Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Mi a fogszabályozás?

A fogszabályozás a fogászat azon ága, amely a fogak és az állcsontok helyzetének korrigálásával foglalkozik. A ferdén álló vagy nem megfelelően illeszkedő fogak nehezebben tarthatók tisztán, ezért a fogszuvasodás és a fogágybetegség kialakulásának nagyobb a kockázata, továbbá megterhelik a rágóizmokat, ami fejfájáshoz, TMJ szindrómához, valamint nyak-, váll- és hátfájdalomhoz vezethet. A ferdén álló vagy nem megfelelően kinőtt fogak az arc esztétikumát is hátrányosan befolyásolhatják.

A fogszabályozás előnyei többek között az egészségesebb száj, a vonzóbb megjelenés, valamint az akár egész életen át megőrizhető fogak.

Az ezen a területen dolgozó specialistát fogszabályozó-szakorvosnak hívják. A fogszabályozó-szakorvosok a fogorvosi képzést követően még 2–3 évig fogszabályozási szakvizsgára felkészítő képzésben vesznek részt.

Honnan tudhatom, hogy szükségem van-e fogszabályozó kezelésre?

Csak fogorvosa vagy fogszabályozó-szakorvosa döntheti el, hogy szüksége van-e fogszabályozásra. A fogszabályozó-szakorvos vagy fogorvos a rendelkezésére álló diagnosztikai eszközök és anyagok – többek között a teljes orvosi és fogorvosi kórtörténet, klinikai vizsgálatok, a fogak gipszmodelljei, valamint speciális röntgenfelvételek és fényképek – segítségével dönti el, hogy javasolt-e a fogszabályozás, és dolgozza ki az Önnek megfelelő kezelési tervet.

A következő esetekben Önnek fogszabályozó kezelésre lehet szüksége:

 • Mélyharapás,azaz ha a felső elülső fogak túlságosan “túlharapnak” az alsó fogakon
 • Bulldogharapás, azaz ha az alsó fogak vannak jóval előrébb, mint a felsők (illetve a felsők vannak hátrább)
 • Keresztharapás, azaz ha a felső fogak normál összezáráskor belül helyezkednek el az alsó fogakhoz képest
 • Nyitott harapás, azaz ha a hátsó fogak összezárásakor az elülső és/vagy oldalsó fogak között rés marad
 • Középvonal-eltolódás, azaz ha a felső elülső fogak középvonala nem illeszkedik megfelelően az alsó elülső fogak középvonalához
 • Folytonossági hiány, azaz rések, hiányok vannak a fogak között, amelyeket hiányzó, illetve a nem megfelelően előtört fogak okoznak
 • Fogtorlódás, azaz ha a fogaknak nincs elég helyük, ezért összetorlódnak, szorosan állnak

Hogyan működik a fogszabályozás?

A fogak eltolásához, az izmok korrekciójához, illetve az állcsontok növekedésének befolyásolásához számos különféle rögzített vagy kivehető eszközt használnak. Ezek az eszközök úgy működnek, hogy enyhe nyomást fejtenek ki a fogakra és az állcsontokra. A megfelelő fogszabályozási módszert a probléma súlyossága szerint választják ki.

Rögzített eszközök:

