Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Mit jelent a fogszuvasodás?

A szuvas fogat hétköznapi nyelven lyukas fognak hívják. A fogszuvasodásra nagy befolyással van az életstílus: mit eszünk és iszunk, hogyan ápoljuk a fogainkat, illetve hogy van-e fluorid az ivóvízben és a fogkrémünkben. Emellett a fogszuvasodásra való hajlam genetikailag is öröklődik.

A fogszuvasodás gyermekeknél gyakoribb, de kockázata a felnőttek között is fennáll. A fogszuvasodás különféle típusai a következők:

  • Koronai szuvasodás: a fogszuvasodás leggyakoribb típusa gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt. A fogak koronai részének szuvasodása általában a rágófelszíneken vagy a fogak között jelentkezik.
  • Gyökérszuvasodás: ahogy öregszünk, az ínyünk visszahúzódik és a foggyökér egy részét védtelenül hagyja. Mivel a foggyökeret nem védi zománc, ezek a védtelen területek könnyebben szuvasodnak.
  • Visszatérő, ún. másodlagos szuvasodás: a meglévő tömések és koronák körül szuvasodás alakulhat ki. Ennek az az oka, hogy ezeken a területeken könnyebben lerakódik a lepedék, ami hosszú távon szuvasodáshoz vezet.

A nem megfelelő nyáltermelés okozta szájszárazságtól szenvedő felnőttek különösen ki vannak téve a fogszuvasodás veszélyének. A szájszárazságot betegség, gyógyszeres kezelés, sugárkezelés vagy kemoterápia okozhatja, és az októl függően lehet ideiglenes (néhány naptól több hónapig tartó) vagy állandó.

A fogszuvasodás súlyos probléma. Ha nem kezelik, a szuvasodás tönkreteheti a fogat és elpusztíthatja a fog belsejében található érzékeny idegeket. Ilyenkor a gyökércsúcson fertőzési góc, úgynevezett tályog alakulhat ki. A már kialakult tályogot csak gyökérkezeléssel, sebészeti beavatkozással vagy a fog eltávolításával lehet megszüntetni.

Honnan tudhatom, hogy van-e szuvas fogam?
Erre a kérdésre csak fogorvosa tud biztos választ adni. A fogszuvasodás ugyanis olyan helyeken, például a fog felszíne alatt is kialakulhat, ahol szabad szemmel nem látható. Ha szénhidrátokat (cukrokat és keményítőket) tartalmazó ételeket eszünk, a lepedékben található baktériumok is táplálékhoz jutnak, és a fogat károsító savakat termelnek. A fogzománc a felszín alatt fokozatosan vékonyodik, miközben a felszíne sértetlen marad. Ha a felszín alatti zománc jelentősen elvékonyodott, a felszíne összeroppan, és megjelenik a lyuk a fogon.

A fogszuvasodás leggyakrabban a hátsó fogak rágófelületén lévő barázdákban, a fogak között és az ínyszél közelében jelenik meg. A fogszuvasodás diagnosztizálásának és kezelésének legjobb módja – kialakulási helyétől függetlenül – a rendszeres fogorvosi ellenőrzés.

Hogyan előzhetem meg a fogszuvasodást?

  • Legalább naponta kétszer mosson fogat, és naponta egyszer használjon fogselymet is a fogak közötti és az ínyszél alatti lepedék eltávolításához.
  • Rendszeresen járjon fogorvosi ellenőrzésre. A megelőzés segíthet megakadályozni a problémák kialakulását és azt, hogy a kis kellemetlenségek súlyos betegséggé váljanak.
  • Kövessen kiegyensúlyozott étrendet, amelyben a sok keményítőt vagy cukrot tartalmazó ételek mennyisége korlátozott. Az ilyen ételeket inkább a főétkezések részeként fogyassza, ne a főétkezések közötti nassolás során, mert így fogai ritkábban lesznek kitéve a savak káros hatásainak.
  • Használjon fluorid tartalmú fogápolási termékeket, többek között fogkrémet.
  • Gondoskodjon arról, hogy gyermekei ivóvize elegendő fluoridot tartalmazzon. Ha lakóhelyén az ivóvíz nem tartalmaz fluoridot, a fogorvos vagy a gyermekorvos fluorid tartalmú gyógyszert is felírhat.

Kapcsolódó videók

Hogyan legyen friss a leheletünk?

Hogyan legyen friss a leheletünk?

Ismerje meg a gyakori rossz lehelet okait, és tudja meg, hogy a napi szájápolási rutinjának egyszerű módosításával hogyan szüntethetőek meg.

Kapcsolódó útmutatók

Friss lehelet felmérés

Friss lehelet felmérés

Mennyire friss az Ön lehelete? Keresse fel a Friss Lehelet Intézetet, és tudja meg.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.