Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

A stressz megértése és hatása a szájüreg egészségére

A mai nehéz gazdasági helyzetben a munkanélküliségi ráta a világgazdasági válság óta most a legmagasabb, és a stressz sok embert érint. A stressz, ha nem kezeljük, befolyásolhatja elménket és testünket, sőt még szánk egészségét is.
A stressz olyan helyzetekre vagy problémákra adott pszichológiai válaszreakció, amelyek az adott személy magatartását vagy testét negatívan befolyásolhatják. A stressznek négy típusa fordul elő: eustressz, distressz, stresszhiány és túlzott stressz.

  • A eustressz a stressz pozitív formája. Ez egy motiváló stressztípus, amely lehetővé teszi egy munka vagy projekt befejezését.
  • A distressz a rossz stressz, amely félelmen, frusztráción és néha indulaton keresztül jelentkezik.
  • Stresszhiány akkor jelentkezik, amikor valaki nem él át pozitív stresszt, és ez még több problémához vezethet, unottságot, reménytelenséget eredményezhet.
  • A túlzott stressz a stressz eredménye, és akkor jelentkezik, amikor valakit nagyon szorítanak a határidők.

Amikor stressz jelentkezik, több embernél megfigyelhetők rossz vagy negatív szokások, amelyek befolyásolják szájuk egészségét, például a dohányzás és alkoholfogyasztás, állapította meg David Cochran, DDS, PhD, az Amerikai Parodontológiai Egyesület elnöke, a Texasi Egyetem Parodontológiai Tanszékének vezetője. A dohányzás és alkoholfogyasztás kockázati tényezői hozzájárulhatnak fogágybetegségek kialakulásához.
A Journal of Periodontology szaklapban 2007-ben megjelent tanulmány szerint a stressz kedvezőtlenül befolyásolja a szájhigiénét. A tanulmányban résztvevők ötvenhat százaléka tett említést arról, hogy a stressz hatására nem tudott hatékonyan fogat mosni és fogselymezni. Amikor az emberek stresszes állapotban vannak, szervezetükben kortizol nevű hormon termelődik, ami nagy mennyiségben felhalmozódik és a fogágybetegség kialakulását segítheti elő. A stressz a következő szájüregi problémák kialakulásával befolyásolja a száj egészségét:

  1. Fekélyek kialakulása – ezek vírusok, baktériumok és immunhiány okozta apró sebek/fekélyek a szájban.

  2. Fogcsikorgatás/TMJ betegség – stresszes állapotban olyan problémák állhatnak elő, amelyek befolyásolhatják az állkapocscsont temporomandibuláris ízületetét pl. napközben vagy éjszaka alváskor a fogak csikorgatása és/vagy összeszorítása.

  3. Szájszárazság – a stressz befolyásolhatja a szájban lévő nyál mennyiségét. Különböző gyógyszerek szedése fokozhatja a nyálmennyiségre gyakorolt hatást.

  4. Fogágybetegség – számos tanulmány arról számolt be, hogy a stressz befolyásolhatja a megfelelő otthoni szájhigiéné elvégzésére való képességet.

    Ez csak néhány azok közül a szájproblémák közül, amelyek stressz hatására kialakulhatnak. Keresse fel fogorvosát, ha ezek közül bármelyiket tapasztalná. Próbálja meg oldani a stresszt tápláló ételek fogyasztásával, megfelelő mennyiségű alvással és tornázással, hogy csökkentse a feszültséget és szorongást.
© Copyright 2010 Colgate Palmolive

Kapcsolódó videók

Hogyan mossunk fogat

Hogyan mossunk fogat

Tanulja meg a fogtisztítás technikáját a legjobb eredmény eléréséhez.

Kapcsolódó útmutatók

Mosolymentő

Mosolymentő

Valójában mennyit tud Ön a fogágybetegségről? Töltse ki kvízünket, és tudja meg.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.