 • Ragasztott fogszabályozó – A legelterjedtebb rögzített eszköz, amely gyűrűkből, drótívekből és/vagy ún. zárakból áll. A gyűrűk a fogakra vagy fogra illesztve rögzítési pontot biztosítanak, míg a zárakat legtöbbször a fog külső felszínére ragasztják. A drótíveket átvezetik a zárakon, és a gyűrűkhöz rögzítik őket. A drótív megfeszülése nyomást fejt ki a fogakra, így azok fokozatosan a kívánt pozícióba mozdulnak. A fogszabályozót havonta újra be kell állítani. A kívánt eredmény elérése néhány hónapig vagy akár néhány évig is eltarthat. A mai fogszabályozók kisebbek, könnyebbek és látványra jóval kevésbé fémes hatásúak, mint a régiek. A színes fogszabályozókat elsősorban a gyerekek választják, a felnőttek pedig legtöbbször az áttetsző megoldás mellett döntenek.
 • Különleges rögzített eszközök – Ezeket az ujjszopás vagy nyelvlökéses nyelés esetén használt fogszabályozó készülékeket gyűrűkkel rögzítik a fogakhoz. Étkezés közben kényelmetlen a viselésük, ezért csak legvégső esetben ajánlhatók, ha más megoldás nincs.
 • Rögzített helyfenntartók – Ha egy tejfog idő előtt kihullik, ún. helyfenntartó használatával meg kell őrizni annak helyét a maradandó fog kibújásáig. A foghiány melletti egyik fogra gyűrűt rögzítenek, amelyből meghajlított drót áll ki, amely a foghiány másik oldalán lévő fogon támaszkodik meg.

Kivehető eszközök:

 • Sínek – A hagyományos fogszabályozók alternatívái felnőttek számára. A rögzített eszközökhöz hasonlóan működő, de a fémdrótokat és a zárakat nem tartalmazó síneket egyre több fogszabályozó-szakorvos használja a fogak helyzetének korrigálására. Az evéskor, fogmosáskor és fogselyem-használatkor kivehető sínek gyakorlatilag láthatatlanok.
 • Kivehető helyfenntartók – Ezek az eszközök ugyanazt a célt szolgálják, mint a rögzített helyfenntartók. Akrilból készült talpuk az állcsontra illeszkedik, miközben műanyag vagy drót elemekkel tartják nyitva a megfelelő a fogak közötti helyet.
 • Állcsont-korrekciós eszközök – Ezeket a harapásemelő néven is ismert készülékeket a felső vagy alsó állcsonthoz rögzítve viselik az állkapocs nem megfelelő záródásának korrigálása céljából. Temporomandibuláris ízületi rendellenesség (TMJ) esetén is használatosak.
 • Pajzsok és pelották – A pajzsok arra szolgálnak, hogy távol tartsák az ajkakat vagy az orcákat a fogaktól. Az ajak és a pofa izmai nyomást fejthetnek ki a fogakra, ami pajzsok használatával enyhíthető.
 • Szájpadlás tágítók – A felső állcsont ívének szélesítésére használják. Az eszköz egy műanyag lemezből áll, amelyet a szájpadlásra illesztenek, a fogakon kapcsokkal rögzül. A lemezre csavarok révén nyomást fejtenek ki, ami hosszirányban kitágítja a szájpadlás csontjait, kiszélesítve a szájpadi területet.
 • Kivehető rögzítők – Ezek a szájpadláshoz rögzített eszközök megakadályozzák, hogy a fogak visszatérjenek korábbi helyzetükbe. Módosított változatuk az ujjszopásról való leszoktatásra is használható.
 • Fogszabályozó fejpánt – Ennél az eszköznél a fej hátsó részére szíjat helyeznek, amelyet elöl a szájban lévő kivehető készülékhez vagy a rögzített készülék arcívéhez kapcsolnak. A fejpánt lassítja a felső állcsont növekedését, a hátsó fogakat a helyükön tartja, miközben az elülső fogakat hátrafelé húzza.

Underbite OpenBite Crowding
Bulldogharapás Nyitott harapás Fogtorlódás
Crossbite Overbite
Keresztharapás Mélyharapás

Kapcsolódó videók

Hogyan mossunk fogat

Hogyan mossunk fogat

Tanulja meg a fogtisztítás technikáját a legjobb eredmény eléréséhez.

Kapcsolódó útmutatók

A fogszabályozás alapjai

A fogszabályozás alapjai

Keressen hasznos információkat a gyakori fogszabályozó készülékekre vonatkozóan.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.