Colgate. Száj- és Fogápolási Segédletek Központja

Fogkrémek a tiszta, ragyogó, egészséges mosolyért.

Fogkrémek

Fogkefék minden mosolyhoz a kényelmes és hatékony szájápolásért.

Fogkefék

Gyerektermékek, melyek szórakoztatóvá és rutinná teszik a fogmosást gyermekeink számára.

Gyermek termékek

Minden mosoly egyedi, és különleges törődést igényel. A Colgate-nak van mindenre megoldása.

Keresés előnyök szerint

Szájékszerek (piercingek)

Mi a szájékszer?
Szájékszernek hívnak minden nyelv-, ajak- vagy arcpiercinget. A szájékszerek az elmúlt években az önkifejezés egyik formájává váltak. Csakúgy, mint a fülékszerek és fülbevalók, a fémből készült szájékszerek is különféle, például talpas, karika vagy patkó formákban kaphatók. A nyelven, ajkakon vagy arcon viselt ékszerek azonban sokkal nagyobb egészségügyi kockázatokkal járnak, mint a fülékszerek. Kérje ki fogorvosa tanácsát, mielőtt szájékszert helyeztetne be.

Milyen kockázatokkal jár a szájékszerek viselése?
Nem biztos, hogy Ön tisztában van a szájékszerek viselésének lehetséges mellékhatásaival. A mellékhatások közé tartoznak az alábbiak:

  • Fertőzés: szájüregünkben több millió baktérium van, amelyek szájékszer behelyezése után fertőzést okozhatnak. A szájban található ékszerek fogdosása tovább növeli a fertőzés kialakulásának kockázatát.
  • Hosszan tartó vérzés: ha a szájékszer behelyezése során valamelyik ér átszúrására kerül sor, előfordulhat, hogy a vérzés nehezen állítható el, és komoly vérvesztéshez vezethet.
  • Fájdalom és duzzanat: a fájdalom és a duzzanat gyakori tünetei a szájékszereknek. Súlyos esetekben a megduzzadt nyelv részben elzárhatja a légutakat, és gátolja a légzést.
  • Megrepedt vagy sérült fog: a szájékszerekkel való érintkezés megsértheti a fogakat. A koronákkal, hidakkal pótolt fogazat szintén megsérülhet, ha a fogékszer hozzáér.
  • Ínysérülés: a fémékszer nemcsak sérülést, de ínysorvadást is okozhat. A sorvadt íny amellett, hogy nem esztétikus, szabadon hagyja a foggyökeret, valamint megnöveli a szuvasodás és a fogágybetegség kialakulásának kockázatát.
  • A száj normális működésének akadályozása: a szájékszer fokozott nyálelválasztást okozhat, korlátozhatja a megfelelő beszédet, valamint rágási és nyelési problémákat idézhet elő.
  • Vér útján terjedő betegségek: az egészségügyi minisztérium szerint a szájékszerek hepatitis B, C, D és G fertőzést okozhatnak.
  • Endokarditisz: a szájékszer endokarditiszt okozhat, amely a szívbillentyűk és -szövetek gyulladásos betegsége. A szájékszer behelyezése során kialakuló seben keresztül a szájban található baktériumok bekerülhetnek a véráramba, és eljuthatnak a szívig.

Meddig hordhatók a szájékszerek?
Mindaddig viselhető a szájékszer, amíg a szájában nem alakul ki fertőzés, és a szájékszer nem zavarja a szájüreg normális működését. A rendszeres fogászati ellenőrzéseken kívül is keresse fel fogorvosát, amint fájdalmat vagy problémát tapasztal.
Mivel az ékszer viselése a behelyezésekor keletkező seb gyógyulása után is kockázatokkal jár, pl. megsértheti fogait, illetve kilazulva a tápcsatornába juthat, az a legjobb, ha egyáltalán nem visel szájékszert.

Kapcsolódó videók

Kapcsolódó útmutatók

Friss lehelet felmérés

Friss lehelet felmérés

Mennyire friss az Ön lehelete? Keresse fel a Friss Lehelet Intézetet, és tudja meg.

Kapcsolódó termékek

Colgate.hu  |  Jogi szabályozás  |  Sütikkel kapcsolatos irányelv  |  Adatkezelési szabályozás  |  Kapcsolat  |  Kariéra
© . Colgate-Palmolive Company. Minden jog fenntartva.
Ön a magyar nyelvű oldalt nézi.