A kávé okozta fogelszíneződés általános probléma, amellyel sokan szembesülnek a kávékedvelők közül. Bár a kávét élénkítő tulajdonságai és gazdag ízvilága miatt nagyra értékeljük, gyakori fogyasztása a fogakon csúnya barna lepedék és elszíneződés megjelenését eredményezheti. Sokan keresik a hatékony módszereket a fogak természetes fehérségének visszaállítására, de vajon van-e mód az ilyen elszíneződések megszüntetésére és megelőzésére?
Mi okozza a fogak elszíneződését?
A fogak elszíneződését befolyásoló tényezők ismerete fontos mindazok számára, akik esztétikus mosolyt szeretnének. Ez a tudás lehetővé teszi, hogy megalapozott döntést hozhass a fogfehérítéssel kapcsolatban. A fogak elszíneződését két típusra oszthatjuk:
- endogén, amely belső tényezők által kiváltott elszíneződés.
- és exogén, azaz külső tényezők által kiváltott elszíneződés.
Az endogén tényezők közé tartoznak:
- fogászati sérülések,
- endodontiai kezelés, vagyis gyökérkezelés,
- bizonyos gyógyszerek, pl. tetraciklin antibiotikumok szedése,
- fluorvegyületek túladagolása,
- szisztémás betegségek.
Az ilyen típusú elszíneződések különböző egészségügyi problémák következményei, és speciális kezelést igényelnek. Ezért ha belső elszíneződésről van szó, a házi fogfehérítő termékek használata nem fogja jelentősen megváltoztatni a fogaid színét.
Exogén tényezőknek tekinthetjük:
- az élelmiszerekben található színezékeket,
- italokat, mint például: kávé, tea, vörösbor,
- klórhexidint tartalmazó antibakteriális szájvizeket.
A fenti termékekben található színezékek felhalmozódhatnak a foglepedékekben, a zománc külső felszínén és a mélyebb fogszövetekben, így látható elszíneződést okozhatnak. A jó hír az, hogy ezeket megfelelő szájhigiéniával megelőzheted.
Miért színezi el a kávé a fogaidat?
A kávé okozta elszíneződések és foltok oka a növényekben természetesen megtalálható polifenol vegyületekben keresendő. Szerepük a növényevő állatok elriasztása, valamint a rovarok és gombák elleni védelem. Ráadásul nemcsak a kávéban, hanem a borban, a teában és a kakaóban is előfordulnak. Tehát ezektől a termékektől is elszíneződhetnek a fogaid.
Mitől látszanak jobban a kávéfoltok a fogakon?
A klorogénsav a kávéban található polifenolok csoportjába tartozó szerves vegyület, amely oxidációs reakció eredményeként festékanyaggá alakul. Sajnos könnyen beépül a fogkőbe. Minél érdesebb a fogfelszín, annál könnyebben tapadnak meg rajta a festékanyagok. A végeredmény a fogak elszíneződése a sárgától a sötétbarnáig terjedően.
Ezenkívül a fogak rendszeres, helyes fogmosási technikával történő tisztításának hiánya bakteriális lepedék-lerakódások kialakulásához vezet a fogak felületén, amelyekbe a festékek könnyen beépülhetnek. A dohányzás égéstermékei szintén befolyásolják a fogak színét.
A kávéfoltok végleg a fogakon maradnak?
Legtöbben könnyen eltüntethetik a kávémaradványokat. A legjobb módszer a fogorvosi rendelőben végzett professzionális fogtisztítás, beleértve a fogkőleszedést, homokfúvást, polírozást. A fogkő és a külső eredetű felületi elszíneződések eltávolítására végzett megelőző eljárás a homokfúvás. Sajnos egyes pácienseknél, akiknél a fogzománc megrepedt és lekopott, és így feltárult a dentin, a festékek beépülhetnek a dentinbe. Ilyenkor az eltávolításuk némileg bonyolultabbá válik.
Mikor célszerű fogat mosni - kávéfogyasztás előtt vagy után?
