Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Mi az ajakhasadék vagy szájpadhasadék?

Az ajakhasadék (nyúlszáj) a felső ajak folytonossági hiánya, amely az Egyesült Államokban minden 700. csecsemőt érint. A szájpadhasadékhoz (farkastorok) hasonlóan ezt is az okozza, hogy az arc két oldala nem nő össze megfelelően az anyaméhben. Bár senki nem tudja megmondani pontosan, mi a hasadék kialakulásának valódi oka, az biztosnak tűnik, hogy genetikai tényezők is szerepet játszanak benne. Lehetséges okok továbbá a hormonháztartás egyensúlyának hiánya, a táplálkozási hiányosságok, valamint a terhesség alatti kábítószer-használat.

A szájpadhasadék azt jelenti, hogy nyílás van a szájüreg és az orrüreg között. A terhesség alatt a csecsemő felső állcsontja nem záródik össze megfelelően, így rés marad rajta. A szájpadhasadék súlyosabb probléma, mint az ajakhasadék, és mindkettőt műtéti úton kell korrigálni.

Az ajak- vagy szájpadhasadékkal született gyermekeknél többek között evési, légzési, pszichológiai és beszédproblémák lépnek fel. A probléma megszüntetésén dolgozó csapatban plasztikai sebész, maxillofaciális sebész, fül-orr-gégész, általános fogorvos, fogszabályozó-szakorvos és szájsebész is részt vesz.

Honnan tudom, hogy gyermekemet érinti-e az ajak- vagy szájpadhasadék?
A szülést levezető orvos a legtöbbször azonnal diagnosztizálja az ajak- vagy szájpadhasadékot. Az ajakhasadék könnyen észrevehető. A szájpadhasadék mérete az egészen apró repedéstől a szájpadláson kialakult széles nyílásig sokféle lehet, és nem sokkal a születés után (vagy rögtön a születéskor) diagnosztizálható. Ha egy szájpadhasadékos csecsemőt etetnek, a folyadék vagy az étel az orrán keresztül kifolyhat. Ilyenkor speciális cumisüveggel kell etetni, és különösen oda kell figyelni rá, amíg elég idős nem lesz a műtéthez.

Hogyan kezelhető az ajak- és szájpadhasadék?
Az ajakhasadék műtéti lezárása egyszerűbb, mint a szájpadhasadék korrigálása. A műtétre általában a születést követő 3–4 hónapon belül kerül sor, és a műtéti heg a kor előrehaladtával fokozatosan eltűnik.

Szájpadhasadék esetén a műtétet a gyermek 1–2 éves korában végzik el, amikor a felső állcsont elért egy kívánt méretet. Súlyos esetben a műtétet 5–7 éves korig is halaszthatják, hogy megelőzzék az esetleges strukturális komplikációkat. Egyes esetekben a műtét egyáltalán nem lehetséges, illetve lehetséges, de nem nyújt tökéletes megoldást a hasadék lezárására. Ilyen esetben egy fogpótláshoz hasonló eszközzel, az ún. obturátorral fedik be a hasadékot, hogy lehetővé váljon a normális evési funkció.

A szájpadhasadék súlyosságától függően akár több műtétre is szükség lehet, amelyeket hosszabb időszakokra elosztva végeznek el. A plasztikai és/vagy maxillofaciális sebész korrekciós műtétet hajt végre az arcon, míg az általános fogorvos, a szájsebész a fül-orr-gégész és/vagy a fogszabályozó-szakorvos a hibák kijavítására szolgáló készülékek illesztését végzi.

Az egészségügyi csapat útmutatást és támogatást nyújt a szülőknek a születés és a kezelés közötti nehéz időszakban. A műtéti technikák és a korrekciós készülékek fejlődésének köszönhetően az ajak- és szájpadhasadékkal született gyermekek kilátásai ma már kiválóak. A gyermek idősebb korára a hasadék nyoma szinte teljesen eltűnik.

Kapcsolódó videók

Hogyan mossunk fogat

Hogyan mossunk fogat

Tanulja meg a fogtisztítás technikáját a legjobb eredmény eléréséhez.

Kapcsolódó útmutatók

Mosolymentő

Mosolymentő

Valójában mennyit tud Ön a fogágybetegségről? Töltse ki kvízünket, és tudja meg.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.