Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Táplálkozás

Mit jelent a helyes táplálkozás?
A helyes táplálkozás azt jelenti, hogy kiegyensúlyozott étrendet követünk, amelyben az egészséghez szükséges minden tápanyag megtalálható. A test minden nap megújítja magát: az izmokat, a csontokat, a bőrt és a vért. Az új szövetek építőanyagát az elfogyasztott táplálék szolgáltatja. Ha az étrendben nincs elegendő a test számára nélkülözhetetlen tápanyagokból, akkor a száj is nehezebben fog ellenállni a fertőzéseknek.

Ha a gyermekek étrendje nem kiegyensúlyozott, akkor előfordulhat, hogy a fogaik nem fejlődnek ki megfelelően. Az erős, szuvasodásnak ellenálló fogak kifejlődéséhez a gyermekek számára kiegyensúlyozott étrendet kell biztosítani, és különösen a kalcium, a foszfor és a fluorid megfelelő szintjére kell ügyelni.

Melyek a tápanyagok különböző típusai?
A kiegyensúlyozott étrend a következő tápanyagokból áll:

  • szénhidrátok;
  • zsírokban megtalálható esszenciális zsírsavak;
  • fehérjékben megtalálható esszenciális aminosavak;
  • tizenöt féle vitamin;
  • huszonöt féle ásványi anyag;
  • víz.

Mivel testünk nem képes előállítani az összes szükséges tápanyagot, különösen bizonyos vitaminokat, ezeket táplálékokból vagy táplálék-kiegészítőkből kell bevinnünk. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma a következő napi táplálékbevitelt javasolja a lakosság számára:

  • 6–11 rész kenyér- vagy gabonaféle;
  • 3–5 rész zöldség;
  • 2–4 rész gyümölcs;
  • 2–3 rész tejtermék;
  • 2–3 rész hús, baromfi, hal, tojás, bab- vagy dióféle.

Miért fontos a helyes táplálkozás?
A helytelen étrend ínybetegséget és fogszuvasodást okozhat. A magas szénhidrát-, cukor- és keményítőtartalmú ételek nagymértékben hozzájárulnak a lepedékben lévő, a fogzománcra káros savak létrejöttéhez. Ezek a savak végső esetben a fogzománc lebomlását okozzák szuvasodás formájában.

Ha magas cukor- vagy keményítőtartalmú ételeket kell ennie, akkor ezeket lehetőleg a főétkezések részeként fogyassza, ne a főétkezések között, ezenkívül kerülje az olyan ételeket, amelyek a fogához ragadnak, mivel ezek még több lepedék kialakulásához vezetnek. A legtöbb étel eleve tartalmaz savtermelő összetevőket, ezért minél kevésbé teszi ki fogait ezeknek az összetevőknek, annál kevesebb sav támadja meg a fogzománcát. Étkezés közben nő a nyáltermelés, ami segíti az ételmaradékok eltávolítását a szájból.

*The Complete Guide to Better Dental Care – Jeffrey F. Taintor, DDS, MA és Mary Jane Taintor, 1997.

Kapcsolódó videók

A fogselymezés helyes technikája

A fogselymezés helyes technikája

Egyszerű útmutatásokat találhat a hatékony fogselymezésre vonatkozóan.

Kapcsolódó útmutatók

Fogmosási útmutató

Fogmosási útmutató

Tesztelje fogmosási készségeit SZÓRAKOZTATÓ 3D-s fogkefénkkel.

Kapcsolódó termékek

Száj- és fogápolás, és a szájüreg különböző állapotai, kategóriák

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.