Új kutatás a fogkrém és szájvíz hatásairól a COVID-19 vírusra

Fogkrém és szájvíz hatása a COVID-19-re

A Colgate-Palmolive által nemrég végzett vizsgálatok szerint bizonyos szájápolási termékek is szerepet játszhatnak a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 vírus mennyiségének ideiglenes csökkentésében a szájban. A laboratóriumi vizsgálatok alapján a cink-, ón-fluorid- vagy amin-fluorid-tartalmú fogkrémek, illetve a cetil-piridinium-klorid- (CPC), hidrogén-peroxid-, klórhexidin- vagy ón-fluorid-/amin-fluorid-tartalmú szájvizek bizonyos fajtái több mint 99%-kal semlegesítették a vírust. A beavatkozás előtt COVID-19 pozitív betegekkel végzett klinikai teszt szerint bizonyos cetil-piridinium-klorid (CPC) plusz cink-, hidrogén-peroxid- vagy klórhexidin-tartalmú szájvizek akár 60 percig is jelentősen csökkentették a szájban a vírus mennyiségét az öblögetés után. Keményen dolgozunk, hogy rájöjjünk, hogyan érhetjük el ezzel a kezdeti kutatással a vírusszint átmeneti csökkenését a szájban, valamint mit jelent ez az Ön számára. Fontos, hogy bár nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy a tesztelt termékek képesek megelőzni, kezelni vagy gyógyítani a COVID-19-et, vagy enyhíteni annak tüneteit, és a termékeket nem ezekre a célokra szánták, azonban a rendszeres fogmosás és öblögetés fontos szerepet játszhat a szájüreg tisztaságának és egészségének fenntartásában. Olvassa tovább a leggyakoribb kérdésekre adott válaszokat.

Átfogó kérdések:

 

1. Megvédhetnek a szájápolási termékek a COVID-19 betegséget okozó vírus általi fertőzéstől vagy annak átadásától?

Ha a COVID-19 betegséget okozó vírus kimutatható szájüregében, akkor Ön már megfertőződött. Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a szájápolási termékek használata megakadályozhatja a vírus általi megfertőződést. További vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy a nyálban lévő vírus - amely beszélgetés, éneklés vagy köhögés útján is átadható - segíthet-e csökkenteni a másoknak való átadás kockázatát.

2. A szájápolási termékek enyhíthetik a COVID-19 tüneteimet, vagy segíthetnek a gyorsabb felépülésben?

Nem, nincs bizonyíték arra, hogy a szájápolási termékek használata enyhítheti a COVID-19 tüneteit vagy segíthet a gyorsabb felépülésben. Számos tényező közreműködik a COVID-19 betegség időtartamában és súlyosságában, beleértve immunrendszerének erősségét is. Termékeinknek nem az a célja és nem is hagyták jóvá arra vonatkozóan, hogy megelőzzék, kezeljék vagy gyógyítsák a COVID-19 betegséget, vagy enyhítsék az azzal járó tüneteket.

3. Mely fogkrémek és szájvizek semlegesítették a SARS-CoV-2 vírust laboratóriumi vizsgálat során legalább 99%-ban?

A megvizsgált fogkrémek cinket, ón-fluoridot vagy amin-fluoridot tartalmaznak.

A megvizsgált szájvizek és sprayk 0,075% cetil-piridinium-kloridot (CPC), 1,5% hidrogén-peroxidot, 0,12% klórhexidint vagy ón-fluoridot/amin-fluoridot tartalmaznak.

4. Mely szájvizek csökkentették jelentősen a vírus mennyiségét a szájban akár 60 percig a klinikai vizsgálat során?

Megvizsgált összetevők: (1) 1,5% hidrogén-peroxid, (2) 0,12% klórhexidin, és (3) 0,075% cetil-piridinium-klorid plusz 0,28% cink.

5. Mit jelent a „vírus semlegesítése”?

A „vírus semlegesítése” azt jelenti, hogy a vírus jelen van, de már nem fertőző és nem tud többé szaporodni.

6. Hogyan segítenek a szájápolási termékek a vírus semlegesítésében?

A jelenlegi vizsgálatok szerint a megvizsgált szájápolási termékek megbontják a vírusburkot, hogy feloldják azt. Ennek a külső védőbevonatnak az elvesztése vagy károsodása megakadályozza, hogy a vírus a sejtekhez tapadjon és megfertőzze azokat.

7. Mossak fogat vagy öblögessek, mielőtt az utcára mennék vagy emberekkel találkoznék?

A szájápolásnak a mindennapi személyes higiéniai rutin részének kell lennie, Önnek továbbra is maszkot kell viselnie, távolságot kell tartania, és kezet kell mosnia a vírusfertőzés megelőzése érdekében. Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a fogmosás vagy az öblögetés megelőzi, kezeli vagy gyógyítja a COVID-19 betegséget, vagy enyhíti annak tüneteit. További vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy a nyálban lévő vírus - amely beszélgetés, éneklés vagy köhögés útján is átadható - mennyiségének csökkentése segíthet-e mérsékelni a másoknak való átadás kockázatát. A rendszeres fogmosás és öblögetés kulcsfontosságú a jó szájhigénia fenntartásához. További vizsgálatokat terveztünk annak meghatározására, hogy a fogmosás és az öblögetés hogyan befolyásolja a szájban lévő vírus mennyiségét.

8. Hogyan mutatják be a laboratóriumi vizsgálatok eredményei, hogy mi történik az ember szájában?

A laboratóriumi vizsgálatok azt hivatottak bemutatni, hogy a vizsgált termékek képesek-e semlegesíteni a SARS-CoV-2 vírust. A Colgate-Palmolive további klinikai vizsgálatot végez annak megállapítására, hogy hasonló eredmények előfordulnak-e a szájban, amelyek segítenek a vírus semlegesítésében és a vírusszint átmeneti csökkentésében.

