Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Mi a fogtömés?

A fogtömés a szuvas fog funkciójának és alakjának visszaállítására szolgáló módszerek egyike. Amikor a fogorvos betöm egy fogat, előbb eltávolítja a szuvas részt, megtisztítja az érintett területet, majd tömőanyaggal feltölti a kitisztított üreget.

A baktériumok bejutását lehetővé tevő nyílások lezárásával a tömés a további szuvasodást is megakadályozza. Töméshez használt anyagok többek között az arany, a porcelán, a kompozitgyanta (fogszínű tömés) és az amalgám (higany, ezüst, réz, ón és néha cink ötvözete).

Melyik töméstípus a legjobb?
Nincs egyetlen optimális tömőanyag, amely mindenkinek egyformán megfelel. Az Önnek leginkább megfelelő tömést a szuvasodás mértéke, az Ön esetleges allergiái, a tömött fog szájban való elhelyezkedése, valamint a költségek határozzák meg. A töméskészítésre használt anyagok jellemzői:

  • Az aranyból készült tömések laboratóriumban, méretre készülnek, és ragasztással kerülnek a helyükre. Az aranyat az ínyszövet jól tolerálja, és több mint 20 évig is eltarthat. Ezért sok szakember az aranyat tartja a legjobb tömőanyagnak. Ellene szól azonban a magas ára és az, hogy csak több ülésben készíthető el.
  • Az amalgám (ezüst) tömések ellenállóak, és viszonylag olcsók. Sötét színük miatt azonban feltűnőbbek, mint a porcelánból vagy kompozitanyagból készült társaik, ezért a látható területeken, például az elülső fogaknál nem használatosak.
  • A kompozit (műanyag) gyantából készült tömések a fog színéhez igazodnak, ezért ott használják őket, ahol fontos a természetes hatás. Az összetevőket összekeverik, majd közvetlenül az előkészített üregbe helyezik, ahol megkeményednek. A kompozitanyagok nagy tömésekhez nem ideálisak, mert idővel megrepedezhetnek vagy elkophatnak. Emellett a kávé, a tea és a dohányfüst miatt elszíneződhetnek, és nem tartanak olyan sokáig, mint más tömések (általában 3–10 évig).
  • A porcelántöméseket fogtechnikai laboratóriumban, rendelésre készítik el, majd a fogban kifúrt üregbe ragasztják őket. A fog színéhez igazíthatók, és ellenállnak az elszíneződésnek. A porcelánbetétek általában a fog nagy részét lefedik. Áruk az aranyból készült tömésekhez hasonlóan magas.

Ha a fog nagy része szuvasodás vagy törés miatt hiányzik, akkor ún. koronával pótolják. A fogbelet elérő szuvasodás kétféleképpen kezelhető: gyökérkezeléssel (amelynél a sérült fogbelet eltávolítják) vagy ún. fogbél„sapkázással” (amelynél a fogbelet megpróbálják sértetlenül hagyni).

Mi történik a fogtöméskor?
Ha fogorvosa úgy dönt, hogy betöm egy lyukas fogat, előbb eltávolítja a szuvas részt és megtisztítja az érintett fogterületet. A kitisztított üreget ezután a fent leírt anyagok valamelyikével tölti fel.

Honnan tudhatom, hogy szükségem van-e tömésre?
Erre a kérdésre csak fogorvosa tud biztos választ adni. A fogászati ellenőrzés során fogorvosa egy kis tükör segítségével megvizsgálja a fogak felületét.

A rendellenességeket ezután speciális eszközökkel veszi alaposabban is szemügyre. A fogorvos emellett röngtenfelvételt is készíthet a teljes szájról vagy annak egy részéről. A fogorvos által kiválasztott kezelés a szuvasodás mértékétől függ.

Silver
Ezüstamalgám
Gold
Aranytömés
White
Fogszínű tömés (kompozit)

Kapcsolódó videók

Hogyan mossunk fogat

Hogyan mossunk fogat

Tanulja meg a fogtisztítás technikáját a legjobb eredmény eléréséhez.

Kapcsolódó útmutatók

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.