Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

A fogágybetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kapcsolataA szív- és érrendszeri betegségek a szívet és/vagy a véredényeket érintik. Több mint 50 millió amerikai szenved szív- és érrendszeri problémáktól  és ezek a betegségek okozzák az Egyesült Államokban a legtöbb halálozást és rokkantságot. A szívproblémák megjelenésekor a hátterükben álló betegség (ateroszklerózis) általában már viszonylag előrehaladott állapotú. Ezért a rizikófaktorok kiküszöbölésével – egészséges táplálkozással, testedzéssel és a dohányzásról való leszokással – történő megelőzés kulcsfontosságú.

A legújabb kutatások arra utalnak, hogy a fogágybetegségnek köze lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. Az egyik elmélet szerint a fogágy szövetében lévő, gyulladást okozó fehérjék és baktériumok a véráramba jutva különféle hatásokat fejtenek ki a szív- és érrendszerre. Egy nemrégiben végzett tanulmány1 során a fogágybetegséget okozó baktériumok jelenlétét és a szívbetegségeknél gyakran előforduló érfal-megvastagodást vizsgálták. A több mint 650 fő mintáinak kiértékelését követően a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az erek megvastagodása összefüggésben van azoknak a baktériumoknak a jelenlétével, amelyek a foglepedékben találhatók és a fogágybetegség kialakulásáért felelősek.

A fogágy állapotának felmérésekor számos, az általános egészséggel összefüggő tényezőt kell figyelembe venni és ezek alapján kell meghatározni a fogászati kezelést. Azoknál, akik ki vannak téve a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának, illetve már eleve a szív- és érrendszeri betegségek valamelyikében szenvednek, megfontolandó kritikus tényező a betegség súlyossága, a betegség időtartama, a szív- és érrendszeri betegséget esetleg súlyosbító egyéb betegségek vagy panaszok (például cukorbetegség) megléte, valamint a fogágybetegségek egyidejű rizikófaktorainak jelenléte. A fogászati kezelés megtervezéséhez és a beteg általános egészségi állapotának felméréséhez szükség lehet a fogorvos és a háziorvos közötti egyeztetésre is.

A baktériumok számának csökkentése, az ínyszél alatti és feletti foglepedék eltávolítása a szájüregi és szisztémás egészség elengedhetetlen része. Ehhez a megfelelő otthoni szájhigiéné mellett olyan kezelésekre is szükség lehet, mint a fogkőeltávolítás és a gyökérsimítás. A szájhigiénés útmutatás minden páciensnél fontos része a kezelési tervnek, különösen a nagy kockázatú betegek esetében, mint például a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél. A kezelésnek elsősorban a fogágybetegség és a szájüregi gyulladás kialakulásának megelőzésére kell koncentrálnia, mivel ez kulcsfontosságú eleme a szív- és érrendszeri betegségekhez kapcsolódó szájüregi szövődmények megszüntetésének. Ismert, hogy a baktériumok még az egészséges szervezetben is kockázati tényezőt jelentenek az ínygyulladás kialakulásának szempontjából, ezért fontos felhívni a figyelmet a fogselyem rendszeres használatára és az antibakteriális fogkrémmel végzett napi kétszeri fogmosás fontosságára is.

© Copyright 2009, Colgate-Palmolive Company
Szakirodalom
1. Circulation. 2005. február 8.; 111(5):576-82.

Kapcsolódó videók

Hogyan legyen friss a leheletünk?

Hogyan legyen friss a leheletünk?

Ismerje meg a gyakori rossz lehelet okait, és tudja meg, hogy a napi szájápolási rutinjának egyszerű módosításával hogyan szüntethetőek meg.

Kapcsolódó útmutatók

Friss lehelet felmérés

Friss lehelet felmérés

Mennyire friss az Ön lehelete? Keresse fel a Friss Lehelet Intézetet, és tudja meg.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.