9. Versenytársak temékeit is tesztelték?

A versenytársak temékeit nem teszteltük.

10. Ha fogat mosok vagy szájvízzel öblítek, kell maszkot viselnem?

Igen. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Egyesült Államok Betegségfelügyeleti és Megelőzési Központja (CDC) azt javasolja mindenkinek, hogy viseljen arcmaszkot a COVID-19 betegség terjedésének csökkentése érdekében. Kövesse továbbra is azokat az irányelveket, amelyek segítenek megakadályozni a COVID-19 betegség elkapását és terjedését, például maszk viselése, távolságtartás és kézmosás.

Van hatása a fogmosásnak vagy a szájvízzel való öblögetésnek az antitestekre?

Nem, a fogmosás vagy a szájvízzel való öblögetés nem befolyásolja az antitesteket.

 

Fogkrémre vonatkozó kérdések

 

12. Minden fogkrém semlegesíti a COVID-19-et okozó vírust?

Válogatott, cink-, ón-fluorid- vagy aminfluorid-tartalmú fogkrémeken végeztünk laboratóriumi vizsgálatokat annak érdekében, hogy megállapítsuk, semlegesítik-e a COVID-19 betegséget okozó vírust. Nincs rendelkezésünkre álló adat egyéb fogrémekről, amelyek nem tartalmazzák ezeket az összetevőket.

13. A fogmosás befolyásolja a COVID-19-et okozó vírus mennyiségét a szájban?

Bár a SARS-CoV-2 laboratóriumi eredményeink biztatóak, klinikai vizsgálat elvégzése nélkül nem tudjuk megmondani, hogy ezek a hatások a szájban is jelentkeznek-e. Klinikai programunk jelenleg COVID-19 pozitív egyéneket vizsgál, hogy rájöjjünk arra, hogy a bizonyos fogkrémmel történő fogmosás ideiglenesen csökkenti-e a szájban a vírus mennyiségét.

14. Mennyi ideig csökkentik a vizsgált fogrémek a COVID-19 betegséget okozó vírus szintjét a szájban?

Több kutatást végzünk annak megállapítására, hogy a vírus laboratóriumi vizsgálatok során történő semlegesítése a szájban is bekövetkezik-e.

 

Szájvíz/Szájspray:

 

15. Minden szájvíz és szájspray semlegesíti a COVID-19 betegséget okozó vírust?

Válogatott, 0,075% cetil-piridinium-klorid- (CPC), 1,5% hidrogén-peroxid-, 0,12% klórhexidin- vagy ón-fluorid-/amin-fluorid-tartalmú szájvizen/szájsprayn végeztünk laboratóriumi vizsgálatokat annak érdekében, hogy megállapítsuk, semlegesítik-e a COVID-19 betegséget okozó vírust. Nincs rendelkezésünkre álló adat egyéb szájvizekről vagy szájspraykről, amelyek nem tartalmazzák ezeket az összetevőket.

16. Minden szájvíz vagy szájspray csökkenti ideiglenesen a vírus mennyiségét a szájban?

Kezdeti vizsgálatot végeztünk (1) 1,5% hidrogén-peroxid, (2) 0,12% klórhexidin, és (3) 0,075% cetil-piridinium-klorid plusz 0,28% cink összetevőkön, és örömmel jelentjük, hogy hatékonynak bizonyultak a vírus szájban lévő mennyiségének ideiglenes csökkentésében. Más termékeket nem teszteltünk.

17. A klórhexidin (CHX) 0,12% és 0,2% olyan hatásos, mint a hidrogén-peroxid?

A laboratóriumi vizsgálat nem a termékek hatékonyságának összehasonlítására irányult. A termékek azon képességének szűrésére szolgálnak, hogy semlegesítsék a SARS-CoV-2 vírust.

18. Mennyivel csökkenti a szájvízzel való öblögetés vagy a szájspray használata a vírus mennyiségét a szájamban?

A laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy 30 vagy 60 másodperces érintkezési idő alatt bizonyos szájvizek, beleértve a cetil-piridinium-klorid-tartalmú szájvizeket, 99,9%-ban semlegesítették a COVID-19 betegséget okozó vírust. Kezdeti klinikai vizsgálatot végeztünk annak megállapítására, hogy ez a semlegesítő hatás a szájban a vírus ideiglenes csökkenését eredményezi-e, és megállapítottuk a vizsgált szájvizek esetében, hogy igen. A válogatott szájvizeken végzett kezdeti klinikai vizsgálat vizsgálati eredményei azt mutatják, hogy az utasítás szerinti öblögetés azonnali hatást eredményez, jelentősen csökkentve a vírus szintjét a szájban. Ez a csökkent vírusszint az öblögetés után 30 és 60 percig fennmarad, bár a szint közvetlenül az öblögetés után a legalacsonyabb.

19. A szájvízzel való öblögetés megvéd a COVID-19 betegségtől?

Míg egy kezdeti klinikai tanulmány kimutatja a vírusszint jelentős csökkenését a szájban bizonyos szájvizek használata mellett - amely az öblögetés után 60 perccel is fennmarad -, jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a szájvízzel történő öblögetés vagy a szájspray használata megakadályozná a COVID-19 elkapását és továbbadását. A rendszeres öblítés azonban fontos szerepet játszik a száj egészségének megőrzésében. A fogászati szakemberek javasolják a szájvíz használatát a napi szájápolási rutin részeként.