A legfőbb érv, amelynek meg kell győznie téged a kávéfogyasztás előtti fogmosásról az, hogy a kávé festékanyaga kevésbé tapad a fogak tiszta, sima felületére. Ráadásul a kávé savassága fokozatosan a zománc erozív károsodását eredményezheti. Ezért kávéfogyasztás után 30-40 perccel moss fogat - ez idő alatt a szájban lévő savak semlegesítődnek. Ellenkező esetben fennáll a kockázat, hogy a zománc felszíni rétegei részlegesen csökkenek. Azt is érdemes észben tartanod, hogy ha a kávéhoz tejet adsz, az növeli az ital pH-értékét, ami csökkenti az eróziós potenciált és a fogzománcra gyakorolt negatív hatását. Érthető, hogy a kávézás után fogkefe és fogkrém után akarunk nyúlni. A kávéfogyasztás után a nyelven maradó kellemetlen szájszagot és a maradványokat a benne lévő szárító hatású koffein és a tanninok okozzák. A csökkent nyálelválasztás csökkenti a szájüreg tisztító funkcióját, ami nagyban hozzájárul a halitózishoz, azaz a rossz lehelet kialakulásához. Ne feledd tehát - a kávéfogyasztás után úgy 30-40 perccel nyúlj csak a fogkeféd és a fogkrémed után.
Hogyan akadályozhatod meg a kávézást követő sötétbarna elszíneződést?
Az elszíneződések megelőzésének legjobb módszere a rendszeres szájhigiénia. Naponta legalább kétszer két percig moss fogat. A helyes fogmosási technika és a fogkefe sörtéinek keménysége egyaránt befolyásolja a fogfelszín tisztításának hatékonyságát. Érdemes speciális szálelrendezésű és profilozott fejű fogkeféket használni. Jó választás lehet a Colgate 360° termékcsaládba tartozó fogkefe, amelynek szálai elérik a szájüreg nehezen hozzáférhető helyeit. A szájhigiénia további szükséges eleme a fogközök fogselyemmel történő tisztítása. Ez segít a bakteriális lepedék eltávolításában, amelyben a festékanyagok felhalmozódnak.
A rendszeres és alapos szájhigiénia mellett próbáld ki ezt a néhány módszert a kávé okozta elszíneződések megelőzésére:
- a száj vízzel történő öblítése,
- tej hozzáadása a kávéhoz, ami csökkentheti a lerakódások és elszíneződések intenzitását,
- a kávéfogyasztás rövid időtartama - több órán át történő kortyolgatás hatására a fogfelszín hosszabb ideig érintkezik a színezőanyaggal.
Hogyan távolítsd el a kávé okozta elszíneződését?
Ahhoz, hogy huzamosabb ideig és látványosabban megszabadulj az elszíneződésektől és a kávémaradványoktól, a következő három módszert alkalmazd:
- a fogorvosi rendelőben végzett professzionális tisztítás,
- professzionális fogfehérítés a fogorvosnál,
- fogfehérítő termékek használata.
Gyakran a professzionális tisztítás, beleértve a fogkőeltávolítást, a homokfúvást és a polírozást, teljesen eltávolítja a fogakon lévő sötétbarna elszíneződéseket. Ha ez nem elégséges, és a hatás nem kielégítő, érdemes rendelőben végzett, professzionális fogfehérítési módszereket alkalmazni. A fehérítési módszerre - pl. overlay-fehérítés vagy lámpa használata - vonatkozó döntés több tényezőtől függ, és alapos fogorvosi vizsgálat és a pácienssel való megbeszélés után születik meg. A mindennapi szájhigiénia során érdemes fogfehérítő termékeket használni, például a Max White Ultra termékcsalád fogfehérítő fogkrémjeit. Ezek segítenek a kávé okozta felületi elszíneződések eltávolításában – a zománc megvédésével.
Otthoni módszerek a kávéfoltok eltávolítására
Az is előfordul, hogy az interneten keressük a kávémaradványok és elszíneződések eltávolításának módjait, és ráakadunk az otthoni, természetes módszerekre, amelyek vélhetően segítenek rajtunk. Tudnod kell azonban, hogy a fogfehérítés hidrogén-peroxiddal való szájöblítéssel, szódabikarbóna vagy sütőpor bedörzsölésével, illetve kókuszolaj szopogatásával nem igazolható. A különböző, bizonyítottan hatékony és biztonságos fogfehérítési eljárások elérhetőségének köszönhetően jelenleg az ilyen otthoni házi praktikákat az elszíneződések eltávolítására nem célszerű használni.