Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Családi útmutató a helyes szájápoláshoz

Az itt található szabályok betartásával Ön és egész családja sokat tehet a fogak és az íny egészségének megőrzéséért. Szülőként megértetheti gyermekeivel, hogy miért fontos a szájápolás, és megtaníthatja nekik a helyes technikákat!

Négy lépés a ragyogó mosolyért

 1. Naponta legalább kétszer mosson fogat fluorid tartalmú fogkrémmel, különösen reggeli után és lefekvés előtt.
 2. Mindennap használjon fogselymet.
 3. Csökkentse az étkezések közti nassolások számát.
 4. Rendszeresen járjon fogorvoshoz.

Családját könnyen ráveheti a helyes szájápolásra. Csak a megfelelő információkra és némi gyakorlásra van szükség, a többi már adja magát!

Ebben a részben a következőkről lesz szó:

A fogmosás helyes technikája
A fogselyem-használat helyes technikája
Fluoridok
A nassolás és a fogszuvasodás
Fogászati ellenőrzés
A gyermekkori fogszuvasodás megelőzése

A fogmosás helyes technikája

parfam_1f parfam_2f
parfam_3f parfam_4f
parfam_5f

A fogselyem-használat helyes technikája

Vissza az elejére

parfam_floss1 parfam_floss2

Fluorid: védelem az egész családnak

A fluoridok alkalmazása a fogszuvasodás elleni legjobb védelem, amit családjának ajánlhat a ragyogó mosoly megőrzéséhez! A fluorid kortól függetlenül segít a fogak jó állapotának megtartásában.

A fluoridok hatásai
A fogzománcot nap mint nap veszélyeztetik a lepedékben termelődő savak. Ezek a savak gyengíthetik a fogakat, ami fogszuvasodáshoz vezethet.

A fluorid éppen ezen segít. Amikor eléri a fogakat, a fluorid beépül a fogzománcba. Ettől a fogzománc ellenállóbbá válik a fogszuvasodással szemben. Sőt, a fluorid a már megkezdődött szuvasodást is képes megállítani.

A fluoridok forrásai
A fluorid többféleképpen fejtheti ki előnyös hatásait. A fogak felszínén és a szervezetbe juttatva egyaránt hatásos. A legjobb, ha mindkét módon hozzájut! Otthon az egész család naponta legalább kétszer mosson fogat fluorid tartalmú fogkrémmel, különösen reggeli után és lefekvés előtt.

Vissza az elejére

A nassolás és a fogszuvasodás
Míg a fluorid a fogszuvasodás elleni legjobb védelem, addig a gyakori nassolás a fogak legnagyobb ellensége. Ön és családja nap mint nap szembesül a nassolás problémájával. Erről a következőket érdemes tudni:

A nassolás gyakorisága számít igazán
Az, hogy mit esznek családtagjai, nem annyira fontos, mint az, hogy milyen gyakran nassolnak! Ennek a lepedékreakcióhoz van köze, ami a következőképpen zajlik:

A foglepedék káros hatása
Mindenki szájában megtalálhatóak a foglepedéket részben alkotó baktériumok. Amikor ezek a baktériumok érintkezésbe kerülnek a különféle élelmiszerekben – például a süteményekben, a cukrokban, a szárított gyümölcsökben, az üdítőitalokban, sőt, a perecekben és a burgonyachipsekben is – megtalálható cukrokkal és keményítőkkel, a foglepedék savat kezd termelni, amely megtámadja a fogakat.

Ma már tudjuk, hogy a főétkezések között fogyasztott legtöbb „nasi” tartalmaz olyan cukrokat vagy keményítőket, amelyek beindítják a foglepedék savtermelését. A savtermelés hatása pedig akár 20 percig is eltarthat a nassolást követően. Ezalatt a lepedékből származó sav folyamatosan gyengíti a fogzománcot. Ilyenkor kezdődhet a fogszuvasodás!

Harc a foglepedék ellen
A jó hír az, hogy a foglepedék ellen sikeresen felvehetjük a harcot! A fluorid tartalmú fogkrémmel végzett napi kétszeri fogmosás és a nassolások számának csökkentése jelentősen csökkenti a fogszuvasodás kockázatát.

Ha nassolásról van szó, tegye azt minél ritkábban, és válasszon tápláló élelmiszert. Jobb, ha a „nasit” egy adagban eszi meg! Hogy miért? Mert ha például öt adagot eszik meg egyszerre, akkor mindössze 20 percig van kitéve a fogszuvasodás veszélyének, de ha ugyanezt az öt adagot különböző időpontokban fogyasztja el, akkor fogai kb. 100 percig lesznek kitéve ugyanennek a veszélynek. A különbség önmagáért beszél!

