Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Mi az ínybetegség?

Melyek az ínybetegség szakaszai?
Az ínybetegség az íny gyulladása, amely akár a fogakat körülvevő és azokat tartó csontot is megtámadhatja. Okozói a fogakon folyamatosan képződő ragacsos, színtelen lerakódásban, az úgynevezett foglepedékben található baktériumok. Ha nem távolítják el naponta fogmosással és fogselymezéssel, a nagy mennyiségben felgyülemlő foglepedék baktériumai nem csak az ínyt és a fogakat, hanem a fogakat tartó íny- és csontszövetet is megtámadhatják. A fogak emiatt meglazulhatnak, kieshetnek, illetve olyan állapotba kerülhetnek, ami az eltávolításukat teszi szükségessé.

Az ínybetegségnek három szakaszát különböztetjük meg:

 • Ínygyulladás: az ínybetegség első szakasza, amelyben az íny az ínyszélen lerakódott foglepedék miatt begyullad. Ha a foglepedéket nem távolítják el napi rendszerességű fogmosással és fogselyem használatával, toxinokat (mérgeket) termel, amelyek az ínyszövetet irritálva ínygyulladást okoz. Ilyenkor fogmosás és fogselymezés közben vérzés jelentkezhet. Az ínybetegségnek ebben a korai szakaszában a folyamat visszafordítható, mivel a fogakat tartó csont- és kötőszövet még nem érintett.
 • Fogágybetegség (parodontitis): ebben a fázisban a fogakat tartó csont- és kötőszövet károsodása visszafordíthatatlan. Az ínyszél alatt, az íny és a fogak között ún. tasakok alakulnak ki, ahová beragadhat az étel és a lepedék. Megfelelő fogászati kezeléssel és az otthoni szájhigiéné javításával a további károsodás általában megelőzhető.
 • Előrehaladott fogágybetegség (parodontitis): Az ínybetegségnek ebben a végső szakaszában a fogakat tartó csont- és kötőszövet elhal, ami a fogak elmozdulását vagy meglazulását okozhatja. Ez hatással lehet a fogak érintkezésére és akár a fogak eltávolítására is szükség lehet, ha a kezelés hatástalan.

Honnan tudhatom, hogy van-e ínybetegségem?
Az ínybetegség bármely életkorban előfordulhat, de a felnőttek között a leggyakoribb. Ha korai szakaszában felismerik az ínybetegség visszafordítható, ezért ha a következő tünetek bármelyikét észleli, forduljon fogorvoshoz:

 • Vöröses, duzzadt, illetve érzékeny íny.
 • Fogmosás vagy fogselymezés közben vérző íny.
 • A visszahúzódott íny miatt hosszabbnak látszó fogak.
 • A fogakról levált vagy visszahúzódott, tasakos íny.
 • A fogak harapási illeszkedésének megváltozása.
 • A fogak és az íny között megjelenő genny.
 • Állandó rossz lehelet vagy rossz szájíz.

Hogyan kezelhető az ínybetegség?

 • Az ínybetegség korai szakasza gyakran visszafordítható megfelelő fogmosással és fogselymezéssel. A helyes szájhigiéné megakadályozza a foglepedék lerakódását.
 • A felgyülemlett és fogkővé meszesedett foglepedéket csak fogorvos vagy szájhigiénikus tudja eltávolítani professzionális fogtisztítással. A fogorvos vagy szájhigiénikus speciális eszközökkel megtisztítja a fogakat az ínyszél felett és alatt képződött fogkőtől. Súlyosabb esetekben az ún. foggyökérsimításra is sor kerülhet. Ez utóbbi során letisztítják és elsimítják a foggyökereken lévő egyenetlenségeket, így a fogkő nehezebben tud majd újra kialakulni.

Rendszeres fogorvosi ellenőrzéssel az ínybetegség már korai szakaszában kezelhető, mielőtt súlyosabbá válna. Ha betegsége előrehaladottabb állapotban van, fogorvosi kezelés szükséges.

GumDiseaseHealthy

Egészséges íny: az egészséges íny erős, nem vérzik, és szorosan illeszkedik a fogakhoz.

Gingivitis

Ínygyulladás: az íny kismértékben gyulladt, vörös, duzzadt, fogmosás közben vérezhet.

Periodontis

Fogágybetegség: az íny elkezd leválni és visszahúzódni a fogakról. A fogkő így tovább haladhat a gyökerek, a kötőszövet és a csont felé.

	AdvancedPeriodontis

Előrehaladott fogágybeegség: a kötőszövet és a csont elhal. A fogak meglazulnak, és akár az eltávolításukra is szükség lehet.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó videók

Hogyan legyen friss a leheletünk?

Hogyan legyen friss a leheletünk?

Ismerje meg a gyakori rossz lehelet okait, és tudja meg, hogy a napi szájápolási rutinjának egyszerű módosításával hogyan szüntethetőek meg.

Kapcsolódó útmutatók

Friss lehelet felmérés

Friss lehelet felmérés

Mennyire friss az Ön lehelete? Keresse fel a Friss Lehelet Intézetet, és tudja meg.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.