Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

A fogak helyzetének korrigálása fogszabályozással

Az Amerikai Fogszabályozó-szakorvosok Egyesülete szerint az Egyesült Államokban 4,5 millióan viselnek fogszabályozót vagy más fogászati készüléket fogaik megerősítése és az egészséges, ragyogó mosoly elérése érdekében1.

A fogszabályozó-szakorvos olyan fogászati szakember, aki a fogak szabálytalan állása vagy az állcsontok rendellenességei miatt bekövetkező harapási rendellenességek kezelése terén részesült továbbképzésben.

Miért állhatnak helytelenül a fogak?

Terry Pracht (DDS), az Amerikai Fogszabályozó-szakorvosok Egyesületének korábbi elnöke szerint a fogak ferdén növését és a harapásban fellépő problémákat örökletes és környezeti tényezők okozzák. Dr. Pracht elmondása szerint örökletes tényezők között tartják számon a fogtorlódást, a hézagos fogazatot, valamint a fogsorok záródási rendellenességeit. A ferdén álló fogak ugyanakkor kialakulhatnak környezeti okok miatt is, mint pl. ujjszopás és nyelvlökés miatt is(1).

Hogyan kezelhetők a helytelenül álló fogak és a fogsorok záródási rendellenességei?

A fogszabályozás három szakaszból áll. Az első szakaszban fogorvosi készülékekkel biztosítják a szükséges helyet a szájban. Így például szájpadlástágítót használnak a szájpadlás szélességének növeléséhez, az alsó állcsont kiszélesítéséhez pedig alsóállkapocs-tágítót. A második aktív korrekciós fázisban fogszabályozót helyeznek a fogakra. A fogak így idővel a helyükre kerülnek és felegyenesednek, a fogzáródási rendellenességek pedig megszűnnek. A kezelés ideje a fog- és állcsont-rendellenességek mértékétől függ. A harmadik szakaszban az elért állapot fenntartásra kerül sor: a fogszabályozó eltávolítása után ún. retenciós készülékkel(kivehető vagy fix) akadályozzák meg a korábbi állapot visszarendeződését, a páciens pedig félévente fogszabályozó-szakorvosi ellenőrzésen vesz részt.

A fogszabályozók típusai

A fogszabályozók a régi időkben kizárólag a fogakhoz rögzített nagy fémgyűrűkből álltak. Ma már a fogszabályozók a fogak arc felőli és nyelv felőli oldalára egyaránt rögzíthetők, a fogszabályozók, drótívek és gyűrűk színes kivitelben is készülhetnek, így a gyermekek, serdülőkorúak és tinédzserek számára is vonzóbbak lehetnek.

A mai fogszabályozóknál kis méretű, fémből vagy kerámiából készült zárakat helyeznek a fogak elülső felületére. A zárakat ragasztószerű anyaggal rögzítik az elülső fogak felületére, a hátsó fogakra pedig fémgyűrűket rögzítenek. A zárakon a fogszabályozó-szakorvos által pontosan beállított nikkel-titán ötvözetből készült drótíveket vezetnek át, amelyek a száj hőmérsékletének köszönhetően felmelegszenek, és állandó nyomást fejtenek ki a fogakra.

A fogszabályozók legújabb típusa az Invisalign rendszer, amely éjjel-nappal viselhető átlátszó műanyag síneket használ a fogak helyzetének korrigálására. Evéskor, fogmosáskor és fogselyem-használatkor ezek a sínek kivehetők.

A fogszabályozó ápolása

Fogszabályozó-szakorvosa, fogorvosa vagy szájlhigiénikusa részletes útmutatást adhat a fogszabályozó megfelelő tisztításához. Számos különféle – hagyományos (speciálisan a fogszabályozót viselők igényeihez készült), elektromos vagy ultrahangos – fogkefe közül választhat. A megfelelő eszközről kérdezze meg fogorvosát. Mosson fogat naponta legalább 2–3 alkalommal, és tartsa a fogkefét 45 fokos szögben, miközben előre-hátra mozgatja. Gondosan távolítsa el az ínyszélen lerakódott foglepedéket, hogy megelőzze a ínygyulladást. A fogkefét megfelelő szögben tartsa az ínyvonalhoz, majd kíméletesen tisztítsa meg a zárak környékét a lepedék és az ételmaradékok eltávolításához.

Fontos, hogy a fogközöket is fogselyemmel megtisztítsa. Ha a fogak között rés van, fogköztisztító kefét is használhat. Szájzuhany használata is javasolt lehet az ételmaradékok eltávolításához és az ínyszövet tisztításához, illetve ínygyulladás esetén a betegséget és szájszagot okozó baktériumok eltávolításához. Emellett antibakteriális fogkrémet és vény nélkül kapható antibakteriális szájvizet is használhat, a szájzuhannyal együtt vagy önmagában.

A ragyogó mosoly megőrzése a fogszabályozó levétele után

Miután fogszabályozó-szakorvosa úgy döntött, hogy nincs többé szüksége a fogszabályozóra, fontos, hogy továbbra is viselje a retenciós készüléket a szakorvos által javasolt ideig. A retenciós lemez a hordás idején meleg vízzel vagy fogkrémmel és fogkefével tisztítható, és használaton kívül műanyag tokban tárolható.

Évente kétszer végeztessen professzionális fogtisztítást fogorvosánál, és rendszeresen járjon fogszabályozó-szakorvoshoz fenntartó kezelésre.

© Copyright 2009, Colgate-Palmolive Company

Szakirodalom:

1. Braces: Not Just for Looks, Causes of Crooked Teeth. A legfrissebb információkért lásd a http://www.enotalone.com/article/9045.html oldalt.

Kapcsolódó videók

Hogyan mossunk fogat

Hogyan mossunk fogat

Tanulja meg a fogtisztítás technikáját a legjobb eredmény eléréséhez.

Kapcsolódó útmutatók

A fogszabályozás alapjai

A fogszabályozás alapjai

Keressen hasznos információkat a gyakori fogszabályozó készülékekre vonatkozóan.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.