Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Melyek a fertőzéses íny- és szájgyulladások?

Mi a szájirritáció és a szájüregi lézió?
Szájirritációnak és/vagy szájüregi léziónak azokat az elváltozásokat nevezzük, amelyek duzzanatok, foltok vagy fekélyek formájában jelennek meg a szájüregben, az ajkakon vagy a nyelven. A szájüregi sebeknek és rendellenességeknek számos típusa van, de leggyakrabban az aftha, az ajakherpesz, a leukoplákia és a candidiázis (szájpenész) fordul elő. Az alábbiakban ezekről lesz szó.
Ha szájüregében sebek vannak, nincs egyedül: élete valamely szakaszában az emberek harmada szenved hasonló problémáktól. A szájüregi sebek, irritációk és léziók – amellett, hogy nem nyújtanak szép látványt – fájdalmasak lehetnek, és akadályozhatják az evést vagy a beszédet. Minden olyan szájüregi sebet, amely egy héten belül nem szűnik meg magától, fogorvossal kell megvizsgáltatni. A kiváltó ok megállapításához tanácsos lehet biopsziát (szövetvizsgálatot) végezni, mert így kizárhatók az olyan súlyos betegségek, mint a rák és az AIDS.

Honnan tudhatom, hogy van-e seb a számban?
A következő tünetek szájüregi kisebesedésre vagy lézióra utalhatnak:

 • A szájüregi aftha (fekély) apró fehér duzzanatok, illetve piros szegélyű sebek formájában jelentkezik. A fekély ugyan nem fertőző, de gyakran összetévesztik az ajakherpesszel, melyet a fertőző herpeszvírus okoz. Érdemes megjegyezni, hogy a fekély a szájon belül, míg az ajakherpesz a száj külső részén jelenik meg. A fekély visszatérő formában is megjelenhet, és lehet kicsi (kis méretű duzzanatok), nagy (nagyobb méretű duzzanatok) vagy herpesszerű (több duzzanat csoportokban).
 • A szájüregi aftha gyakori jelenség, és sokszor visszatérő formában jelentkezik. Pontos oka ugyan ismeretlen, de egyes szakértők úgy vélik, hogy az immunrendszer problémái, illetve baktériumok vagy vírusok okozhatják. Emellett olyan tényezők is szerepet játszhatnak a kialakulásában, mint a stressz, a trauma, az allergia, a dohányzás, a vas- vagy vitaminhiány, illetve az örökölt hajlam.
 • Az ajak herpesz (más néven lázhólyag vagy herpes simplex) fájdalmas, folyadékkal teli hólyagok formájában jelentkezik az ajkak körül, illetve néha az orr alatt vagy az áll környékén. A szájherpeszt általában a herpeszvírus egy típusa okozza, és rendkívül fertőző. Az első fertőzésre már gyermekkorban sor kerülhet, néha akár tünetek nélkül is, és gyakran összetévesztik a megfázással vagy az influenzával. A fertőzést követően a vírus a szervezetben marad, és a fertőzés időről időre kiújulhat. Más esetekben viszont a vírus egész életen át inaktív marad.
 • A leukoplákia vastag, fehéres színű foltként jelentkezik a szájüregben, az ínyen vagy a nyelven. Hátterében gyakran a dohányzás vagy a füstmentes dohánytermékek használata áll, de okozhatja nem megfelelően illesztett fogpótlás, sérült fog, illetve az arc belső részének rágása is. Mivel a leukoplákiás esetek kb. 5 százaléka rákhoz* vezet, a fogorvos ilyenkor biopsziát végezhet. A leukoplákia a dohányzásról való leszokáskor gyakran magától megszűnik.
 • A candidiázis – szájpenész – a Candida Albicans nevű élesztőgombafaj által okozott gombafertőzés. Tünetei a gennyes, sárgásfehér vagy piros foltok, amelyek a száj nedves részein jelennek meg. A foltok alatt lévő szövetekben fájdalom jelentkezhet. A szájpenész leggyakrabban a fogpótlást viselőknél és az újszülötteknél, valamint betegségek kísérőjeként és az immunrendszer nem megfelelő működése esetén fordul elő. A szájszárazságban szenvedők, valamint az antibiotikumos kezelésben részesülők szintén nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Hogyan kezelhetők a szájgyulladások?
A kezelés a megbetegedés típusától függ. A szájüregi sebek és rendellenességek fent leírt leggyakoribb típusai esetében a következő kezeléseket alkalmazzák:

 • Szájüregi afthák: a fekély általában 7–10 napon belül magától gyógyul, de nem ritka, hogy később újra kialakul. Tüneti kezelésére recept nélkül kapható, helyileg alkalmazható kenőcsöket és fájdalomcsillapítókat használnak. Az antibakteriális szájvíz alkalmazása csökkentheti az irritációt. Néha antibiotikumokat is felírnak a másodlagos fertőzések megelőzése érdekében.
 • Ajakherpesz: a hólyagok általában egy héten belül eltűnnek. Mivel a herpeszfertőzésre nincs gyógyszer, a hólyagok érzelmi stressz, napfény, allergia vagy láz hatására kiújulhatnak. Tüneti kezelésére recept nélkül kapható, helyileg alkalmazható érzéstelenítőket használnak. A vényköteles vírusellenes gyógyszerek hatásosak lehetnek az ilyen vírusfertőzések esetén. A részletekről kérdezze meg fogorvosát vagy háziorvosát.
 • Leukoplákia: a kezelés a léziók okának megszüntetésével kezdődik. Egyes páciensek esetében ez a dohányzásról való leszokást jelenti. Másoknál el kell távolítani a rosszul illeszkedő fogpótlásokat, és megfelelően illeszkedőkre kell cserélni. A fogorvos 3–6 havonta végzett ellenőrzésekkel (típustól, helytől és mérettől függően) nyomon követi a tünetek alakulását.
  • Candidiázis: a kezelés a megbetegedést kiváltó okok kontroll alatt tartására szorítkozik.
  • A fogpótlások által okozott problémák megelőzésének fontos része a fogpótlások megfelelő tisztítása. A fogpótlások éjszakára történő kivétele elősegítheti a gyógyulást.
  • Ha a betegséget antibiotikumok vagy szájon át szedett fogamzásgátlók okozzák, segíthet a dózis csökkentése vagy a kezelési mód megváltoztatása.
  • A szájszárazság kezelésére nyálpótló termékek használhatók.
  • Ha a kiváltó ok gyógyíthatatlan vagy nem elkerülhető, gombaellenes szerek alkalmazhatók.
  • A megfelelő szájhigiéné elengedhetetlen.

Kattintson ide a Colgate kereskedelmi forgalomban, vény nélkül kapható termékeinek megtekintéséhez.


FeverBlister
Lázhólyag Fekély

* The Complete Guide to Better Dental Care, Jeffrey F. Taintor, D.D.S., M.S. és Mary Jane Taintor, 1997.

 

Kapcsolódó videók

Hogyan legyen friss a leheletünk?

Hogyan legyen friss a leheletünk?

Ismerje meg a gyakori rossz lehelet okait, és tudja meg, hogy a napi szájápolási rutinjának egyszerű módosításával hogyan szüntethetőek meg.

Kapcsolódó útmutatók

Friss lehelet felmérés

Friss lehelet felmérés

Mennyire friss az Ön lehelete? Keresse fel a Friss Lehelet Intézetet, és tudja meg.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.