Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Foghúzás/fogeltávolítás

Miért kell fogat eltávolítani?
Fogeltávolításra számos okból sor kerülhet:

  • A fog túl nagy része szuvas.
  • Fertőzés miatt a fog nagy része vagy a fogat körülölelő csont elpusztult.
  • Nincs elég hely a szájüregben az összes fognak.

Sok fogorvos javasolja a beékelődött, részben előtört fogak eltávolítását. A részben előtört fogak körül baktériumok telepedhetnek meg, ami fertőzést okozhat, amely a fogat körülvevő csontokra átterjedve rendkívül súlyossá fokozódhat. A beékelődött fog akkor is megpróbálja áttörni az ínyszövetet, ha nincs elég hely a számára a növekedéshez. Az ilyen jellegű fognövekedés által okozott nyomás károsíthatja a környező fogak gyökerét. A beékelődött fog eltávolításával gyakran megelőzhetők a fertőzések, a környező fogak és csontok károsodása, és a több évig tartó fájdalom.

Hogyan kerül sor a fog eltávolítására?
A fog eltávolítása előtt a fogorvos alaposan áttekinti a páciens orvosi és fogorvosi kórtörténetét, és megfelelő röntgenfelvételeket készít.

A röntgenfelvételeken láthatóvá válik a fog hossza, alakja, helyzete és az azt körülvevő csontszövet. A fogorvos ezekből az információkból megbecsülheti az eljárás nehézségét, és eldöntheti, hogy szájsebészhez küldje-e a pácienst.

Foghúzás előtt a fog körüli területet érzéstelenítik. A fogorvosok helyi érzéstelenítőt használnak a húzás területének érzéstelenítése érdekében.

Egyszerű fogeltávolítás esetén az érintett terület érzéstelenítését követően a fogorvos a fogat ún. emelő segítségével meglazítja, majd fogorvosi fogóval eltávolítja. Előfordulhat, hogy a fogorvos a fog melletti éles csontszéleket elsimítja vagy átalakítja. A beavatkozás befejeztével a fogorvos összevarrhatja a sebet.

Mire számíthatok fogeltávolítás után?
A terület tisztán tartása és a fertőzések megelőzése kulcsfontosságú közvetlenül a fog eltávolítása után. A fogorvos megkérheti Önt arra, hogy óvatosan harapjon rá egy gézdarabra, amelyet a vérzés csökkentése érdekében a vér megalvadásáig 30–45 percen keresztül a helyén kell tartania. A foghúzást követő 24 órában ne dohányozzon, ne öblögessen túl erősen, illetve ne tisztítsa meg a húzás helye körüli fogakat.

A fogeltávolítást követően bizonyos fokú fájdalom és diszkomfortérzet tapasztalható. Bizonyos esetekben a fogorvos fájdalomcsillapító szedését javasolja, vagy fájdalomcsillapítót ír fel Önnek. Segíthet, ha 15 percnyi időtartamra jeges borogatást helyez az arcára. Foghúzás után igyon szívószállal, kerülje a megerőltető tevékenységeket és a forró italok fogyasztását. Fogorvosa javasolhatja, hogy a foghúzás után egy nappal meleg, sós vízzel öblögessen (ne nyelje le a vizet). Normális körülmények között a diszkomfortérzetnek 3–14 nap alatt enyhülnie kell. Ha hosszan tartó fájdalmat, duzzanatot, vérzést tapasztal vagy hosszú ideig lázas, azonnal keresse fel fogorvosát.

Foghúzás/fogeltávolítás
Numb Elevator
A fog környékét elérzéstelenítik a fogeltávolítás előtt. Az emelő segít meglazítani a fogat.
Forceps
A fogat fogászati fogó segítségével eltávolítják.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó videók

Hogyan mossunk fogat

Hogyan mossunk fogat

Tanulja meg a fogtisztítás technikáját a legjobb eredmény eléréséhez.

Kapcsolódó útmutatók

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.