A csecsemők étrendjére is figyelni kell!
A csecsemőket a fogszuvasodás ugyanúgy érinti, mint a nagyobb gyermekeket és a felnőtteket. Kevesen tudják, hogy a kisgyermekkorban megjelenő fogszuvasodás nagyon súlyos problémákhoz vezethet. További információkért lásd a kisgyermekkorban megjelenő fogszuvasodás megelőzésével foglalkozó részt.

A fogfelszínen helyileg ható fluorid források:

 • Fluoridos fogkrém
 • Fluorid tartalmú szájvíz
 • Fluorid tartalmú gél

A szervezetbe beépülve szisztémásan ható fluorid források:

 • Fluorid tartalmú ivóvíz
 • Fluorid tartalmú cseppek vagy tabletták

Fogászati ellenőrzés
A ragyogó mosolyért folytatott küzdelemben a család legmegbízhatóbb segítőtársa a fogorvos. A rendszeres fogorvosi ellenőrzés az egész család számára fontos. A gyermekeket már hároméves koruk előtt legalább egyszer el kell vinni fogorvoshoz.

A gyermekkori fogászati ellenőrzések segítenek abban, hogy a gyermeknek pozitív élményei alakuljanak ki a fogorvossal kapcsolatban.

TIPP: Kisgyermekét először a saját fogászati ellenőrzésére vigye magával. Így a fogorvosi rendelő a későbbiekben nem lesz számára idegen hely.

Fogászati ellenőrzés: amire számíthat
Fluoridos kezelések:
A fogorvos fluorid tartalmú géllel kezelheti gyermeke fogát, hogy erősebbé tegye őket. A gélt egy a fogakra illeszkedő kanálba teszi, amelyet néhány percre a gyermek szájába helyez. A fluorid ezalatt felszívódik a fogakba. A gélt több, gyermekek által kedvelt ízben gyártják!

Barázdazáró anyagok:
Ezek az anyagok vékony, védőréteget alkotó műanyag bevonatok, amelyeket a fogorvos a maradandó hátsó fogak rágófelszínére (őrlőfogak) visz fel. Ez az anyag kitölti a fogak rágófelületén lévő barázdákat, ahol az ételek és a baktériumok lerakódhatnak és szuvasodást okozhatnak. A barázdazáró anyagok az alkalmazásukat követően évekig védelmet nyújtanak.

Röntgen: A röntgenképek azt mutatják meg a fogorvosnak, hogy mi történik a fogak belsejében és az ínyszél alatt. A röntgenezés során a gyermek ólomkötényt visel, hogy minél kevesebb sugárzás érje.

Vissza az elejére

A gyermekkori fogszuvasodás megelőzése
(más néven cumisüveg-szuvasodás)

A kora gyermekkori fogszuvasodás is megelőzhető. Az alább leírt lépések segítenek megakadályozni ennek a fájdalmas betegségnek a kialakulását. További információkért kérdezze fogorvosát vagy háziorvosát. parfam_loving

A legjobb, ha a cumisüveget nem hagyja a csecsemő ágyában. Ha erre mégis szükség van, akkor a cumisüvegbe ne tegyen mást, csak vizet. A víz kivételével minden folyadék, a tej és a gyümölcslé is, szuvasodást okozhat.

A cumisüveggel rendszeresen etetheti gyermekét, de ha engedi, hogy a gyermek cumiként is rágcsálja vagy szopogassa, az komoly fogszuvasodási kockázattal jár.

 • Etetés közben tartsa a karjában a gyermeket. Ha a gyermek elalszik, tegye le az ágyába, és vegye el tőle a cumisüveget.
 • Soha ne tegye le aludni a gyermeket cumisüveggel együtt!
 • Soha ne hagyja, hogy az étkezések között gyermekénél legyen a cumisüveg!

Kattintson ide, ha többet szeretne tudni a kora gyermekkori fogszuvasodásról.

Vissza az elejére


Copyright © 2002, 2003 Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva!

Kapcsolódó videók

A fogselymezés helyes technikája

A fogselymezés helyes technikája

Egyszerű útmutatásokat találhat a hatékony fogselymezésre vonatkozóan.

Kapcsolódó útmutatók

Fogmosási útmutató

Fogmosási útmutató

Tesztelje fogmosási készségeit SZÓRAKOZTATÓ 3D-s fogkefénkkel.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.