Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Nyálképzés és rágógumizás – előnyök a száj egészségének szempontjából

Mint azt sokan tudják, a nyál segít nedvesen tartani a szájat. Nyál elsősorban étkezéskor képződik, lehetővé téve ezzel, hogy ételeinket könnyebben megrágjuk és lenyeljük. A száj pH-ját csökkentő szénhidrát fogyasztása után a nyál védő hatást is kifejt a savas kémhatás semlegesítésével, valamint étkezések után segít az ételmaradékok eltávolításában. A cukormentes rágógumi rágásával új lehetőség nyílik a nyáltermelés serkentésére, semlegesítve ezzel a már elfogyasztott ételek lebontásából származó savakat. (1, 2)

Mit jelent ez az Ön számára? Azt jelenti, hogy a fogfelszínekkel érintkező savak csökkentésével megelőzhető a fogszuvasodás. Étkezés után a foglepedék pH-ja egy időre savas kémhatású lesz, ami meggyengíti a fogzománcot, és szuvasodásra hajlamossá teszi azt. Cukormentes rágógumi fogyasztásával kétéves tanulmány készült 3-5.osztályos európai gyermekek részvételével. A fluoridot nem tartalmazó vízfogyasztás és rendszeres fluoridos fogkrémmel történő fogmosás mellett az eredmények már 1 év után azt mutatták, hogy azoknál a gyerekeknél, akik cukormentes rágógumit rágtak, 41,7%-kal csökkent a fogszuvasodás a rágógumit nem rágó gyerekek kontroll csoportjához képest. (3) A tanulmány azt is kimutatta, hogy napi három darab cukormentes rágógumi elrágása könnyen kivitelezhető volt.

A megelőzés egyszerű. Beszéljen fogszakorvosával azokról a lehetőségekről, amelyek segíthetnek hozzájárulni szája egészségének megőrzéséhez pl. cukormentes rágógumi fogyasztása.

Szakirodalom:
1 Park KK, Schemehorn BR, Stookey GK. Effect of time and duration of sorbitor gum chewing on plaque acidogenicity. Pediatr Dent. 1993; 15(3):197-202.
2 Koparal E, Ertugrul F, Sabah E. Effect of chewing gum on plaque acidogenicity. J Clin Pediatr Dent. 2000; 24(2): 129-32.
3 Szoke J, Banoczy J, Proskin HM. Effect of after-meal sucrose-free gum chewing on clinical caries. J Dent Res 80(8): 1725-29, 2001.

© 2010 Colgate-Palmolive Company

Kapcsolódó videók

A fogselymezés helyes technikája

A fogselymezés helyes technikája

Egyszerű útmutatásokat találhat a hatékony fogselymezésre vonatkozóan.

Kapcsolódó útmutatók

Fogmosási útmutató

Fogmosási útmutató

Tesztelje fogmosási készségeit SZÓRAKOZTATÓ 3D-s fogkefénkkel.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.