Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Gyermekek szájápolása

Hogyan segíthetek gyermekeimnek fogaik ápolásában és a fogszuvasodás megelőzésében?
A helyes szájápolás fiatalkorban történő elsajátítása az egészség záloga, amely egy egész életen át megtérül. Érdemes jó példával elöl járni: saját fogaink megfelelő ápolása azt az üzenetet közvetíti, hogy a jó szájhigiéné fontos az egészségünk szempontjából. Éppen ezért minden, ami szórakoztatóvá teszi a fogmosást a gyermekek számára, például közös fogmosás vagy saját fogkefe kiválasztása, helyes szájápolásra ösztönzi őket.
A fogak és íny védelme, valamint a fogszuvasodás kockázatának csökkentése érdekében tanítsa meg gyermekének az alábbi egyszerű lépéseket:

  • Mosson fogat naponta kétszer ellenőrzött fluorid tartalmú fogkrémmel a fogszuvasodás fő okaként ismert foglepedék eltávolítása érdekében, amely ragacsos réteget képez a fogakon.
  • Naponta használjon fogselymet a fogak közötti és az ínyszél alatti lepedék eltávolításához a fogkőképződés megelőzése érdekében. A már kialakult fogkő csak professzionális fogtisztítással távolítható el.
  • Kövessen kiegyensúlyozott étrendet, amelyben korlátozott a savat termelő, és ezáltal fogszuvasodást okozó keményítők és cukrok mennyisége. Az ilyen ételeket inkább a főétkezések részeként fogyassza, ne a főétkezések közötti nassolás során – az étkezés közben megnövekedett nyáltermelés segít az ételmaradékok eltávolításában.
  • Használjon fluorid tartalmú fogápolási termékeket, többek között fogkrémet.
  • Gondoskodjon arról, hogy gyermekei ivóvize elegendő fluoridot tartalmazzon. Ha lakóhelyén a vezetékes, kútból származó vagy palackozott ivóvíz nem tartalmaz fluoridot, a fogorvos vagy a gyermekorvos fluorid tartalmú táplálékkiegészítőt írhat fel.
  • Rendszeresen vigye el gyermekeit fogorvosi ellenőrzésre.

Milyen fogmosási technikát tanítsak meg a gyermekemnek?
Ellenőrizze, gyermeke hogyan mos fogat, amíg el nem sajátítja az alábbi egyszerű lépéseket:

  • Nyomjon borsónyi mennyiséget ellenőrzött fluorid tartalmú fogkrémből gyermeke fogkeféjére. Ügyeljen arra, hogy gyermeke ne nyelje le a fogkrémet.
  • Puha szálú fogkefe használatával először az összes fog belső felületét mossa meg, ahol a legtöbb lepedék rakódhat le. Kíméletesen mozgassa előre-hátra a fogkefét.
  • A fogak külső felületét is tisztítsa meg. Helyezze a fogkefét megdöntve a külső ínyszélre és kíméletesen mozgassa előre-hátra a fogkefét.
  • Mossa meg az összes fog rágófelületét. Kíméletesen mozgassa előre-hátra a fogkefét.
  • Az elülső fogak mögötti rész tisztítására használja a fogkefe hegyét, alul és felül is.
  • A nyelv megtisztítása mindig a legmókásabb lépés!

Mikor kezdjen el a gyermekem fogselymet használni?
Mivel a fogselyem olyan helyekről is eltávolítja a foglepedéket és ételmaradékokat, ahonnan a fogkefe nem, a fogselyem használata négyéves kortól ajánlott. Nyolcéves korára a legtöbb gyermek már magától is tudja a fogselymet használni.

Mik azok a barázdazáró anyagok, és honnan tudhatom, hogy gyermekemnek szüksége van-e ilyen anyagra?
A barázdazáró anyagok hatékony védelmet nyújtanak a fogszuvasodás ellen. Ezek az anyagok vékony, műanyag bevonatok, amelyeket a fogorvos a leggyakrabban szuvasodásnak induló maradandó hátsó fogak rágófelszínére helyez fel. A barázdazárás fájdalommentes beavatkozás és egyetlen fogászati ellenőrzés során elvégezhető. Fogorvosa felvilágosítja arról, hogy gyermekének szüksége van-e barázdazárásra.

