Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Van más módja, hogy mosolyom szebb legyen?

Mosolyom szebbé tétele

Milyen tényezők befolyásolják a fogam színét?
Néhány ember sárgább fogakkal születik, mint mások. Megint mások fogai a kor előrehaladtával besárgulnak. A természetes fogszínt számos tényező befolyásolhatja.

A fog felületének elszíneződését (a fogorvosok külső elszíneződésnek nevezik) és színváltozását a következők okozhatják:

 • Dohányzás (cigaretta vagy rágódohány)
 • Kávé, tea vagy vörösbor fogyasztása
 • Erősen pigmentált ételek (pl. cseresznyefélék vagy áfonyafélék fogyasztása)
 • Fogkő lerakódás (fogkőnek nevezzük az elmeszesedett foglepedéket)

A fogak belső elszíneződését (a fogorvosok belső elszíneződésnek nevezik) a következők okozhatják:

 • Antibiotikumos ( tetraciklin) szedése a fogak fejlődésének idején
 • A fogak öregedéssel járó sárgás, illetve szürkés elszíneződése
 • Fogakat ért trauma, ami a fogidegek elhalását eredményezheti, amelynek végeredménye a fog elbarnulása, megszürkülése vagy elfeketedése
 • Túlzott fluorid fogyasztás a fogak fejlődésekor (születéstől a 16. életévig), ami a fogaknak „márványozott” kinézetet ad
Discolored ToothWhitening

Megváltozott színű vagy elszíneződött fogak

Fogfehérítés utáni fogak

Hogyan lehet fehéríteni a fogakat?
Fogorvos vagy szájhigiénikus által végzett alapos, ún. professzionális fogtisztítás képes eltávolítani az ételek és a dohányzás okozta legtöbb külső elszíneződést. A fogfehérítő fogkrém használata szintén segít eltávolítani/megelőzni ezeket a felületi elszíneződéseket két fogászati ellenőrzés, tisztítás között. Ha az elszíneződés éveken keresztül jelen volt, szükség lehet fogainak szakszerű fehérítésére, hogy biztosan el lehessen tüntetni ezeket a makacs külső elszíneződéseket.

A belső elszíneződéseket el lehet halványítani, tömőanyaggal vagy koronával el lehet fedni. Mindegyik módszer biztonságos és hatékony, ezért ajánlott, hogy fogorvosa döntse el - fogai állapota és az elérni kívánt eredmény alapján -, melyik kezelés a legalkalmasabb az Ön számára. Fogorvosa a következőket is mérlegeli:

 • Elszíneződés mértéke és típusa
 • Ép fogállomány nagysága (A fog nagyon tömött-e? Szükség van-e a fogak alakjának módosítására?)

Hogyan működik a fogfehérítés?
A fogfehérítő kezelés végezhető a fogorvosi rendelőben, vagy otthon, a fogorvostól kapott fogfehérítő rendszerrel. Mindkét módszer olyan fogfehérítő gélt használ, amely oxidálja (lebontja) az elszíneződést okozó anyagokat. Gyakran a fogfehérítés során a fog enyhén érzékennyé válik, ami a kezelés befejezése után elmúlik.

 • Otthoni fogfehérítés
  Manapság az otthoni fogfehérítés a népszerűbb eljárás. Fogorvosa lenyomatot vesz fogairól és személyre szabott fogfehérítő sínt készít Önnek. Ezt Ön megtölti fogfehérítő géllel és napközben vagy éjszaka több órán keresztül viseli, nagyjából két héten át. A legtöbb fogorvos által javasolt fogfehérítő készlet 10–15%-os karbamid-peroxidos oldatot tartalmaz. Ha az otthoni fogfehérítést fogorvosi felügyelet mellett végzi, nagyon hatékony és biztonságos kezelés.

 • Fogászati rendelőben végzett fogfehérítés
  Ez a ritkábban használt és drágább megoldás alkalmanként 30 perctől egy órán át tart, és a kívánt eredmény eléréséhez több kezelésre lehet szükség. Szájának védelme érdekében a fogorvos az ínyére gélszerű védőanyagot ken, a fognyakakra gumi „védőpajzsot” helyez fel. Ezután a fogakat oxidáló szerrel (fogfehérítő zselé) keni be. Néha speciális fényt alkalmaz 5-30 perces intervallumokban, hogy segítse a fogfehérítő anyag hatását.

Hogyan működik az ún. ragasztásos technika?
Az ún. ragasztásos technika használata során a fogorvos kompozit tömőanyagot vagy porcelán/kompozit héjat használ az elszíneződött fog felszínének elfedésére, ezzel szép, egyenletes megjelenést adva a törött, kedvezőtlen formájú fogaknak. Kétféle ragasztási technika létezik:

 • Porcelán vagy kompozit héj
  Héj készülhet direkt vagy indirekt eljárással, valamint készülhet porcelánból vagy műanyagból.Az elkészülő héjak illeszkednek fogának színéhez és formájához. A porcelán héjak rendszerint erősebbek, míg a kompozit héjak olcsóbbak. Porcelán héj készítése esetén a fogorvos a fog elülső felszínét kismértékben lecsiszolja, majd lenyomatot vesz a fogakról és a lenyomatot elküldi a fogtechnikai laboratóriumba, ahol elkészítik a héjat. Kompozit héj készítése esetén a fogakra közvetlenül építi fel a műanyag héjat a fogorvos. Mindkét módszer esetén, ragasztás előtt a fog elülső felszínén felérdesíti egy enyhén maró hatású oldattal, mellyel előkészíti a fogfelszínt. Ezután a héj, egy speciális fogászati kötőanyaggal a foghoz ragasztható. Noha a porcelán héj drágább, színe jobban illeszkedik a környező fogak színéhez és jellemzően 5-10 évig tart.
Discolored ToothWhitening

Ragasztás előtt

Ragasztás után

Elszíneződnek-e az újonnan kifehérített fogam?
Bármely fog elszíneződhet, még a fent említett héjak és tömések is. Az elszíneződés ismételt kialakulásának megelőzése érekében kerülje a dohányzást, kávé-, tea- és vörösbor túlzott fogyasztását és az erősen pimentált ételeket. Fogait pedig naponta kétszer mossa meg fogfehérítő fogkrémmel.

*The Complete Guide to Better Dental Care, Jeffrey F. Taintor, DDS, MS and Mary Jane Taintor, 1997.

Kapcsolódó videók

Kapcsolódó útmutatók

Fogfehérítési felmérés

Fogfehérítési felmérés

Készíttessen személyre szabott értékelést, hogy hozzásegíthessük egy fehérebb, ragyogóbb mosoly eléréséhez.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.