Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Fogászati problémák és a HIV / AIDS

Mi a HIV / AIDS?
A HIV (humán immundeficiencia vírus) az AIDS betegséget okozó vírus. Vér (vérátömlesztés, HIV-fertőzött tűk) és szexuális érintkezés útján terjed emberről emberre. Emellett a fertőzött nők a terhesség vagy a szülés, illetve a szoptatás során is átadhatják a HIV-vírust gyermeküknek.

Az AIDS (szerzett immunhiányos szindróma) akkor alakul ki, ha a HIV-fertőzés annyira legyengítette az immunrendszert, hogy az már alig képes felvenni a harcot bizonyos betegségekkel és fertőzésekkel szemben. Emellett úgynevezett „opportunista fertőzések” is fellépnek, amelyek a legyengült immunrendszer adta lehetőséget megragadva okoznak megbetegedést.

Honnan tudhatom, hogy HIV/AIDS-fertőzött vagyok-e?
Az AIDS első tünetei között lehetnek az olyan szájüregi problémák, mint a gyulladt vérző íny, a szájban megjelenő herpeszes fekélyek, valamint a gomba- és candidafertőzés. Azonban nem kell rögtön azt feltételeznie, hogy AIDS-fertőzése van, még ha ilyen tüneteket tapasztal is, hiszen ezek más okból is gyakran előfordulnak. A fertőzöttség megállapításának egyetlen biztos módja a HIV-teszt. Forduljon orvosához vagy egészségügyi tanácsadójához.

A pozitív HIV-teszt még nem egyenlő az AIDS-cel. Az AIDS orvosi diagnózis, amelyet adott kritériumok alapján állítanak fel. Ugyanígy nem szabad pusztán a tünetekre hagyatkozni a HIV-fertőzés diagnosztizálásában sem. Sok HIV-fertőzött évekig teljesen tünetmentes.

A HIV-fertőzés jelei lehetnek a következők:

  • Gyors testsúlycsökkenés
  • Száraz köhögés
  • Visszatérő láz vagy intenzív éjszakai verejtékezés
  • Ok nélküli rendkívüli kimerültség
  • Megduzzadt nyirokcsomók a hónaljban, az ágyéktájon vagy a nyakban
  • Egy hétnél hosszabban tartó hasmenés
  • Fehér foltok vagy szokatlan elszíneződések a nyelven, a szájban vagy a torokban
  • Tüdőgyulladás
  • Piros, barna, rózsaszín vagy lilás foltok a bőrön vagy a bőr alatt, illetve a szájban, az orrban vagy a szemhéjakon
  • Memóriazavar, depresszió és más neurológiai rendellenességek

Hogyan előzhetem meg a HIV/AIDS-fertőzést?
HIV-fertőzésre akkor van esély, ha fertőzött személy vére, ondója, hüvelyváladéka vagy anyateje kerül a szervezetébe. A HIV megelőzésének legjobb módja, ha kerüli az olyan tevékenységeket, amelyek során a vírus a szervezetébe juthat. A HIV/AIDS megelőzésével kapcsolatos további tudnivalókról kérdezze orvosát vagy egészségügyi tanácsadóját.

Sokan félnek a vérátömlesztés útján terjedő fertőzéstől. Magyarországon az Országos Vérellátó Szolgálat minden vérkészítményt gondosan megvizsgál HIV szempontjából. A magyarországi vérkészítmények így rendkívül biztonságosnak számítanak.

Kaphatok-e HIV-fertőzést a fogorvosi rendelőben?
A fogorvosi kezelés jellege miatt sokan félnek attól, hogy a kezelés során HIV-fertőzést kapnak. A HIV és más fertőző betegségek terjedése ellen a fogorvosnál általános higiénés intézkedésekkel védekeznek.

A fogorvosok, szájhigiénikusok és asszisztensek számára kötelező a kesztyű, az orvosi maszk és a védőszemüveg használata, továbbá minden páciens esetén kötelező az eszközök – fúrók és más fogorvosi műszerek – sterilizálása az ÁNTSZ előírásainak megfelelően. A nem sterilizálható eszközöket csak egyszer használják, majd speciális tárolókba helyezik. A fogorvosi rendelőben dolgozók minden páciens után kidobják a védőkesztyűket, kezet mosnak, és a következő páciensnél új kesztyűt vesznek fel.

Ha aggódik a fertőzésveszély miatt, érdeklődjön fogorvosától az egészségügyi és biztonsági óvintézkedésekről.

Hogyan kezelhető a HIV/AIDS?
Ma már számos olyan gyógyszeres kezelés áll rendelkezésre, amely lassítja az immunrendszer leépülését a HIV-fertőzötteknél. Emellett más kezelésekkel az AIDS mellett kialakuló egyéb betegségek is megelőzhetők vagy gyógyíthatók. Más betegségekhez hasonlóan korai felismerés esetén a kezelési lehetőségek is jobbak.

Kapcsolódó videók

Hogyan mossunk fogat

Hogyan mossunk fogat

Tanulja meg a fogtisztítás technikáját a legjobb eredmény eléréséhez.

Kapcsolódó útmutatók

Mosolymentő

Mosolymentő

Valójában mennyit tud Ön a fogágybetegségről? Töltse ki kvízünket, és tudja meg.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.