Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Mit tegyek, ha megsérül a fogam?

Honnan tudhatom, hogy szükségem van-e kezelésre?
Mint bármilyen más szájsérülés esetén, azonnal keresse fel fogorvosát, aki eldönti, szükség van-e kezelésre. A fogorvos megvizsgálja az érintett területet, és röntgenfelvételeket készíthet.

Ha a letört, megrepedt vagy sérült fog fájdalommal jár, vegyen be kereskedelmi forgalomban, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót. Amennyiben van rá mód, tartsa meg a letört fogdarabot, és vigye magával a fogorvoshoz.

Ha a fog sérülés következtében kiesett, minél hamarabb forduljon fogorvoshoz, és vigye magával a fogat is. Előfordulhat, hogy ún. reimplantációs eljárással a fog visszaültethető a helyére.

Hogyan kezeli a fogorvos a következőket:
Letört fog – Ha nem tapasztal fájdalmat, és a hiányzó fogdarab kicsi, akkor bármikor, az Ön által kiválasztott eljárással helyrehozható a fogsérülés. A letört fogdarab méretétől függően a fog esztétikus töméssel történő helyreállítása jöhet szóba. További lehetőségként ún. héj, korona választható. Kérdezze meg fogorvosát ezekről a lehetőségekről. Ha fogtömésből vagy fogpótlásból törik le egy darab, akkor ki kell azt cserélni.

Törött vagy megrepedt fog – A letört vagy megrepedt fogat azonnal kezelni kell a további sérülések megelőzése érdekében. Gyökérkezelés vagy fogeltávolítás is szükségessé válhat. Ha a repedés a fogzománcot és a dentint is érinti, gyakran a korona készítése a legmegfelelőbb kezelés. Vegye figyelembe, hogy a repedések nem mindig láthatóak, még röntgenfelvételen sem. Tünete lehet többek között a nyelés közben tapasztalt fájdalom, a hideg vagy forró ételek és folyadékok, illetve hideg vagy forró levegő okozta fogérzékenység, ami idővel egyre erősebbé válhat.

Kiesett fog – A fog sikeres visszaültetésének kulcsa, hogy arra minél hamarabb sor kerüljön. Minden perccel egyre több foggyökérsejt hal el. Ha van rá mód, öblítse le a fogat kizárólag vízzel, majd tegye vissza a helyére, és minél hamarabb forduljon fogorvoshoz. A fogat csak a koronai részén szabad megfogni, és nedvesen kell tartani. A visszaültetés legnagyobb eséllyel 30 percen belül valósítható meg sikeresen, de az esélyek még két órán belül is jók. Előfordulhat, hogy egy-két héttel azután, hogy a fog helye begyógyult, a fogat gyökérkezelni kell.

A nem visszaültethető fogat – akár a fogorvos húzta ki, akár véletlenül esett ki – pótolni kell. Ezzel elkerülhetők a rágási nehézségek és a beszédproblémák, a fog helye körüli fogak helyzetének átrendeződése, a másik oldalon történő rágás miatt előforduló temporomandibuláris ízületi rendellenességek (TMJ) és az állcsontok meggyengülése. A hiányzó fog híddal, fogpótlással és implantátummal is pótolható.

Állcsonttörés – Ha Önnél vagy másnál állcsonttörés gyanúja merül fel, tartsa az állcsontot rögzített helyzetben. Az állcsontokat kendővel, nyakkendővel vagy törölközővel kell rögzíteni úgy, hogy a rögzítőeszközt az állkapocs alatt elvezetve a fejtetőn kell megkötni. A hidegborogatás adott esetben segíthet a duzzanat enyhítésében. Azonnal menjen el kórházi ügyeletre vagy keresse fel fogorvosát.

Chipped

Letört elülső fog

Repaired

letört fog helyreállítás után

KnockedOut

Kiesett maradó fog

Reinserted

Óvatosan illessze vissza a kiesett fogat, és azonnal keresse fel fogorvosát

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.