Mi a fluorid, és honnan tudhatom, hogy gyermekem a megfelelő mennyiséget kapja-e?
A fluorid bevitele a fogszuvasodás megelőzésének egyik leghatékonyabb módja. Ez a természetben előforduló ásványi anyag a fogzománcba beépülve erősíti a fogakat. A fogak fejlődése érdekében a vezetékes ivóvízhez sok helyen megfelelő mennyiségű fluoridot adnak. Ha szeretné tudni, hogy lakóhelyén fluorid tartalmú víz van-e és milyen mennyiségben tartalmaz fluoridot, hívja fel a helyi szolgáltatót. Ha a lakóhelyén található ivóvíz nem tartalmaz (elég) fluoridot, a gyermekorvos vagy fogorvos fluorid tartalmú tabletták, cseppek vagy szájvíz használatát javasolhatja gyermekének a fluorid tartalmú fogkrém mellett.

Mennyire fontos gyermekem étrendje a szájhigiénéje szempontjából?
Az erős, szuvasodásnak ellenálló fogak kifejlődéséhez gyermeke számára kiegyensúlyozott étrendet kell biztosítani. A vitaminok és ásványi anyagok széles skálája mellett a gyermek étrendjének rengeteg kalciumot, foszfort és megfelelő mennyiségű fluoridot is tartalmaznia kell.

Míg a fluorid a fogszuvasodás elleni legjobb védelem a gyermeke számára, addig a gyakori nassolás a legnagyobb ellenség lehet. A különféle élelmiszerekben és nasikban – például süteményekben, cukrokban, szárított gyümölcsökben, üdítőitalokban, perecekben és burgonyacsipszekben is – megtalálható cukrokból és keményítőkből a fogakon lerakódó lepedék savat kezd termelni. A savak megtámadják a fogzománcot és fogszuvasodáshoz vezethetnek.

A savtermelés hatása pedig akár 20 percig is eltarthat az étkezést vagy nassolást követően. Akár egy pici falat is elindíthatja a savtermelést. A legjobb megoldás az étkezések közötti nassolás visszafogása.

Mit tegyek, ha a gyermekem foga letörik, megreped vagy kiesik?
Bármilyen sérülés esetén azonnal forduljon a fogorvoshoz, aki megvizsgálja az érintett területet, és dönt a megfelelő kezelésről.

Ha gyermekének fájdalmat okoz a törött vagy sérült fog, azonnal forduljon fogorvoshoz. Adjon kereskedelmi forgalomban, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót gyermekének a fogorvosi ellenőrzésig. Amennyiben van rá mód, tartsa meg a letört fogdarabot és vigye magával a fogorvoshoz.

Ha a fog sérülés következtében kiesett, minél hamarabb forduljon fogorvoshoz és vigye magával a fogat is. A lehető legkevésbé érjen hozzá – ne törölje meg vagy tisztítsa meg a fogat. Tegye vízbe vagy tejbe a fogorvosi ellenőrzésig. Előfordulhat, hogy ún. reimplantációs eljárással a fog visszaültethető a helyére.

  • A Colgate Kids termékekkel kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
  • A Colgate Luride termékkel kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
  • A Colgate Phos-Flur termékkel kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
  • Szórakoztató élményekért és gyermekeknek szóló játékokért kattintson ide.

Kapcsolódó videók

Hogyan ápoljuk gyermekünk fogait

Hogyan ápoljuk gyermekünk fogait

Ez a rövid videó megtanítja Önt, hogyan mossa meg helyesen gyermeke fogát, hogy életre szólóan megtanulja a megfelelő szájápolást.

Kapcsolódó útmutatók

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.