Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Mi a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés a fog belsejében található apró, fonalszerű fogbél eltávolításával kezdődik. A sérült, beteg vagy elhalt fogbél eltávolítását követően annak helyét megtisztítják és betömik, amivel tulajdonképpen lezárják a gyökércsatornát. Évekkel ezelőtt a beteg vagy sérült fogbelet a foggal együtt eltávolították. Napjainkban azonban a gyökérkezelés alkalmazásával több olyan fogat is megmentenek, amelyet egyébként el kellene távolítani.

A fogbél sérülésének vagy elhalásának legfőbb okai a következők lehetnek:

  • kiterjedt fogszuvasodás;
  • fogsérülés pl. ha a közelmúltban vagy a múltban a fogat erős ütés érte.

Ha a fertőzött vagy elhalt fogbelet nem kezelik, a fog gyökércsúcsa körül a csont elgennyesedhet és tályog alakulhat ki. A tályog roncsolhatja a fog körüli csontszövetet és fájdalommal jár.

Hogyan zajlik a gyökérkezelés?
A probléma mértékétől függően a gyökérkezelést számos lépésben, több alkalommal történő fogászati beavatkozás során végzik. A lépések a következők:

  • Elsőként nyílást képeznek az elülső fogak hátsó felszínén, illetve az őrlőfogak (kis- és nagyőrlők) rágófelszínén.
  • A beteg fogbél eltávolítása után a fogorvos megtisztítja, megnagyobbítja és a gyökértömésnek megfelelő formájúra alakítja a fogbélüreget és a gyökércsatornákat.
  • Ha a gyökérkezeléshez egynél több ülés szükséges, ideiglenes tömés behelyezésére kerül sor, ami megvédi a fogat a fogászati ellenőrzések között.
  • Az ideiglenes tömés eltávolítása után a fogbélüregbe és a gyökércsatornába végleges tömést tesznek. Vékony, gumiszerű anyagot, ún. guttaperchát helyeznek a csatornákba, amelyeket fogászati gyökértömő anyaggal, cementtel rögzítenek. A fog szerkezetének megerősítése érdekében bizonyos esetekben fém vagy műanyag szálat helyeznek később a gyökérkezelt fogba.
  • Végezetül pedig általában koronát készítenek a fogra, hogy visszaállítsák természetes alakját és kinézetét. Ha a fog jelentős része hiányzik, a korona készítése előtt fogtömés készítésére is szükség lehet.

Milyen tartósak a helyreállított fogak?
Megfelelő ápolással a helyreállított fog(ak) akár egész életen át megőrizhetők. Mivel a kezelt fog is szuvasodásnak indulhat, a további problémák megelőzése érdekében fontos a jó szájhigiéné és a rendszeres fogászati ellenőrzés.

Mivel a gyökérkezelt fogban nincs élő fogszövet, merevebbé és törékennyé válhat. Ez fontos lehet annak eldöntésében, hogy a gyökérkezelés után koronát vagy tömést szeretne-e inkább.

A gyökérkezelés sikerességének megállapításához a legmegbízhatóbb módszer a gyökérkezelés előtt és után készült röntgenfelvételek összehasonlítása. Ezzel megállapítható, hogy folytatódik-e a csontszövet elhalása, vagy esetleg gyógyulásnak indul-e.

PulpDamage PulpRemoval Filled
Kiterjedt fogszuvasodás miatt károsodott fogbél. A fogbelet eltávolítják és a gyökércsatornákat megtisztítják a fog betömése előtt. A gyökércsatornákat feltöltik és az üreget lezárják.

Kapcsolódó videók

Hogyan mossunk fogat

Hogyan mossunk fogat

Tanulja meg a fogtisztítás technikáját a legjobb eredmény eléréséhez.

Kapcsolódó útmutatók

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.