Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Szájápolás idős korban

Milyen a jó szájápolás idős korban?

Megfelelő otthoni fogápolással és rendszeres fogászati ellenőrzéssel fogai egy életen át tarthatnak. Életkorától függetlenül megőrizheti fogai és ínye egészségét, ha naponta kétszer fluoridos fogkrémmel mos fogat, naponta használ fogselymet és rendszeresen elmegy fogorvosához fogászati ellenőrzésre és professzionális fogtisztításra.

Idős emberként milyen speciális szájápolási kérdésekkel kell tisztában lennem?

Your teeth can last a lifetime with proper home care and regular dental checkups. No matter what your age, you can keep your teeth and gums healthy by brushing twice a day with a fluoride toothpaste, flossing daily and seeing your dentist regularly for professional cleanings and checkups.

What Special Oral Health Issues Should I Know About as a Senior?

Még ha rendszeresen mos fogat és használ fogselymet, idősebb éveiben bizonyos problémákkal szembe kell néznie a szájápolását illetően. A műfogsorviselés, gyógyszerszedés és az általános egészségi állapot néhány azok közül, amelyek befolyásolhatják az idős emberek szájápolását. Szerencsére fogorvosa és háziorvosa segíthet abban, hogy sikeresen megbirkózzon e kihívások legtöbbjével.

 • Idősebb korban gyakrabban alakul ki fogszuvasodás a foggyökér felszínén. Ezért fontos, hogy fluoridos fogkrémmel mosson fogat, naponta fogselymezzen és rendszeresen keresse fel fogorvosát.
 • Az életkor előrehaladtával a fogérzékenység fokozódó probléma lehet. Idővel ínye természetes módon visszahúzódik, ezzel védtelenné téve a fog zománccal nem fedett részeit. Ezek a fogfelszínek különösen hajlamosak a hideg vagy meleg ételek vagy italok okozta fájdalomra. Súlyos esetekben a hideg levegőre, valamint a savanyú és édes italokra és ételekre is kialakulhat a fogérzékenység. Ha érzékenységet érez, próbáljon meg érzékeny fogakra való fogkrémet használni. Ha a probléma nem szűnik meg, keresse fel fogorvosát, mert előfordulhat, hogy a fogérzékenység egy súlyosabb állapot, például fogszuvasodás, törött vagy repedt fog okozza.
 • Idős embereknél a szájszárazság gyakori jelenség, amit gyógyszerszedés vagy bizonyos egészségügyi rendellenesség okozhat. Kezelés nélkül a szájszárazság károsíthatja fogait. Fogorvosa számos módszert javasolhat, amivel helyreállítható szájában a nedvességtartalom. Megfelelő kezeléseket végezhet vagy gyógyszereket írhat fel a szájszárazsággal összefüggő problémák megelőzésére.
 • Az olyan betegségek, mint a cukorbetegség, szívbetegség vagy daganatos betegség szintén befolyásolhatják szájegészségét. Ne felejtse el fogorvosát tájékoztatni általános egészségügyi problémáiról, hogy Önt saját speciális igényeinek megfelelően kezelhesse.
 • Műfogsor viselése számos idős ember életét megkönnyíti, azonban a műfogsor is tisztítást, ápolást igényel. Gondosan kövesse ebben fogorvosa útmutatásait és kérdezze meg fogorvosát, ha bármilyen problémája keletkezik. A régóta műfogsort viselőknek is javasolt évente fogászati ellenőrzésre menni.
 • A fogágybetegség egy olyan súlyos szájüregi betegség, amely minden korosztályt érinthet, de különösen a 40 év felettieket. Számos tényező befolyásolhatja a fogágybetegség súlyosságát, köztük:
  • Rossz étrend
  • Rossz szájhigiéné
  • Szisztémás betegségek, például cukorbetegség, szívbetegség vagy daganat.
  • Környezeti tényezők, mint a stressz és a dohányzás
  • Gyógyszerek, amelyek befolyásolják az íny állapotát

A fogágybetegség kezdeti szakaszában még visszafordítható, ezért fontos, hogy korán észrevegye a problémát. A rendszeres fogorvosi ellenőrzésekkel biztosítható a fogágybetegség korai felismerése és kezelése. Jó hír, hogy a fogágybetegség kialakulása mindenekelőtt a megfelelő szájhigiénével megelőzhető.

 • A koronák és hidak a sérült, hiányos fogak megerősítését vagy a hiányzó fogak pótlását szolgálják. A korona teljesen befedi vagy betakarja a sérült fogat. A sérült fog megerősítése mellett a korona arra is használható, hogy szebb vagy szabályozottabb legyen a fogak megjelenése vagy formája. A hidakat rendszerint egy vagy több hiányzó fog pótlására használják. Ezek hidalják át a hiányzó fogak helyét. A hidakat a természetes fogra vagy implantátumokra ragasztják.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó videók

Hogyan mossunk fogat

Hogyan mossunk fogat

Tanulja meg a fogtisztítás technikáját a legjobb eredmény eléréséhez.

Kapcsolódó útmutatók

Fogágybetegség kvíz

Fogágybetegség kvíz

Valójában mennyit tud Ön a fogágybetegségről? Töltse ki kvízünket, és tudja meg.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.