Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Hogyan kell ápolni a csecsemők fogát?

Hogyan ápoljam a kisbabám fogait?

A helyes szájápolás már a születéstől kezdve fontos. A fogak alakjára és egészségére már az előtörésük előtt hatással lehetnek bizonyos tényezők. Az egyik gyakran alkalmazott antibiotikum a tetraciklin például fogelszíneződést okozhat, ezért szedése nem ajánlott szoptatós anyáknak vagy várandósoknak a terhességük második felében.

Mivel az első tejfogak általában hat hónapos korban kezdenek el kibújni, a csecsemőknél természetesen nem kell a szokásos szájápolási eljárásokat követni, pl. nem kell megmosni a fogaikat. Ugyanakkor speciális szájápolásra van szükségük, amelyet minden új szülőnek ismernie kell. Ilyen például a kora gyermekkori fogszuvasodás elleni védelem, illetve hogy a kisgyermek megfelelő mennyiségű fluoridot kapjon.

Mi a kora gyermekkori fogszuvasodás (cumisüveg-szuvasodás) és hogyan előzhetem meg?

A kora gyermekkori fogszuvasodást a rendszeresen, hosszú ideig fogyasztott cukortartalmú italok okozzák. Ilyen ital többek között a tej, a tápszer és a gyümölcslé. Alvás közben a cukortartalmú italok lerakódnak a kisgyermek fogain és ez fogszuvasodáshoz vezethet. Ez először az elülső fogakon alakul ki. Éppen ezért ne hagyja, hogy gyermeke gyümölcslével vagy tejjel töltött cumisüveggel a szájában aludjon el. Helyette lefekvés előtt vízzel töltött cumisüveget, vagy fogorvos által ajánlott cumit tegyen a szájába. Ha szoptat, akkor ne szoptassa gyermekét folyamatosan. Az etetések között tiszta, benedvesített kendővel vagy gézlappal törölje át gyermeke fogait és fogínyét.

Mi a fluorid és honnan tudhatom, hogy kisbabám megfelelő mennyiséget kap-e?

A fluorid már az első fogzás előtt jótékony hatással van a később előtörő fogakra. A fogfejlődés során megerősíti a fogzománcot. A fogak megfelelő fejlődése érdekében a vezetékes ivóvízhez sok helyen bizonyos mennyiségű fluoridot adnak. Ha szeretné megtudni, hogy lakóhelyén fluorid tartalmú víz van-e és milyen mennyiségben tartalmaz fluoridot, hívja fel a helyi szolgáltatót. Ha a lakóhelyén található ivóvíz nem tartalmaz (elég) fluoridot, kérdezze meg gyermekorvosát vagy fogorvosát, aki fluorid tartalmú cseppek, tabletták adagolását javasolhatja. Ha palackozott vizet fogyaszt és főzéshez is azt használ, tájékoztassa erről orvosát vagy fogorvosát. Előfordulhat, hogy fluorid tartalmú táplálékkiegészítőket írnak fel kisbabájának.

Kapcsolódó videók

Hogyan ápoljuk gyermekünk fogait

Hogyan ápoljuk gyermekünk fogait

Ez a rövid videó megtanítja Önt, hogyan mossa meg helyesen gyermeke fogát, hogy életre szólóan megtanulja a megfelelő szájápolást.

Kapcsolódó útmutatók

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.