Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Cukorbetegség és szájhigiéné

Van-e összefüggés az ínybetegség és a cukorbetegség között?
A közel 21 millió, cukorbetegségben szenvedő amerikai közül bizonyára sokan meglepődének azon, hogy ez a betegség milyen nem várt szövődményekkel is járhat. Kutatások szerint a cukorbetegek között nagyon gyakori az ínybetegség előfordulása, így a cukorbetegséggel összefüggő egyéb betegségek mellett, mint pl. szívbetegség, agyvérzés és vesebetegség ezzel is számolni kell.

Vajon a cukorbetegség és az ínybetegség súlyosbíthatják is egymást?
Kutatások szerint a súlyos ínybetegség és a cukorbetegség közötti kapcsolat kétirányú. Nem csupán a cukorbetegek fogékonyabbak súlyos ínybetegségek kialakulására, hanem a súlyos ínybetegség is hatással lehet a vércukorszintre és hozzájárulhat a cukorbetegség előrehaladásához. Kutatások igazolják, hogy a cukorbetegek esetében nagyobb a kockázata az olyan szájhigiénével összefüggő problémák kialakulásának, mint az ínygyulladás (az ínybetegség korai szakasza) és a fogágybetegség (parodontitis). A cukorbetegeknél sokkal gyakoribb a súlyos ínybetegség, mivel általában sokkal fogékonyabbak a bakteriális fertőzésekre és szervezetük kevésbé ellenálló az ínyt megtámadó baktériumokkal szemben.

Az amerikai tiszti főorvos szájápolással kapcsolatos jelentése szerint a megfelelő szájhigiéné fontos része az általános egészség megőrzésének. Ezért fontos, hogy megfelelő módon mosson fogat és használjon fogselymet, valamint rendszeresen járjon fogorvoshoz.

Ha cukorbeteg vagyok, akkor nagyobb eséllyel alakul ki nálam szájüregi betegség?
Ha vércukorszintjét nem tartja ellenőrzés alatt, a súlyos ínybetegség és a fogelvesztés kockázata nagyobb, mint a nem cukorbetegeknél. Mint minden fertőzés, a súlyos ínybetegség is növelheti a vércukorszintet és a cukorbetegsége nehezebben kezelhetővé válik.

További, a cukorbetegséggel összefüggő szájbetegségek: szájpenész, amelyet egy szájban megtelepedő gombafaj okoz; szájszárazság, amely fájdalommal járhat; fekélyek, fertőzések és fogszuvasodás.

Hogyan előzhetem meg a cukorbetegség okozta fogszuvasodást?
A legfontosabb a megfelelő vércukorszint fenntartása. Ezenkívül ápolja megfelelően a fogait és az ínyét, és félévente menjen el fogorvoshoz. A szájpenész és gombás fertőzés megelőzése érdekében ügyeljen arra, hogy a vércukorszintje megfelelő legyen, ne dohányozzon és ha fogpótlással rendelkezik, naponta vegye ki és tisztítsa meg. A megfelelő vércukorszint fenntartása a cukorbetegség okozta szájszárazság kialakulását is segít megelőzni.

Mire számíthatok a fogászati ellenőrzés során? Tájékoztassam a fogorvosomat a cukorbetegségemről?
A cukorbetegeknek még alaposabb szájhigiénés kezelésekre van szükségük, amelyekre fogorvosa és szájhigiénikusa az Ön segítségével készülhet fel. Tájékoztassa őket az állapotában bekövetkezett bármilyen változásról, illetve az Ön által szedett gyógyszerekről. Halasszon el minden nem sürgős fogászati beavatkozást, ha a vércukorszintje nincs megfelelően szabályozva.

Kapcsolódó videók

Hogyan mossunk fogat

Hogyan mossunk fogat

Tanulja meg a fogtisztítás technikáját a legjobb eredmény eléréséhez.

Kapcsolódó útmutatók

Mosolymentő

Mosolymentő

Valójában mennyit tud Ön a fogágybetegségről? Töltse ki kvízünket, és tudja meg.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.