Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Az aszpirin a fogak erózióját okozza?

Számos olyan tanulmány látott napvilágot, amelyek szerint az aszpirin szedése hozzájárulhat a fogak kopásához. Ezek a tanulmányok részben laboratóriumi (kihúzott fogak víz és aszpirin keverékében való áztatása), részben pedig két-három éven keresztül,napi hat tabletta aszpirint szedő embereken végzett klinikai esettanulmányokról számolnak be. A laboratóriumi vizsgálatban a tudósok kihúzott fogakon megfigyelték a fogzománc (a fog külső rétege) és a dentin (a fogszerkezet fogzománc alatti rétege) felszínének változásait. (1)

A klinikai vizsgálatokban a fogak rágófelszíne jelentősen erodálódott az alsó nagyőrlőknél és kisőrlőknél, valamint az alsó metszőfogak nyelv felőli oldalán. Ennek a fogeróziónak az okozója az aszpirin por alakban való szedése volt. (2)

Egy másik, 42, reumás ízületi gyulladásban szenvedő és aszpirin tablettát szétrágva vagy egészben lenyelve szedő gyermek részvételével készült tanulmány arról számolt be, hogy az aszpirin tablettát szétrágó 25 gyermek foga jelentős mértékben erodálódott a felső és alsó kisőrlőknél és az első maradó nagyőrlőknél. Annál a 17 gyermeknél, akik az aszpirintablettát lenyelték nem volt tapasztalható a fogak erodálódása. Ezért megállapítható, hogy a gyermekeknél kialakult fogerózió az aszpirin tabletta szétrágásának tulajdonítható. (3)

Az aszpirin szedése befolyásolhatja a fog felületének szerkezetét a fájdalomcsillapító beszedésének módjától függően, és irritálhatja a szájban lévő lágyszöveteket. Amennyiben valamilyen betegség miatt meghatározott adag aszpirin szedése javasolt, beszéljen fogorvosával vagy háziorvosával.

Szakirodalom:
1. Zero, DT. Etiology of dental erosion: extrinsic factors. Eur J Oral Sci 1996; 104(2[Pt2]): 162-77.
2. McCracken M, O’Neal SJ. Dental erosion and aspirin headache powders: a clinical report. J Prosthodont 2000; 9(2):95-8.
3. Sullivan RE, Kramer W. Iatrogenic erosion of teeth. ASDC J Dent Child 1983; 50 (3): 192-6.

© Copyright 2010 Colgate-Palmolive Company

Kapcsolódó videók

Hogyan legyen friss a leheletünk?

Hogyan legyen friss a leheletünk?

Ismerje meg a gyakori rossz lehelet okait, és tudja meg, hogy a napi szájápolási rutinjának egyszerű módosításával hogyan szüntethetőek meg.

Kapcsolódó útmutatók

Friss lehelet felmérés

Friss lehelet felmérés

Mennyire friss az Ön lehelete? Keresse fel a Friss Lehelet Intézetet, és tudja meg.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.