyes kapcsolódó betegségek) és az olyan állapotok, mint a cukorbetegség, szklerózis multiplex, szklerodermia, pikkelysömör, gyulladásos bélbetegség, cisztikus fibrózis és szarkoidózis szintén okozhatnak szájszárazságot, illetve hozzájárulhatnak kialakulásához. A szájszárazságot okozhatja egyszeruen a helytelen táplálkozás, például A-vitamin vagy riboflavin hiánya is.

A szájszárazság tünetei
A szájszárazságnak számos tünete létezik:

  • A száj és torok területének szárazsága
  • Ragadós nyál
  • Torokfájás
  • Fokozott plakktermelodés
  • Rossz lehelet
  • Szájüregi kisebesedés
  • Megváltozott ízlelés
  • Fogszuvasodás
  • Fogágy- vagy periodontális betegség kialakulása
  • Beszéd- és nyelési nehézségek

A szájszárazság kezelése
Ha szájszárazságát receptköteles gyógyszerek okozzák, háziorvosa vizsgálja felül az Ön által szedett gyógyszereket, és szedésüket szüntesse meg vagy állítsa be adagolásukat. Munyál sprayk kaphatók, amelyek segítenek nedvesen tartani a szájat, és megnövelik a nyál mennyiségét. Háziorvosa felírhat Pilocarpine-t is, ami serkenti a nyálmirigyek nyáltermelését. Az is segíthet, ha több vizet iszik.
Az otthoni gyógymódok közé tartozik a napi legalább kétszeri fogmosás fluoridos fogkrémmel, napi fogselymezés, étkezésekhez víz vagy cukormentes folyadék ivása, cukormentes mentolos pasztillák szopogatása vagy rágózás a nyáltermelodés serkentése érdekében, és ha megpróbál nem szájon át venni levegot.
Ha szájszárazságban szenved, beszéljen kezeloorvosával vagy fogorvosával, és tájékoztassa ot minden Ön által szedett gyógyszerrol, az Ön által elfogyasztott ételekrol és italokról, mert ez segíthet egy teljesebb diagnózis felállításában.

© 2010 Colgate-Palmolive Company

Szakirodalom:

1 Ettinger RL: Review: Xerostomia – A Symptom which acts like a disease. Age Ageing 25:409-412, 1996.
2 Porter SR, Scully C, Hegarty AM: An update of the etiology and management of xerostomia. Oral Surg Oral med Oral Pathol oral Radiol Endod 97:28-46, 2004.

Kapcsolódó videók

Hogyan legyen friss a leheletünk?

Hogyan legyen friss a leheletünk?

Ismerje meg a gyakori rossz lehelet okait, és tudja meg, hogy a napi szájápolási rutinjának egyszerű módosításával hogyan szüntethetőek meg.

Kapcsolódó útmutatók

Friss lehelet felmérés

Friss lehelet felmérés

Mennyire friss az Ön lehelete? Keresse fel a Friss Lehelet Intézetet, és tudja meg.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.