Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Fogzománckopás – Hogyan hat fogaira?

„Az vagy, amit megeszel”. Az Ön és fogai egészsége érdekében nagyon fontos gondoskodnia arról, hogy a megfelelő ételeket és italokat, a megfelelő módon fogyassza. Ha túl sok savas ételt és italt fogyaszt, fogzománca (a fogat fedő külső réteg) elkophat, védtelenül hagyva a fogzománc alatt található ún. dentinállományt. Több kórházat felölelő vizsgálat eredménye kimutatta, hogy a fogkopás jelensége az Egyesült Államokban folyamatosan növekszik, ami a megelőzést az eddigieknél sokkal fontosabbá teszi. (1)

Mi az a fogzománckopás?
A fogzománckopás akkor alakul ki, amikor a fog zománca mechanikai vagy kémiai (savas) folyamatok hatására elkopik vagy elvékonyodik. A fogzománc kémiai eredetű kopásának két típusa van:

1. Belső okokra visszavezethető fogkopás — amit orvosi vagy pszichológiai eredetű problémák miatt (pl. reflux, anorexia, bulémia, stb.) kialakult gyomorsav és savvisszaáramlás okoz..

2. Külső okok miatt kialakuló fogkopás – akkor jelentkezik, amikor a táplálékban található savak (pl. cukorfogyasztás, diétás szódák, gyümölcslevek, szénsavas italok, stb.) hatására a szájüregben nagyon savas közeg alakul ki.

A fogzománc kopásának jelei
Ha a fogzománc elkopik, számos dolgot idézhet elő:

  • A fogak tovább kophatnak.
  • A fogak elszíneződhetnek. Ennek oka a dentinállomány felszínre kerülése. A dentin az alábbi képen sárgán látható.
  • Fogérzékenység jelentkezhet. A fogzománc elkopása után szabaddá váló dentinállomány a zománcnál puhább anyag,és érzékenyebb érintésre, levegőre, harapáskor ható erőkre és savak hatására.
  • A frontfogak metszőéle átlátszónak tűnhet.

EnamelErosion

Ha szájában, fogain ezeket a változásokat tapasztalja, forduljon fogorvosához, és kérjen időpontot fogainak szakorvosi vizsgálatára.

Milyen változtatásokkal lehet javítani a fogak állapotán?
Miután fogászati kezelése befejeződött, beszélje meg fogorvosával, hogy a jövőben mit kell tennie, hogy mérsékelje fogainak kopását:

1) Mióta szenved fogzománckopásban?

2) Határozza meg a savas ételek és italok fogyasztásának gyakoriságát és módját.

3) Kérjen meg táplálkozási tanácsadót, hogy segítsen étrendjét felmérni és a savbevitelt csökkenteni.

4) Tudja meg, hogy nem szenved-e refluxban (sav visszaáramlás) vagy evési zavarokban.

5) Határozza meg, hogy mely fogakat kell esztétikus helyreállítással, tömés-, vagy héj készítésével ellátni.

A fogak kopása minden korosztályt érint, és úgy tűnik, hogy kapcsolatban van a dentin túlzott érzékenységével. (2) A savas ételek és italok fogyasztását mérsékelni kell, mivel ezek a fogak kopását okozzák. A fájdalom enyhítésére alacsony dörzsanyag tartalmú, fogérzékenységet enyhítő fogkrémet kell használni. A további fogkopás csökkentése érdekében mérlegelhető barázdazárás vagy tömőanyag használata. Fluorid alkalmazása javasolt, de csak a sav okozta bomlással szembeni ellenállóképességet segít növelni, de nem állítja helyre a fogzománcot.
A fogzománckopás kezelésének lehetőségeiről és fogorvosa által kínált esztétikai kezelések típusáról kérdezze fogorvosát.

Szakirodalom:
1. Az amerikai "Egészség és hírek" webhelyről gyűjtött információk (http://health.usnews.com/usnews/health/healthday/080312/dental-erosion-on-rise-in-us_pr).
2. Smith, BGN, Robb ND. The prevalence of toothwear in 1007 dental patients. (A fogkopás elofordulási gyakorisága 1007 fogászati páciensnél.) J Oral Rehabil 1996, 23:232-239.

© Copyright 2010 Colgate-Palmolive Company

Kapcsolódó videók

Hogyan legyen friss a leheletünk?

Hogyan legyen friss a leheletünk?

Ismerje meg a gyakori rossz lehelet okait, és tudja meg, hogy a napi szájápolási rutinjának egyszerű módosításával hogyan szüntethetőek meg.

Kapcsolódó útmutatók

Friss lehelet felmérés

Friss lehelet felmérés

Mennyire friss az Ön lehelete? Keresse fel a Friss Lehelet Intézetet, és tudja meg.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.