Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Nyúlajak és farkastorok

Az Amerikai Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyak Sebészeti Akadémia adatai szerint jelenleg a nyúlajak (ajakhasadék) és farkastorok (szájpadhasadék) a két leggyakrabban előforduló születési rendellenesség az USA-ban. (1) Nyúlajakról akkor beszélünk, ha az újszülött felső ajka nem egyesült megfelelően. Farkastorok pedig akkor alakul ki, ha a szájpadnyúlványok összecsontosodása nem következik be, és ezzel a szájpadon az orrüreggel közlekedő nyílás marad. Ezek a születési rendellenességek egyik vagy mindkét szülőtől örökölhetők, vagy a terhesség alatti környezeti hatások, például dohányzás, alkohol és drog fogyasztás, gyógyszerek szedése, vírusfertőzés vagy táplálkozási zavarok okozhatják.

Diagnózis és kezelés
A nyúlajkat és farkastorkot születéskor, vagy terhesség alatt ultrahanggal diagnosztizálják. A hasadék kezelése lehet egyszerű vagy bonyolult a hasadék méretétől és attól függően, hogyan befolyásolja a légzést, az étkezést és a beszédet. A csecsemőknek problémát okozhat a táplálkozás, például nem tudnak szopni vagy az étel visszafolyik az orrukba. A szájpadhasadékkal született csecsemők hajlamosabbak a gyakori hallószervi fertőzésekre, és állapotukat fül-orr-gégész szakorvosnak is fel kell mérnie. Mivel az ajkak és a szájpad kritikus fontosságúak a hangképzésben, kérdéses lehet a megfelelő beszédfejlődés is. Beszédterapeuta meg tudja állapítani, hogy szükség van-e beszédterápiára. Javasolt a gyerekfogorvost felkeresése is, hogy nyomon követhesse a fogak fejlődését.

Orvosi kezelés
A nyúlajakkal született csecsemőkön a születésük utáni első három hónapban rendszerint műtétet hajtanak végre. A farkastorokkal született csecsemőknél bonyolultabb műtéti beavatkozásra van szükség, amit 1 éves korukig el kell végezni. Két éves koruk és serdülőkoruk között további műtétek lehetnek szükségesek. A csecsemő vagy a gyermek beszéd-, viselkedési és pszichológiai tényezőit érintő orvosi beavatkozásra is szükség lehet.(2)

Jövőbeni műtéti lehetőségek
Kutatások valószínűsítik, hogy az orvosok hamarosan képesek lesznek az ajak- és szájpadhasadékot már a méhen belül kezelni. A sebészek képesek lesznek kisebb bemetszéssel és korlátozott mértékű hegesedéssel, vagy hegesedés nélkül járó, minimálisan invazív eljárás alkalmazására már a születés előtt.(2)

Szakirodalom:
1. Az Amerikai Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyak Sebészeti Akadémia webhelyéről gyűjtött információk
(www.entnet.org/healthinformation/cleftlipPalate.cfm).
2. A mayo Clinic webhelyéről gyűjtött információk
(www.mayoclinic.com/health/cleft-palate).

© Copyright 2010 Colgate-Palmolive Company

Kapcsolódó videók

Hogyan mossunk fogat

Hogyan mossunk fogat

Tanulja meg a fogtisztítás technikáját a legjobb eredmény eléréséhez.

Kapcsolódó útmutatók

Mosolymentő

Mosolymentő

Valójában mennyit tud Ön a fogágybetegségről? Töltse ki kvízünket, és tudja meg.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.