Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Miért lehet szüksége gyermekének helyfenntartóra?

Korai fogelvesztés, vagy fogszuvasodás miatt történő tejfogeltávolítás esetén a gyermekeknek szükségük lehet ún. helyfenntartó készítésére. Bármelyik eset is áll fenn, fontos ismerni a helyfenntartó használatának előnyeit és azt, hogyan segíthet ez az eszköz megőrizni gyermeke fogainak egészségét.

A helyfenntartó műanyagból vagy fémből készül és a fogorvos vagy fogszabályozó-szakorvos készíti el gyermeke számára. Kivehető és rögzített változat is létezik. Az eszköz nevéből adódóan a maradó fognak tartja fenn a helyet, hogy az a megfelelő helyen törhessen elő. A tejfogak fontos szerepet töltenek be a fogak, az állcsontok és az arcizmok fejlődésében. Ha a tejfogak kihullanak, segítenek a maradó fogaknak a megfelelő helyre történő előtörésében. A maradó fogak akkor is utat találnak maguknak, ha nincs elég helyük, de ilyenkor később fogszabályozó kezelésre kerülhet sor. Nem minden gyermeknek van szüksége helyfenntartóra a tejfogak elvesztése vagy a lyukas fogak eltávolítása esetén, de az egyénikülönbségek miatt szükség lehet fogorvosi vagy fogszabályozó-szakorvosi konzultációra.

A helyfenntartók típusai
Gyermekek számára két típusú, kivehető és rögzített helyfenntartó érhető el.

  1. Kivehető helyfenntartó: a kivehető helyfenntartók a fogszabályozókhoz hasonló, általában műanyag eszközök. Bizonyos esetekben pótfogra lehet szükség annak érdekében, hogy kitöltse a még nem előbújt fog helyét.
  2. Rögzített helyfenntartó: a rögzített helyfenntartók négy típusa különböztethető meg: féloldali, koronából és kapocsból álló, disztális gyűrűs és lingvális.

A féloldali és koronából és kapocsból álló helyfenntartók: a szájüreg egyik oldalában vannak rögzítve a fog helyfenntartásának biztosítása érdekében. A féloldali helyfenntartók a fogsor külső részére vannak felhelyezve és foghelyet tartó fémkapocshoz vannak rögzítve. A koronából és kapocsból álló helyfenntartó fogra helyezett koronából áll, amely a kinövő fognak elég helyet biztosító kapocshoz rögzül.

A disztális gyűrűs helyfenntartót általában a még ki nem nőtt első maradandó nagyőrlők esetében alkalmazzák. Ez az eszköz bonyolultabb felépítésű, mert a fém vége általában az ínyvonalon rögzül a foghely fenntartása érdekében. A fogorvosnak ellenőriznie kell a maradandó nagyőrlő növekedésének folyamatát, hogy meggyőződjön arról, megfelelő-e a fognövekedés az adott helyfenntartó használatával.

A lingvális típusú helyfenntartó általában kétoldali, nagyőrlőkhöz rögzített eszköz, amely két oldalát drót köti össze az alsó fogsor elülső fogainak belső oldalán. Rendszerint egynél több hiányzó fog esetében alkalmazzák.

Bizonyos esetekben veleszületett betegségek is okozhatnak foghiányt és előfordulhat, hogy helyfenntartó helyett részleges fogpótlás készítése válhat szükségessé. Fontos, hogy fogorvosával megbeszélje ezt a lehetőséget is.

Helyfenntartó viselése
A fogorvos vagy fogszabályozó-szakorvos által elkészített helyfenntartó felhelyezése után beletelhet néhány napba, míg viselője hozzászokik az eszközhöz, függetlenül attól, hogy kivehető vagy rögzített-e. Az egészséges és lepedékmentes ínyszövet érdekében a fogorvosnak ellenőriznie kell a helyfenntartót és ennek során kell megtanítania a gyermeknek és szüleinek az eszköz alapos tisztításának megfelelő módjait. A helyes szájhigiéné érdekében követni kell a megfelelő fogmosási technikákat és fogselymet is kell használni.

Ha a helyfenntartó rögzített, fontos mellőzni a ragacsos, cukros élelmiszerek, valamint a gumicukrok és cukorkák fogyasztását, amelyek az eszköz kilazulását okozhatják vagy beleragadhatnak abba. A helyfenntartót ezenkívül nem szabad nyelvvel vagy kézzel nyomogatni és húzogatni, mert kilazulhat vagy meggörbülhet.

A helyfenntartóval történő kezelés során gyermekének rendszeresen fogorvosi ellenőrzésre kell járnia és félévente professzionális, fogászati szakember által végzett fogtisztításon kell részt vennie.

© Copyright 2009, Colgate-Palmolive Company

Kapcsolódó videók

Hogyan ápoljuk gyermekünk fogait

Hogyan ápoljuk gyermekünk fogait

Ez a rövid videó megtanítja Önt, hogyan mossa meg helyesen gyermeke fogát, hogy életre szólóan megtanulja a megfelelő szájápolást.

Kapcsolódó útmutatók

Szuvasodás-előrejelző

Szuvasodás-előrejelző

Tudja meg néhány egyszerű kérdés alapján, hogy mennyire valószínű gyermekénél a fogszuvasodás.
Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.