Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

A fogágybetegség és a cukorbetegség kapcsolataA cukorbetegségben szenvedők szervezete nem termel inzulint vagy nem megfelelően hasznosítja azt. Az inzulin a cukrok, keményítők és más tápanyagok energiává való átalakításához szükséges hormon. Az Egyesült Államokban élő 20,8 millió cukorbeteg gyermek és felnőtt közel egyharmada nem is tud a betegségéről.1 Új kutatások arra engednek következtetni, hogy a fogágybetegség  gyakran összefügg a cukorbetegséggel és akár a cukorbetegség egyik krónikus szövődménye is lehet. Egy több mint 200 fő részvételével nemrégiben elvégzett kutatás a cukorbetegség és a fogágybetegség közötti kapcsolatot vizsgálta. Az eredmények azt mutatják, hogy a cukorbetegek között nagyobb a fogágybetegség előfordulásának aránya.2
Cukorbetegségben szenvedők fogágy állapotának felmérésekor és kezelésének kialakításakor fontos figyelembe venni az olyan tényezőket, mint az anyagcsere-szabályozás mértéke, a betegség időtartama, a cukorbetegség más hosszú távú szövődményeinek jelenléte, az egyidejű rizikófaktorok megléte, valamint a páciensek általános egészségi állapota.
Hangsúlyt kell fektetni a baktériumszám csökkentésére, valamint az ínyszél alatti és feletti foglepedék eltávolítására. Ehhez a megfelelő otthoni szájhigiéné mellett olyan kezelésekre is szükség lehet, mint a fogkőeltávolítás és a gyökérsimítás. A fogászati kezelésnek elsősorban a fogágybetegség és a szájüregi gyulladás kialakulásának megelőzésére kell koncentrálnia, mivel ez kulcsfontosságú eleme a cukorbetegséghez kapcsolódó szájüregi szövődmények megszüntetésének. Ismert, hogy a baktériumok még az egészséges, megfelelő kezelésben részesülő cukorbetegek számára is kockázati tényezőt jelentenek az ínygyulladás kialakulásának szempontjából, ezért fontos felhívni a figyelmet a fogselyem rendszeres használatára és az antibakteriális fogkrémmel való napi kétszeri fogmosás fontosságára is.
© Copyright 2009, Colgate-Palmolive Company
Szakirodalom:

1. American Diabetes Association.
2. J Periodontol Mar; 76(3):418-25.

Kapcsolódó videók

A fogágybetegség megértése

A fogágybetegség megértése

A fogágybetegséget egyszerű megelőzni. A legjobb védekezési mód egyszerűen a fogmosás, mégis ez a betegség a felnőttkori fogelvesztés első számú oka. Tanulja meg a figyelmeztető jeleket és azt, hogyan küzdheti le őket.

Kapcsolódó útmutatók

Fogágybetegség kvíz

Fogágybetegség kvíz

Valójában mennyit tud Ön a fogágybetegségről? Töltse ki kvízünket, és tudja meg.
Friss lehelet felmérés

Friss lehelet felmérés

Mennyire friss az Ön lehelete? Keresse fel a Friss Lehelet Intézetet, és tudja meg.
Fogmosási útmutató

Fogmosási útmutató

Tesztelje fogmosási készségeit SZÓRAKOZTATÓ 3D-s fogkefénkkel.
Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.