Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Parodontológiai kezelés – Mit kell tudnom?

Fogorvosa azt javasolta Önnek, hogy keressen fel parodontológus szakorvost, más néven fogágybetegségeket kezelő fogszakorvost. A fogágybetegség bakteriális fertőzés, amely az íny szövetét támadja meg, gyulladást, vörösséget, duzzanatot és a fog körüli íny és csont elvesztését okozva. A betegség egy vagy több fogat is érinthet. A Nemzeti Egészségügyi Intézet jelentése szerint az Egyesült Államokban a felnőttek 80%-ának van valamilyen mértékű fogágybetegsége. (1)

Hogyan alakult ki a fogágybetegségem?
A fogágybetegség a szájban lévő baktériumok fogon történő megtapadásával kezdődik. A baktériumok összegyűlnek, szaporodnak és ún. foglepedéket képeznek a fogon. Ha a lepedék hosszú ideig a fogon marad, az a foghoz kapcsolódó ínyszövetek gyulladását okozza. A fogágybetegség kezdeti szakasza az ínygyulladás. Az antibakteriális fogkrémmel végzett napi kétszeri fogmosás és fogselyem használata segíthet megelőzni az ínygyulladás kialakulását.
A szájhigiénés eljárások (fogmosás, fogselymezés) eltávolítják a foglepedéket és az ételmaradványokat, megtisztítják a fogak felszínét, így megszüntetik a az ínyszél mentén kialakult bakteriális plakkot. [Ebből a részből egyértelműnek kell lenni, hogy a fogínygyulladás a fogágybetegség korai stádiuma, amely kezelés nélkül a fogágybetegség egy súlyosabb formájához, periodontitishoz vezethet]
Azonban ha a foglepedéket és az ételmaradványokat nem távolítják el, és a fogorvos nem végez szájhigiénés, professzionális kezeléseket, az ínygyulladás súlyosbodhat, és az ínyszövet még jobban begyulladhat, vérzés jelentkezhet, a fog és az ínyszövet közötti terület mélyülhet és ún. parodontális tasak alakulhat ki.

Tasak azért alakul ki, mert a foglepedékben lévő baktériumok tovább szaporodnak, és az ínyszél alá hatolnak. Az íny alatti foglepedéket otthoni kezeléssel már nem lehet hatékonyan eltávolítani. Fogorvosi vagy dentálhigiénikusi kezelés, tisztítás nélkül a lepedék tovább terjed az ínyszél alá, és megfertőzi a tasak belső részét is. A foglepedékben lévő baktériumok olyan anyagokat állítanak elő, amelyek a szomszédos lágy- és keményszöveteket gyengítik, amelynek hatására mélyebb tasak alakul ki. Ez a fajta ún. előrehaladott fogágybetegség érintheti a fogak gyökereit, és azok is megfertőződhetnek, ezért idővel a fogak meglazulhatnak, és a páciensnek ínyműtétre lesz szüksége.
Fogágybetegség esetén a páciensnek első terápiás kezelésként fogkőeltávolításra, a fertőzött tasakok kezelésére és gyökérsimításra van szüksége. A szájhigiénikus ultrahangos fogkőeltávolító készülékkel eltávolítja a foglepedéket, a fogkövet és az ételmaradványokat az ínyszél alól, kézi műszerrel pedig a fog és a foggyökér felületét tisztítja meg, hogy sima és fertőzésmentes legyen. A fogkőeltávolítás és gyökérsimítás a teljes fogazaton 2–4 alkalom alatt végezhető el, attól függően, hogy milyen súlyos a páciens betegsége. A kezelések során a pácienst felvilágosítják a helyes szájápolásról is, hogy otthon javítani tudjon szájápolási technikáin.

Az ínyműtétek típusai

1. Ínymetszés – Ha a tasakok mélysége meghaladja az 5 mm-t, a parodontológus szakorvos végzi el ezt a beavatkozást, hogy csökkentse a kezelőlapon feltűntetett fogágy tasakok mélységét. A legtöbb páciens, akit enyhe vagy súlyos fogágybetegséggel diagnosztizáltak, átesik ezen a kezelésen. A parodontológus szakorvos elmetszi az ínyszövetet, hogy leválassza a fogról, majd ultrahangos fogkőeltávolító készülékkel és kézi eszközökkel alapos fogtisztítást végez, hogy a tasakból a foglepedéket és a fogkövet eltávolítsa.

2. Az íny részleges kimetszése (gingivectómia) – A kezelésnek az a célja, hogy eltávolítsa a fogra ránőtt gyulladt, sérült felesleges, ínyszöveteket, és ennek segítségével könnyebbé válik a fogak tisztítása. A parodontológus érzésteleníti a páciens ínyszövetét, és kivágja, illetve eltávolítja a szájból a felesleges ínyszövetet.

3. Ínyplasztika (gingivoplastica) – Ennek a típusú ínyműtétnek a célja, hogy az egészséges ínyt a fog körül úgy alakítsa át, hogy az jobban takarja a foggyökeret. Ha valakinél az íny nagy mértékben húzódik le a fogról, ínyplasztikát lehet elvégezni. Ínyátültetésre (graftot) is sor kerülhet, ilyenkor a szájpadról vesznek szövetet (ez a graft), és azt a fognak arra az oldalára ültetik be, ahonnan az íny visszahúzódott.

Ínyműtétek után nagyon fontos, hogy a parodontológus vagy a szájhigiénikus tájékoztassa a pácienst arról, hogyan kell fogkefével és antibakteriális, fluoridos fogkrémmel, fogselyemmel és antibakteriális szájvízzel a fogakat és az ínyszövetet tisztítani. Ínyműtét utáni fogápolásra vonatkozó bővebb információért forduljon parodontológus szakorvosához vagy fogorvosához.

Szakirodalom :
1. Az információk a következő webhelyekről származnak:
www.nim.nih.gov/medlineplus/gumdisease.html.

© 2010 Colgate-Palmolive Company

Kapcsolódó videók

Hogyan legyen friss a leheletünk?

Hogyan legyen friss a leheletünk?

Ismerje meg a gyakori rossz lehelet okait, és tudja meg, hogy a napi szájápolási rutinjának egyszerű módosításával hogyan szüntethetőek meg.

Kapcsolódó útmutatók

Friss lehelet felmérés

Friss lehelet felmérés

Mennyire friss az Ön lehelete? Keresse fel a Friss Lehelet Intézetet, és tudja meg.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.