Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Sportolás közben használatos fog- és szájvédő

A fog- és szájvédők ugyanazt a célt szolgálják: védelmet nyújtanak a fogaknak az arcot és a fejet ért sérülések ellen. Fogvédőt minden olyan sportoló számára fontos viselni, aki eséssel, testi kontaktussal vagy repülő eszközzel járó sportot űz. Ilyen sportok az amerikai foci/rögbi, kézilabda, baseball, foci, jégkorong, korcsolyázás, torna, kerékpározás, azaz minden olyan sportág, amely során szájüregi sérülés keletkezhet.

A fogvédők, amelyeket általában a felső fogsorra kell helyezni, segítenek megakadályozni a fogsérüléseket, az ajakharapást vagy más szájüregi sérüléseket. Ha fogszabályozót vagy más rögzített fogászati eszközt (például hidat) visel az alsó fogsorán, fogorvosa ezeken a részeken is javasolhatja fogvédő viselését.

Melyek a fogvédők különböző típusai?

Mindegy, hogy milyen fogvédőt választ, fontos, hogy az rugalmas, tartós és kényelmes legyen. Ezenkívül megfelelően kell illeszkednie, és nem akadályozhatja a beszédet vagy a légzést. A fogvédőknek három típusa van:

  • Személyre szabott fogvédők: ezeket fogászati rendelőben vagy fogtechnikai laboratóriumban, kifejezetten egyedi felhasználásra készítik. Nem meglepő, hogy az ilyen fogvédők nyújtják a legkényelmesebb viseletet és a legjobb védelmet. A fogorvos lenyomatot készít a fogakról, és ennek megfelelően készíti el a fogvédőt. A kényelmesebb viselet miatt sok sportoló visel ilyen eszközt, amely természetesen a legdrágább a fogvédők közül.
  • Hőre lágyuló, formázható fogvédők : ezek az előformázott fogvédők forró vízben történő lágyítás után ráharapással igazíthatók a fogak formájához. Számos sportfelszereléseket áruló üzletben kaphatók, és sokkal kényelmesebb viseletet biztosítanak az előregyártott fogvédőknél. Kövesse a használati utasításokat a fogvédő nem megfelelő módon történő felhelyezéséből fakadó problémák megelőzése érdekében.
  • Előregyártott fogvédők: olcsó, előformázott, azonnal viselhető fogvédők, amelyek sajnos gyakran nem illeszkednek megfelelően. Ormótlanok lehetnek, és megnehezíthetik a légzést és a beszédet.

Meddig hordhatók a fogvédők?
A fogvédőket ideális esetben minden szezon végén cserélni kell, mert idővel elhasználódnak, és nem nyújtanak elegendő védelmet. Különösen fontos ez a fiatalkorúak számára, hiszen szájüregük felnőttkorukig folyamatosan nő, fogaik pedig folyamatosan fejlődnek. Sok sportoló hathavonta, a rendszeres fogorvosi ellenőrzést követően újra cseréli használt fogvédőjét.


*The Complete Guide to Better Dental Care, Jeffrey F. Taintor, DDS, MS and Mary Jane Taintor, 1997.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.