Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Mik a bölcsességfogak?

A bölcsességfogak a leghátsó őrlőfogak az állcsontok mindkét oldalán. Ezek egyben a legkésőbb előtörő fogak is: általában 16 és 20 éves kor között jelennek meg a szájban.

A bölcsességfogak a legutoljára kibújó maradó fogak és ezért gyakran nincs elég hely számukra a a fogívben. Ez sokszor a bölcsességfogak beékelődéséhez vezethet, melynek eredménye, hogy íny, vagy csont fedi őket. A ki nem bújt fogak duzzanathoz, érzékenységhez vezethetnek.

A csak részben vagy ferdén előtörő bölcsességfogak emellett a fogak fájdalommal járó torlódásához, illetve egyéb fogászati betegséghez is vezethetnek. Mivel 20 éves kor előtt a fogak gyökere még nem annyira kifejlett, és eltávolításuk kevesebb komplikációval jár, az Amerikai Fogorvosok Egyesülete azt javasolja, hogy 16 és 19 éves kor között mindenki ellenőriztesse, hogy nincs-e szükség a bölcsességfogai eltávolítására.

Hogyan távolíthatók el a bölcsességfogak?
A foghúzás viszonylag rutinszerű eljárás. Fogorvos vagy szájsebész helyi érzéstelenítésben (például Lidocain® használatával) vagy altatásban végzett eljárást javasolhat.

A fog eltávolítása után a fogorvos arra kérheti, hogy az esetleges vérzés csillapítása érdekében harapjon rá egy gézdarabra és 10–15 percig tartsa azt a szájában a rendelőből való távozás után. A beavatkozás után kisebb fájdalom léphet fel és duzzanat jelenhet meg, ami néhány napon belül megszűnik. Ha azonban ennél hosszabb ideig érzi a fájdalmat, illetve súlyos fájdalom, feltűnő duzzanat, vérzés vagy láz lép fel, mindenképpen keresse fel fogorvosát.

A bölcsességfogak fogtorlódás vagy fogbeékelődés miatti eltávolítása a későbbiekben nincs hatással a harapásra vagy a száj egészségére.

HorizontalImpaction AngularImpaction VerticalImpaction
Vízszintes beékelődés Ferde beékelődés Függőleges beékelődés

Kapcsolódó videók

Hogyan legyen friss a leheletünk?

Hogyan legyen friss a leheletünk?

Ismerje meg a gyakori rossz lehelet okait, és tudja meg, hogy a napi szájápolási rutinjának egyszerű módosításával hogyan szüntethetőek meg.

Kapcsolódó útmutatók

Friss lehelet felmérés

Friss lehelet felmérés

Mennyire friss az Ön lehelete? Keresse fel a Friss Lehelet Intézetet, és tudja meg.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.