Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Mik a koronák és a hidak?

A koronák és a hidak rögzített fogpótlások. A kivehető és naponta tisztítható fogpótlásoktól, például a műfogsoroktól eltérően a koronák és hidak a szájban még meglévő fogakra vagy implantátumokra vannak rögzítve, és csak fogorvos tudja eltávolítani őket.

Hogyan működnek a koronák?
A korona teljesen lefedi (lezárja) az előkészített fogat. A sérült, hiányos fog megerősítése mellett a korona arra is használható, hogy szebb vagy szabályozottabb legyen a fogsor megjelenése vagy a fog formája. A korona implantátumra is készíthető, és segítségükkel visszaállítható a fog eredeti formája és funkciója. A porcelánból vagy kerámiából készült koronák a fogak színéhez igazíthatók. A korona készülhet még aranyból, fémötvözetből vagy műanyagból is. A fémötvözetek erősebbek, mint a porcelán, és általában a hátsó fogak pótlására használatosak. Gyakran használnak fémből készült vázra porcelán leplezést (fémkerámia) is, mert ez a megoldás esztétikus és tartós is egyben.

Fogorvosa a következő esetekben javasolhatja korona készítését:

  • Nagy tömés cseréje, ha nincs elég megmaradt foganyag
  • Gyenge fogak védelme a fog törése ellen
  • Sérült, törött fog helyreállítása
  • Híd rögzítése, elhorgonyzása
  • Fogászati implantátum felépítése
  • Elszíneződött vagy deformálódott fog fedése
  • Gyökérkezelt fog megóvása

Hogyan működnek a hidak?
Híd akkor javasolható, ha egy vagy több foga hiányzik. Foghiány miatt a szomszédos fogak elfordulnak vagy a hiányzó fogak helyére dőlnek, ami nem megfelelő fogsorzáródáshoz vezet. A hiányzó fogak okozta egyensúlyhiány pedig akár ínybetegséget vagy temporomandibuláris ízületi rendellenességet (TMJ) is okozhat.

A hidakat gyakran használják egy vagy több hiányzó fog pótlására. A híd hidalja át a hiányzó fogak helyét. A hidakat természetes fogra vagy implantátumokra rögzítik. Ezek az ún. műcsonkoknak is nevezett fogak a híd rögzítésére szolgálnak. A műcsonkokat elfedő koronákra a hiányt pótló pótfogat, fogakat rögzítenek. Akárcsak a koronák esetében, a hidaknál is különböző anyagok közül lehet választani. A fogorvos a hiányzó fog(ak) helye, funkciója, valamint az esztétikai szempontok és a költségek alapján segíthet a megfelelő anyag kiválasztásában. A porcelánból vagy kerámiából készült hidak a fogak színéhez igazíthatók.

Hogyan készülnek a koronák és a hidak?
Korona vagy hídkészítése előtt a fog(ak) nagyságát csökkenteni kell, hogy a korona vagy híd felhelyezhető legyen. A fog(ak) lecsiszolását követően a fogorvos lenyomatot vesz a fogsorról. Porcelán használata esetén a fogorvos úgy határozza meg a korona vagy a híd színét, hogy illeszkedjen a meglévő fogak színárnyalatához.

A lenyomat segítségével a fogtechnikai laborban a kívánt anyagból elkészítik a koronát vagy a hidat. Amíg az állandó fogmű el nem készül, ideiglenes koronát vagy hidat helyeznek fel az előkészített fogak védelme érdekében. Amikor a végleges korona vagy híd elkészült, eltávolítják az ideiglenes koronát vagy hidat, majd az új fogművet az előkészített fog(ak)ra rögzítik.

Milyen tartósak a koronák és hidak?
A koronák és a hidak akár egy életen át is kitarthatnak, de néha előfordul, hogy meglazulnak vagy kiesnek. Megfelelő szájhigiéné a legfontosabb dolog, amit a korona vagy a híd hosszú élettartama érdekében tehet. A híd elveszítheti a rögzítését, ha az alapjául szolgáló fogakat vagy csontokat betegség támadja meg. Ügyeljen ínye és fogai egészségére: naponta kétszer mosson fogat fluorid tartalmú fogkrémmel, és naponta használjon fogselymet. Emellett rendszeresen járjon ellenőrzésre és professzionális fogtisztításra fogorvosához és szájhigiénikusához.

Az új korona vagy híd sérülésének megelőzése érdekében ne rágjon kemény ételeket, jeget vagy más kemény tárgyakat.

Koronák
Porcelain Gold
Teljes fémkerámia. Teljes öntöttarany korona.
Hidak
Space Bridge Cemented
A foghiány körül előkészítik a fogakat. A hidat bepróbálják és beállítják, hogy megfelelően illeszkedjen. A hidat a helyére ragasztják.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó videók

Hogyan mossunk fogat

Hogyan mossunk fogat

Tanulja meg a fogtisztítás technikáját a legjobb eredmény eléréséhez.

Kapcsolódó útmutatók

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.