Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Szénsavas üdítő: a fogak ellensége

Üdítőitalnak, de inkább röviden üdítőnek hívják. Sokan csak a jól ismert márkaneveket említik.

Akárhogy is nevezzük a cukros, szénsavval dúsított italokat, olyasmiről van szó, ami számos súlyos szájhigiéniai probléma forrása.

Az üdítőitalok a fogszuvasodás étrendi okozói közül a legjelentősebbek közé tartoznak, és hatásuk szinte az összes korosztályt érinti. Az üdítőitalokban található savak és savas melléktermékek felpuhítják a fogzománcot, és hozzájárulnak a fogszuvasodás kialakulásához. Szélsőséges esetben a meggyengült fogzománc a helytelen, túl erősen végzett fogmosással, esetleg fogcsikorgatással vagy más káros hatásokkal társítva akár fogelvesztéshez is vezethet.

Az üdítőital-fogyasztásnak alig 14 százalékát kitevő cukormentes üdítőitalok kevésbé károsak1. Ugyanakkor ezek is tartalmaznak savakat, így nem teljesen ártalmatlanok.

Egyre több üdítőt fogyasztunk
Az Egyesült Államokban az üdítőital-fogyasztás minden demográfiai csoportban drámai mértékben növekedett, különösen a gyermekek és a tinédzserek körében. A probléma olyan súlyos, hogy már az egészségügyi hatóságok – többek között az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája – is figyelmeztetnek a veszélyekre.

Hány iskoláskorú gyermek iszik üdítőitalt? Egyes becslések szerint öt gyermekből egy vagy kettő legalább egy üdítőt elfogyaszt naponta. Más becslések szerint ez az arány ötből négy. Ötből legalább egy gyermek négyszer vagy többször is iszik üdítőt naponta.2

Egyes tinédzserek akár 12 üdítőitalt is elfogyasztanak egy nap alatt3.

A nagyobb kiszerelések csak rontanak a helyzeten. Az Egyesült Államokban az 1950-es években jellemző 1,92 dl átlag az 1990-es évekre 5,91 dl-es átlagra nőtt.

Ez nem csak a gyermekek és a serdülőkorúak számára jelent kockázatot. Az üdítőitalok hosszú távú fogyasztása során a káros hatások összeadódnak. Mivel a várható élettartam folyamatosan növekszik, egyre többen számíthatnak az ezzel kapcsolatos problémák megjelenésére.

Mi a teendő?
A gyermekek, a serdülőkorúak és a felnőttek sokat tehetnek az egészségükért, ha csökkentik az üdítőital-fogyasztásukat, és betartanak néhány fontos szájhigiénés szabályt. A következőket javasoljuk:

  • Cserélje le az üdítőket más italokra: Töltse fel a hűtőszekrényt alacsonyabb cukor- és savtartalmú italokkal, például vízzel, tejjel és 100%-os gyümölcslevekkel. Ezeket fogyassza az üdítők helyett, és gyermekeit is biztassa erre.
  • Öblítsen vízzel: Az üdítőitalok fogyasztása után öblítse ki a száját vízzel, hogy eltávolítsa a fogzománcot savas hatásnak kitevő italmaradványokat.
  • Használjon fluorid tartalmú fogkrémet és szájvizet: A fluorid csökkenti a fogszuvasodás kockázatát és erősíti a fogzománcot, ezért mosson fogat fluorid tartalmú fogkrémmel, például Colgate® Total® termékkel. A fluorid tartalmú szájvizek használata is segíthet. A fogorvos a tünetek súlyosságától függően kereskedelmi forgalomban, vény nélkül kapható, illetve receptre felírt szájvizet javasolhat. Emellett szükség esetén magasabb fluorid tartalmú fogkrémet is felírhat.
  • Kérjen professzionális fluoridos kezelést: Szájhigiénikusa hab, gél vagy öblítő formájában alkalmazhatja a fluoridot.

Az üdítőitalok károsak a fogakra. Ha kevesebbet fogyaszt belőlük, emellett pedig ügyel a helyes szájhigiénére, és rendszeresen felkeresi fogorvosát, sokat tehet a káros hatások megelőzéséért és fogai egészségéért.

1Harnack L, Stang J, Story M. Soft drink consumption among US children and adolescents: Nutritional consequences. Journal of the American Dietetic Association 1999;99:436–444. oldal.
2Gleason P, Suitor C. Childrens diets in the mid 1990s: Dietary intake and its relationship with school meal participation. Alexandria, VA: US Department of Agriculture, Food and Nutrition Service, Office of Analysis, Nutrition and Evaluation;2001.
3Brimacombe C. The effect of extensive consumption of soda pop on the permanent dentition: A case report. Northwest Dentistry 2001;80:23–25. oldal.

Kapcsolódó videók

A fogselymezés helyes technikája

A fogselymezés helyes technikája

Egyszerű útmutatásokat találhat a hatékony fogselymezésre vonatkozóan.

Kapcsolódó útmutatók

Fogmosási útmutató

Fogmosási útmutató

Tesztelje fogmosási készségeit SZÓRAKOZTATÓ 3D-s fogkefénkkel.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.