Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Fogeltávolítás és az azt követő sebgyulladás

Legtöbb esetben a harmadik nagyőrlőket vagy másnéven a bölcsességfogakat távolítják el, mivel csak néhány embernek van elegendő hely a szájában ahhoz, hogy bölcsességfogai megfelelően kinőhessenek. Azoknál, akiknél nincsen elegendő hely, a bölcsességfog beékelődhet. Ezekben az esetekben a fogak az íny alatt maradnak, vagy a többi fog vonalán kívül bújnak ki. Ha a bölcsességfogak az íny alatt maradnak, fájdalmat és duzzanatot, vagy a többi fog elmozdulását, torlódását okozhatják.

Amikor a bölcsességfogat – vagy bármely másik fogat – eltávolítják, számos komplikáció léphet fel a beavatkozás után. Ezek többek között a következők:

  • Szájüregi fertőzés
  • Idegsérülés, ami az alsó ajak vagy nyelv zsibbadását eredményezi
  • Szájzár
  • Sebgyulladás (alveolitis)

Mi az oka a sebgyulladásnak?
Fogeltávolítás után az állcsontban(fogmederben), a fog korábbi helyén, véralvadék képződik, ami lezárja és megvédi az érintett területet, hogy az gyógyulni tudjon. Sebgyulladás legtöbbször akkor keletkezik, ha a véralvadék lebomlik vagy elmozdul, védtelenné téve ezzel a csontot és az idegeket. Fogeltávolítás után az első öt nap a legkritikusabb,ez idő alatt a legnagyobb az alveolitis kialakulásának veszélye. A véralvadék nélküli seb nagyon fájdalmas lehet! Ha Önnek fogat húztak és úgy gondolja, hogy fennáll ez az állapot, azonnal keresse fel fogorvosát.

Kezelése
A fogorvos általában gyógyszeres oldattal átöblíti és kézi műszerekkel „kitakarítja” az eltávolított fog helyét. Eltávolítja az elhalt sejteket és fertőtleníti a sebet, hogy csökkentse a fájdalmat. A kezelés során ideális esetben új véralvadék is képződik. A fogorvos felírhat még antibiotikumot is a további fertőzés megelőzésére, valamint fájdalomcsillapítót a kellemetlen érzés enyhítésére. A fogorvos segít még abban is, hogy a továbbiakban mit egyen vagy igyon, hogyan tisztítsa, ápolja a seb területét. Megfelelő szájápolással és pihenéssel a gyulladt seb 7–10 nap alatt meggyógyul. Fogorvosa valószínűleg megkéri, hogy jelenjen meg kontrollvizsgálaton, hogy ellenőrizhesse a sebgyógyulást, és megtekinthesse közérzetének jobbra fordulását.

© Copyright 2010 Colgate-Palmolive Company

Kapcsolódó videók

Hogyan mossunk fogat

Hogyan mossunk fogat

Tanulja meg a fogtisztítás technikáját a legjobb eredmény eléréséhez.

Kapcsolódó útmutatók

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.