Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Fogcsikorgatás: jelek és tünetek

Mi a fogcsikorgatás?
Ha gyakran ébred fájó állkapoccsal vagy fejfájással, akkor lehetséges, hogy Önt is érinti a fogcsikorgatás (bruxizmus) nevű jelenség. A fogcsikorgatás következtében a fogak kilazulhatnak és megfájdulhatnak, néha pedig a fog egy része gyakorlatilag elkopik. A fogcsikorgatás végső stádiumában a fogak körül található csont- és ínyszövetet is károsíthatja. Emellett állkapocs-ízületi problémákhoz is vezethet, például az ún.temporomandibuláris ízületi rendellenességhez (TMJ szindróma).

Honnan tudhatom, hogy érint-e a fogcsikorgatás?
Sokan nem tudnak róla, hogy alvás közben csikorgatják a fogukat. Nem veszik észre, amíg valaki meg nem említi, hogy alvás közben ijesztő, csikorgó hangot adnak ki. Mások a fogorvosi ellenőrzés során szembesülnek azzal, hogy fogaik kopottak vagy fogzománcuk töredezett és ennek egyik oka a fogcsikorgatás lehet.

A fogcsikorgatás jellemző tünete az arc, a fej és nyak fájdaloma. Fogorvosa a pontos diagnózis felállítása során megállapíthatja, hogy az arcfájdalom oka valóban a fogcsikorgatás-e.

Hogyan kezelhető a fogcsikorgatás?
A kezelés módja attól függ, hogy mi okozza a problémát. A fogorvos alaposan kikérdezi Önt és megvizsgálja a fogait, hogy megállapíthassa a fogcsikorgatás valószínű okát. A fogak károsodásának mértéke és a valószínűsíthető ok alapján a következőket javasolhatja:

  • Harapásemelő eszköz viselése alváskor. Ez a személyre szabott, egyénileg készített, a fogakra illeszkedő eszköz (ún. harapásemelő sín) megakadályozza, hogy a felső fogsor nekifeszüljön az alsónak. Ilyen módon a tünetek jól kezelhetők ugyan, de maga a fogcsikorgatás nem szűnik meg.
  • Relaxációs terápia. Mivel a fogcsikorgatás leggyakoribb oka a mindennapi stressz, bármilyen stresszcsökkentő módszer – zenehallgatás, olvasás, séta vagy fürdő – hatásos lehet. Az is hasznos lehet, ha a stresszes helyzetek kezelését segítő terápiákon vesz részt. A fogak összeszorításától fájó izmait ellazíthatja úgy is, hogy egy meleg vízzel átitatott kendőt helyez az arcára.
  • Egy vagy több fog kiemelkedő részeinek alacsonyabbá tételea kiegyesúlyozottabb harapás elérése céljából (alsó felső fogak ún. összecsiszolása). A nem jól illeszkedő fogak miatt fellépő rendellenes harapás új tömésekkel, koronákkal vagy fogszabályozóval is korrigálható.
Appliance
Az alvás közben viselt harapásemelo megvédi a fogait, de magát a betegséget nem szünteti meg.

Kapcsolódó videók

Hogyan legyen friss a leheletünk?

Hogyan legyen friss a leheletünk?

Ismerje meg a gyakori rossz lehelet okait, és tudja meg, hogy a napi szájápolási rutinjának egyszerű módosításával hogyan szüntethetőek meg.

Kapcsolódó útmutatók

Friss lehelet felmérés

Friss lehelet felmérés

Mennyire friss az Ön lehelete? Keresse fel a Friss Lehelet Intézetet, és tudja meg.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.