Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Szájhigiéné

Mi a szájrák?
A szájrák a ráknak az ajkakon (általában az alsón), a szájüregben, a torok hátsó részén, a mandulákon vagy a nyálmirigyeken előforduló típusa. Férfiaknál gyakrabban fordul elő, mint nőknél, és leginkább a 40 évnél idősebbeket veszélyezteti. A dohányzás és a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás jelentősen növeli a kockázatát.

Ha nem ismerik fel időben, a szájrák műtétet, sugárkezelést és/vagy kemoterápiát tehet szükségessé. Végzetes kimenetelű is lehet: az öt éves túlélési arány körülbelül 50%.* Ennek a rossz statisztikának részben az az oka, hogy nem ismerik fel idejében a tüneteket. A szájrák korai stádiumban való észlelése a sikeres kezelés kulcsa.

Milyen tünetekkel jár a szájrák?
A szájrák legelső figyelmeztető tünetei nem mindig ismerhetők fel otthoni vizsgálattal, ezért fontos, hogy rendszeresen járjon fogorvosi és orvosi ellenőrzésre. Fogorvosa képes a szájrákot már egészen korai stádiumában felismerni. A rendszeres fogorvosi ellenőrzések mellett azonban mindenképpen keresse fel fogorvosát akkor is, ha a következő tünetek egyikét tapasztalja:

  • Könnyen vérző és nem gyógyuló seb az ajkakon, az ínyen vagy a szájüregben
  • A nyelvvel kitapintható duzzanat vagy duzzanat az arcon
  • A száj bármely részének érzéketlenné vagy zsibbadttá válása
  • Fehér vagy piros foltok az ínyen, a nyelven vagy a szájüregben
  • Nehézségek rágás vagy nyelés közben
  • Érzékenység vagy tisztázatlan eredetű fájdalom a szájüregben, illetve olyan érzés a torokban, mintha valami megakadt volna benne
  • Duzzanat az állcsontban, ami akadályozza a fogpótlások megfelelő illeszkedését
  • Megváltozott beszédhang

Hogyan akadályozhatom meg a szájrák kialakulását?
Ha nem dohányzik vagy nem rág dohányt, ne is szokjon rá! A dohánytermékek a szájrákos esetek 80–90 százalékáért felelősek.**

Dohányzás – A dohányzás szerepe jól ismert a tüdőrák és a szívbetegségek kialakulásában1. Emellett az általános egészségi állapotra is káros hatással van: a dohányosok szervezete nehezebben birkózik meg a fertőzésekkel és gyógyul fel a sérülésekből vagy műtétekből. Fiatal felnőtteknél a dohányzás növekedési és fejlődési rendellenességekhez vezethet. Sok dohányos szag- és ízérzékelő képessége is romlik, továbbá a rossz lehelet és a fogak elszíneződése is gyakoribb náluk.

Emellett minden rágyújtáskor veszélybe kerül a száj egészsége is. A cigaretta, a pipa és a szivar nagyban növeli a gége-, száj-, torok- és nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát. Mivel sokan nincsenek tisztában a korai tünetekkel, illetve figyelmen kívül hagyják azokat, a szájrákot gyakran már kifejlett állapotában észlelik.

Dohányrágás – A füstmentes dohányt használóknál 50 százalékkal nagyobb a szájrák kialakulásának kockázata, mint a nemdohányzóknál.

Legjobb, ha kerüli a cigarettázást, a szivarozást, a pipázást, a dohányrágást és a tubákszippantást. Ha valaki leszokik a dohányzásról, jelentősen csökkentheti a szájrák kialakulásának kockázatát, még ha előtte erős dohányos volt is. A nagy mennyiségű alkoholfogyasztás szintén növeli a rák kockázatát, a dohányzás és az alkohol kombinációja pedig különösen veszélyes.

Hogyan kezelhető a szájrák?
A diagnózis felállítását követően az orvosi csapat, amelynek munkájában szájsebész és fogorvos is részt vesz, egyéni kezelési tervet készít a páciens számára. Általában műtétre van szükség, amelyet sugárkezelés és kemoterápia követ. Fontos, hogy konzultáljon fogorvosával is, aki ismeri az ilyen terápiák szájra gyakorolt hatását.

Valahányszor cukor- vagy keményítőtartalmú ételt vagy italt fogyaszt, a foglepedékben található baktériumok savat termelnek, amely legalább 20 percig hatással van a fogakra. A fogzománc károsodásának mérséklése érdekében fogyasszon kevesebb rágcsálnivalót, illetve csökkentse a főétkezések közötti nassolások számát. Ha nassolni támad kedve, fogyasszon tápanyagokban gazdag élelmiszereket, pl. sajtot, nyers zöldséget, natúr joghurtot vagy gyümölcsöt.

Milyen szájüregi mellékhatásai vannak a sugárkezelésnek?
Ha a fej és a nyak területén sugárkezelést alkalmaznak, az sokaknál a száj irritációjával, szájszárazsággal, nyelési nehézségekkel és megváltozott ízérzékeléssel jár. A sugárzás emellett növeli a fogszuvasodás kockázatát is, ezért különösen fontos, hogy a sugárkezelésben részesülők ügyeljenek a megfelelő fog-, íny-, száj- és torokápolásra.

A sugárkezelés közben és után tapasztalt bármilyen szájüregi problémával kapcsolatban konzultáljon rendszeresen szakorvosával és fogorvosával. A fej és a nyak területét érintő rákkezelés megkezdése előtt kérdezze meg fogorvosát, hogy mit tehet a kezelés előtt, közben és után az esetleges szájüregi mellékhatások megelőzése érdekében.

Hogyan őrizhetem meg szájam egészségét a kezelés során?
Mindig mosson fogat lágy szálú fogkefével az étkezések után, továbbá naponta használjon fogselymet. Kerülje a fűszereket, valamint az olyan nehezen rágható élelmiszereket, mint a nyers zöldségek, a kekszek és a diófélék. Kerülje a dohányzást és az alkoholt. Rágjon cukormentes rágógumit vagy szopogasson cukormentes cukorkát, hogy nedvesen tartsa a száját.

A sugárkezelés megkezdése előtt értesítse fogorvosát, és foglaljon időpontot teljes fogorvosi ellenőrzésre. Kérje meg fogorvosát, hogy a sugárkezelés megkezdése előtt konzultáljon a sugárkezelést végző onkológussal.

* The Complete Guide to Better Dental Care, Jeffrey F. Taintor, D.D.S., M.S. és Mary Jane Taintor, 1997.
** The National Cancer Institute, "What You Need to Know about Oral Cancer." Utolsó átdolgozás: 1998. szeptember 28.
1Compendium of Continuing Education in Dentistry, Vol. 19, #1 (kieg.), 2000. őszi kiadás.

Kapcsolódó videók

Hogyan mossunk fogat

Hogyan mossunk fogat

Tanulja meg a fogtisztítás technikáját a legjobb eredmény eléréséhez.

Kapcsolódó útmutatók

Mosolymentő

Mosolymentő

Valójában mennyit tud Ön a fogágybetegségről? Töltse ki kvízünket, és tudja meg.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.