Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Fogyatékkal élők szájápolása

Nagyjából 52 millió amerikai él valamiféle fejlődési rendellenességgel, ideértve az autizmust, az agyi bénulást, szellemi elmaradottságot, gerincvelő sérülést, látás- és halláskárosodást, izomsorvadást, depressziót és epilepsziát. További 25 millió amerikai súlyos testi károsodással él. A számos fogyatékkal élő páciens fogászati kezelését tapasztalt személyzet biztosítja kórházakban, állami létesítményekben és gyógyintézetekben. Mások saját közösségükben magánfogorvosuktól kérhetnek segítséget.

A fogászati rendelőben
Ha Ön vagy Ön által ápolt személy fogyatékkal él, különösen fontos a fogászati szakemberrel való egyértelmű és nyílt kommunikáció. Amikor időpontot kér, ne felejtse el megbeszélni a fogorvossal és a fogászati személyzettel a páciens egyéni helyzetét, szükségleteit. A fogászati ellenőrzés előtt a páciens gondozója és a fogászati személyzet határozza meg a következőket:

  • A kezelésre a fogászati rendelőben kerüljön-e sor, vagy járóbeteg-ellátás keretében kórházban vagy fogászati klinikán?
  • Szüksége van-e a páciens előzetes gyógyszerezésre? Ha igen, a fogorvos a fogászati ellenőrzés előtt konzultáljon a gondozóval és a páciens háziorvosával.
  • A páciensnek a fogászati rendelőben a kezelés elvégzéséhez szüksége van-e speciális elhelyezésre? Például, szükség lehet a kerekesszékes páciens fogászati székbe történő áthelyezésére. Esetleg a fogászati szék helyzetét kell módosítani, hogy az a páciens számára kényelmes legyen.
  • Mi a célja a fogászati ellenőrzésnek? Milyen speciális kezeléseket fognak elvégezni: a szájüreg vizsgálata vagy professzionális fogtisztítás, töméscsere, tömés vagy foghúzás? Egyszerűbb lesz az ellenőrzés, ha tudjuk, mire számíthatunk.

Ha a kezelésre a rendelőben kerül sor, az időpont hosszának és a napszaknak illeszkednie kell a fogyatékkal élő napirendjébe. Fogászati asszisztens vagy a páciens gondozója legyen ott, hogy megnyugtassa a pácienst, a kezelés során segítsen a pácienst irányítani és segédkezzen abban, hogy a vizsgálat gyorsan és gördülékenyen megtörténjen. A kezelés során szükség lesz kommunikációra, pozitív megerősítésre és gondoskodó érintésre is.

A vizsgálat során a gondozó kérdezzen rá a páciens megfelelő otthoni szájhigiénéjére. A fogorvosnak vagy szájhigiénikusnak útmutatást kell adnia a megfelelő tisztításra, valamint a páciens szájából a plakk és ételmaradványok eltávolítására vonatkozóan. Naponta kétszer antibakteriális hatóanyagot tartalmazó fogkrémmel kell fogat mosnia, hogy a foglepedéket eltávolítsa és megelőzze az ínygyulladás kialakulását. A páciens fogászati állapotától függően a fogorvos javasolhatja antibakteriális szájvíz vagy fluorid tartalmú szájöblítő használatát.

© Copyright 2010 Colgate-Palmolive Company

Kapcsolódó videók

Hogyan mossunk fogat

Hogyan mossunk fogat

Tanulja meg a fogtisztítás technikáját a legjobb eredmény eléréséhez.

Kapcsolódó útmutatók

Mosolymentő

Mosolymentő

Valójában mennyit tud Ön a fogágybetegségről? Töltse ki kvízünket, és tudja meg.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.