Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Mi a fluorid?

A fluorid olyan természetes anyag, amely a földkéregben és a természetben nagy mennyiségben megtalálható. Egyes élelmiszerek is tartalmazzák, és sokszor a vízben is jelen van.

A fluoridot gyakran mesterségesen adják az ivóvízhez, ezzel segítve a fogszuvasodás megelőzését. Az 1930-as években kutatók megállapították, hogy fluoridot tartalmazó természetes vízzel rendelkező területeken élőknél akár kétharmaddal kevesebb a fogszuvasodás gyakorisága, mint a fluoridot nem tartalmazó vizet fogyasztó népesség körében. Az azóta végzett kutatások újra és újra igazolták, hogy a fluorid ivóvízhez való hozzáadásával megelőzhető a fogszuvasodás. Éppen emiatt több szervezet, köztük az Amerikai Fogászati Egyesület, az Egészségügyi Világszervezet és az Amerikai Orvosszövetség is ajánlja az ivóvíz fluoriddal történő dúsítását.

Hogyan fejti ki hatását a fluorid?
A fluorid kétféleképpen segít a fogszuvasodás megelőzésében:

  • A kisgyermekek növekvő csontjaiba és fejlődő fogaiba épül be, megkeményítve a tejfogak és maradandó fogak zománcát, mielőtt azok kibújnak.
  • A már kinőtt maradandó fogak zománcát is ellenállóbbá teszi.

A fluorid a szájban zajló természetes demineralizációs és remineralizációs folyamatokban is részt vesz.

  • Evés után a nyálban olyan savak képződnek, amelyek demineralizációt okoznak, azaz kioldják a kalciumot és a foszfort a fogzománcból.
  • Máskor, amikor a nyál kevésbé savas, éppen az ellenkezője történik: a nyálból a kalcium és a foszfor visszaépül a fogakba, ellenállóbbá téve azokat. Ezt a folyamatot remineralizációnak hívják. A remineralizáció során fluorid jelenlétében keményebbek lesznek a fogba kerülő ásványok, mint fluorid nélkül, így a fogak erősebbé válnak, és a következő demineralizációs fázisban a kioldódás intenzitása csökken.

Honnan tudhatom, hogy elég fluoridhoz jutok-e?
Ha az ivóvíz tartalmaz fluoridot, akkor a fluorid tartalmú fogkrémmel való rendszeres fogmosás elegendőnek tekinthető az egészséges fogazatú és alacsony szuvasodási kockázatnak kitett felnőttek és gyermekek esetében.

Ha a helyi ivóvízhez nem adnak fluoridot és természetes fluorid tartalma is alacsony (az optimális érték 1 ppm), akkor fogorvos vagy gyermekorvos fluoridtablettát vagy -cseppeket írhat fel gyermekeinek. Fogorvosa vagy gyermekorvosa meg tudja mondani, mennyi az optimális fluorid mennyiség Ön és családja esetén, ezért mindig kérje ki a tanácsukat.

Ha ivóvize a közműhálózatból érkezik, hívja fel a helyi vízszolgáltatót, és érdeklődjön annak fluorid tartalmáról. Ha ivóvize saját kútból származik, akkor egy független, víztesztelést is végző szervezettel laboratóriumi vizsgálatot végeztethet rajta a fluorid tartalom megállapításához.

Kapcsolódó videók

Hogyan mossunk fogat

Hogyan mossunk fogat

Tanulja meg a fogtisztítás technikáját a legjobb eredmény eléréséhez.

Kapcsolódó útmutatók

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.